{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Peuterkalender > Peuter 2,5 jaar

Advies > Peuter > Peuterkalender > Peuter 2,5 jaar

Peuter 2,5 jaar

Peuter 2,5 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.

Afbeelding blog 'Peuter 2,5 jaar'

Hoe groot is een peuter van 2,5 jaar gemiddeld?

Dat is 90 centimeter. Vaak zijn jongens nét iets langer dan meisjes. Het is goed om de lengte in de gaten te houden, maar kijk dan vooral naar het verloop. Je kunt dit met stickertjes op de muur goed bijhouden bijvoorbeeld. Is de lijn mooi stijgend maar is je kindje nog geen 90 centimeter, geen zorgen! Maar wanneer de groeilijn ineens niet meer zo steil omhoog gaat is het wel reden om even contact op te nemen met het consultatiebureau.

Mijn kind heel veel aandacht, hoe kan ik hiermee omgaan?

Zo rond de 30 maanden is er weer een nieuwe periode aangebroken: constant aandacht vragen. Hoe moet je hier mee omgaan zonder te kortaf te doen en het gezellig te houden?

Op de eerste plaats is het slim om regels op te stellen. Wanneer je de regels niet oplegt maar samen maakt, heb je een grotere kans van slagen dat deze ook echt worden toegepast. Voorbeeld van een regel kan zijn: Wanneer mama of papa aangeeft dat je even rustig zelf moet spelen en dit niet gebeurt, dan moet je 5 minuten op de trap.

Zorg dat jij en je partner op een lijn zitten en hetzelfde omgaan met aandacht vragen. Als jij steeds netjes terugkoppelt naar de regels en de bijpassende consequenties hanteert, maar je partner niet. Dan ontstaat er verwarring en onrust. Er hoeft niet altijd direct een consequentie aan aandacht vragen gehangen te worden, negeren van dit gedrag kan soms ook al een uitkomst zijn. Soms werkt een alternatief bieden ook. Stel jij bent met de buurvrouw aan het kletsen en je kindje blijft maar aandacht vragen. Stel dan voor dat het even een kwartiertje gaat stoepkrijten en dat je daarna met hem of haar meedoet. Zo stel je direct een alternatief voor en wordt het niet om aandacht vragen iets aantrekkelijker. Tot slot is belonen van momenten waarop het goed gaat ook een handig middel. Trakteer je kindje op een lekker glaasje appelsap omdat het zo rustig aan het spelen was toen de buurvrouw er was. Succes!

Peuter 2,5 jaar: gezond tussendoortje geven

Jouw kindje speelt, rent, praat en koprolt er vast op los. Dat kost enorm veel energie… Die moet worden aangevuld door gezonde tussendoortjes. Welke? We hebben wat tips:

  • Fruit van het seizoen! Eventueel schillen en in stukjes snijden…
  • Rauwkost: Worteltjes en stukjes paprika bijvoorbeeld.
  • Soepstengels (deze zijn er ook in iets luxere varianten zoals met sesamzaadjes bijvoorbeeld)
  • Rijstwafels, ook lekker met een beetje smeerkaas erop
  • Noten - leuk om zelf noten te kraken
  • Zelf popcorn poppen (let op zonder zout en suiker anders is het niet meer verantwoord)

Peuter 2,5 jaar al fietsen?

Fietsen is een ‘lastige’ om een leeftijd aan te hangen. Dit omdat het naast fysiek in staat zijn ook om mentaal aan toe zijn gaat. Stel jouw kindje kan erg veel fysiek maar heeft totaal geen behoefte nieuwe dingen te leren (geen zorgen is vaak een fase), dan heeft het leren fietsen met zijwieltjes geen zin. Andersom kan ook, je kindje wil heel graag maar aan de motoriek kun je merken dat het er nog niet helemaal aan toe is… Dan is starten ook geen goed idee. Probeer een periode te vinden waarin het ;en fysiek in staat is én interesse toont en dan wordt het oefenen maar! Zorg voor een fietsje op maat en help zoveel als kan. Vaak gaat dit best snel want het is al gewend aan sturen met bijvoorbeeld een driewieler of loopfiets. Remmen zal alleen wat anders gaan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je