{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Peuterkalender > Peuter 3,5 jaar

Advies > Peuter > Peuterkalender > Peuter 3,5 jaar

Peuter 3,5 jaar

Peuter 3,5 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.

Afbeelding blog 'Peuter 3,5 jaar'

Hoe kan ik de ontwikkeling stimuleren?

Het maakt niet uit in welk tempo je kindje ontwikkelt, stimuleren is altijd belangrijk. Zodra je iets herkent waarin je kunt helpen of aansporen is het goed om dit te doen. Merk je bijvoorbeeld dat je kindje wat onhandig is en regelmatig het evenwicht verliest? Maak er dan een spelletje van: teken een lijn of zoek een brede stoeprand op. Doe wedstrijdje wie het langst op de rand kan lopen. En laat je kindje lekker vaak winnen, daar groeit het zelfvertrouwen van! Is jouw kindje met de fijne motoriek wat lomp? Maak dan samen een dierencollage en laat hem of haar dierenplaatjes uit tijdschriften knippen. Leuk en leerzaam!

Mijn peuter van 3,5 jaar verzint zelf woorden, is dat normaal?

Nee, dit is niet normaal maar het is wel heel goed! Dit betekent dat hij of zij al erg goed verbanden kan leggen. Stel het ziet een tandem en noemt dit een tweelingfiets is dat reuze knap! Complimenteer en geniet van deze momentjes. Let wel op dat je hem of haar corrigeert zodat het straks wel de juiste woorden leert toepassen ;)

Mijn peuter heeft moeite met het maken van vriendjes

Het kan best lastig zijn voor je kindje om zich op de opvang en in de speeltuin staande te houden. Ieder kind is namelijk weer anders en benadert soms jouw bijvoorbeeld zachtaardige peuter best een beetje hardhandig. Wanneer je merkt dat dit soms vervelende of angstige situaties oplevert kun je daar het beste over praten met je kleintje. Uitleggen dat een ander kindje het wel goed bedoelt en dat hij of zij ook mag zeggen als het iets niet fijn vind gaan. Dit soort gesprekken zijn lastig maar kunnen wel echt iets opleveren. Ook kunnen jullie samen 'oefenen' en een situatie naspelen waarin het eerder niet goed ging. Zodra je kindje onder de knie heeft wat het moet doen als er een iets heftiger kindje op hem of haar afkomt wordt het steeds wat zelfverzekerder en is het helemaal klaar voor de basisschool!

Mijn peuter heeft heftige driftbuien, wat kan ik doen?

In de meeste gevallen is het in deze fase van de ontwikkeling vooral alleen bij de ouders of zelfs een specifieke ouder. Grote kans dat jij thuis een onhandelbaar kind hebt en dat hij of zij op de kinderopvang poeslief is…

Dit betekent dat je kindje aan het uitproberen is: grenzen opzoeken en proberen te overschrijden. Je kunt hier maar een ding tegen doen: consequent zijn en dit volhouden. We hebben een stappenplan wat je kunt volgen als je kindje een heftige driftbui heeft. Dit is een voorbeeld:

  • Stap 1: Blijf altijd rustig! Wanneer je tegen je kindje praat, doe dit dan op ooghoogte van je kindje en ga dus door je hurken. Dan kijk je hem of haar aan en geeft een duidelijke waarschuwing ten gevolge van het gedrag. Bijvoorbeeld: Als je zo doorgaat met schoppen en schreeuwen dan ga je naar de hal en mag je voorlopig niet meer in de kamer komen.
  • Stap 2: Grote kans dat jouw grens-opzoekende peuter doorgaat. Blijf dan nog steeds rustig (hoe moeilijk dat ook is) en maak je waarschuwing ook echt waar. Pak hem of haar bij de arm en plaats in de hal. Geef een periode aan. Bijvoorbeeld 5 minuten en communiceer dat de straf of time-out dan voorbij is mits het zich goed gedraagt. Komt hij of zij van de plek af? Dan plaats je zonder aandacht je kindje weer terug.
  • Stap 3: Wanneer de 5 minuten om zijn ga je weer door je hurken en vertel je dat de straf over is maar dat wanneer het zich weer misdraagt er weer een nieuwe straf volgt. En vertel ook dat het misschien gezellig is om samen iets leuks te doen?

Belangrijk is dat na de straf, er niet meer op teruggekomen wordt. Er wordt weer opnieuw gehandeld bij een nieuw incident. Het stappenplan ziet er redelijk simpel uit maar in praktijk kan het gebeuren dat je de eerste paar keer wel 20 keer je peuter terug op de strafhoek moet zetten. Maar als jij consequent blijft, zal dit steeds minder worden. Volhouden dus!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je