{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Slapen > Help! Mijn kind is zo vroeg wakker

Advies > Peuter > Slapen > Help! Mijn kind is zo vroeg wakker

Help! Mijn kind is zo vroeg wakker

Veel kinderen worden vroeg wakker. Op het moment dat je moeder wordt, is het uitslapen dus veelal verleden tijd.

Afbeelding blog 'Help! Mijn kind is zo vroeg wakker'
Veel kinderen worden vroeg wakker. Op het moment dat je moeder wordt, is het uitslapen dus veelal verleden tijd. Maar dat niet uitslapen zou kunnen betekenen dat je ’s ochtends al om 5 uur wordt gewekt, had je je in je stoutste dromen niet kunnen bedenken. Toch kan dat soms het geval zijn. Niet alle kinderen slapen even goed door, zelfs al zijn ze op een leeftijd dat er ’s nachts allang niet meer gevoed hoeft te worden.    

Vroeg wakker: slaaptekort?

Als je kind zo vroeg wakker is, zal het meestal niet meer proberen om verder te slapen. Als hij vindt dat de dag begonnen is, is de dag begonnen. Je kunt het zelf moeten opstaan nog wat vertragen door bijvoorbeeld je kind bij je in bed te nemen, maar van slapen zal waarschijnlijk niet veel meer terecht komen. Dat is voor jou in ieder geval knap vermoeiend, zeker als dit een dagelijks terugkerend fenomeen wordt. Is je kind de hele dag vrolijk en actief, dan zal hij geen last hebben van slaaptekort. Een ander verhaal wordt het als je merkt dat bleek ziet en lusteloos de dag doorkomt. Dan is het niet alleen jouw probleem, maar ook een signaal dat je kind toch werkelijk meer slaap nodig heeft.      

Vroeg wakker? Mogelijke oorzaken

’s Ochtends rond vijven is de lichaamstemperatuur van je kind op z’n koudst, omdat lichaams- en omgevingstemperatuur dalen tijdens de nacht. Het kan net te koud worden waardoor je kind vroeg wakker wordt. Zorg dus dat hij er warmpjes bij ligt, met een extra deken, een paar sokken aan en een hemd onder z’n pyjama. Doet je kind nog een middagdutje, maar heeft hij die niet meer echt nodig? Probeer het slaapje in de middag dan eens in te korten of laat je kind ’s middags op en kijk wat voor uitwerking dit heeft op het slapen in de vroege ochtend. Wordt het ’s zomers al gauw te licht op zijn kamer? Zorg voor goed verduisterende gordijnen!  Of leg je je kind misschien te vroeg ’s avonds in bed? Kijk eens wat er gebeurt als je het tijdstip verandert en kijk hoe dat bevalt (na een paar dagen/nachten uitproberen). Wordt je kind wellicht wakker van (storende) geluiden? Probeer er voor zover mogelijk iets aan te doen. Misschien merk je nu al aan je kind dat hij simpelweg meer een ochtendmens is, maar dat wil niet zeggen dat het oké is om jou vroeg te komen wekken of  te gaan spelen. Al vindt je kind dat hij niet meer hoeft te slapen, alleen liggen in zijn bed is ook rustgevend en kan toch nodig zijn.      

Vroeg wakker? Een speciale kinderwekker

Met een speciale kinderwekker kun je je kind leren wanneer het een acceptabele tijd is om op te staan. Hier zijn verschillende varianten in, zoals de Nijntje wekker. Zolang Nijntje nog haar oogjes dicht heeft en het muziekje nog niet heeft geklonken, spreek je af dat je kind in bed blijft liggen. Hoort je kind het muziekje (dat overigens al snel vanzelf stopt) en zijn dus ook de ogen van Nijntje opengegaan, dan mag je kind uit bed gaan. Er is ook een Gro-Clock slaaptrainer in de handel met dezelfde functie, maar dan met een zon en een ster om het verschil tussen dag en nacht aan te geven. Daarnaast is er de KidSleep met een konijntje of een schaapje die een vergelijkbare oplossing vormt. Wil je liever dat je kind direct goed leert klokkijken? Dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om je kind met een doel voor ogen te leren klokkijken, eventueel digitaal, zodat je kan zeggen ‘als de zeven vooraan staan…’ Een wekker met lichtfunctie of een lamp met een tijdschakelaar zijn alternatieve mogelijkheden. Betrek je kind zoveel mogelijk bij dit proces. Ga samen met hem een wekker kopen. Leg uit waarom je dit doet en oefen het door er een spelletje van te maken. Heb er vooral vertrouwen in dat dit gaat werken en laat je kind merken dat je blij bent hoe het gaat, elke keer als het lukt! Vraag ook hoe het gegaan is: vond je het lastig om te blijven liggen of ben je weer gaan slapen? Lukt het niet? Wees dan consequent en blijf je kind herinneren aan de afspraak die je met hem hebt gemaakt. Je zult zien dat het uiteindelijk zijn vruchten afwerpt!   


Heb jij te maken met een kind dat ’s ochtends vroeg wakker is? Hoe ga jij hiermee om?    

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je