{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Waar en hoe geef je je kind een time-out?

Advies > Peuter > Opvoeding > Waar en hoe geef je je kind een time-out?

Waar en hoe geef je je kind een time-out?

Een time-out is voor alle leeftijden een geschikte methode om je kind te straffen. Maar hoe en waar geef je je kind een time-out?

Afbeelding blog 'Waar en hoe geef je je kind een time-out? '

Je kind gaat vanaf een jaar veel dingen ontdekken. Zeker als je kleine dreumes begint met lopen. Ineens kan hij van alles pakken waar hij eerst niet bij kon komen. Soms zitten de nieuwsgierige kleintjes dus ook aan spullen waar ze niet aan mogen omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is. Of je wilt gewoon niet dat ze aan je telefoon, afstandsbediening of de poes zitten. Hoe straf je je kind dan? Ook op latere leeftijd is straf soms noodzakelijk. Een time-out is voor alle leeftijden een geschikte methode om je kind te straffen. Maar hoe en waar geef je je kind een time-out?

Wat is een time-out?

De definitie van een time-out is “een periode waarin het kind weg wordt gehaald van alle prikkels die het ongewenste gedrag versterken”. Je houdt je kind voor een korte periode weg van interessante activiteiten. Je haalt je kind dus weg bij de situatie die het ongewenst gedrag veroorzaakt. Het kind krijgt tijdelijk geen aandacht. Zo kun je je kind een tijdje in de box, op de gang, op de trap of op een krukje/stoeltje zetten.

De plaats en de duur van een time-out is afhankelijk van de leeftijd. Je kunt uitgaan evenveel minuten als dat je kind oud is. Dus is je kind 2 jaar, krijgt hij 2 minuten time-out. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat je kind rustig de time-out uitzit. Hij mag niet schreeuwen en tieren of weglopen van de time-out plek, want dat begint de wekker opnieuw te lopen. Dit doe je nog niet als je kind dit nog niet kan begrijpen, maar op latere leeftijd, als je je kind dit kan uitleggen. Straf je kind niet te vaak, want dan werkt deze methode niet, want dan worden ze er immuun voor. Ook is het wel belangrijk dat je kind gemotiveerd is om weer mee te doen met het gezin.

1-4 jaar

Vanaf 1 jaar gaat je kind begrijpen dat iets niet mag. Om niet te vaak te hoeven straffen, is het verstandig om dingen die je kind niet mag pakken, weg te leggen. Zeker als het gaat om schoonmaakmiddelen en medicijnen is het belangrijk dat ze buiten bereik van je kind gehouden worden. Doet je kind iets wat niet mag, of beter nog, maakt hij aanstalten om iets te doen wat niet mag, zeg dan rustig en duidelijk “nee”. Zorg er dan voor dat je gezicht ook op ooghoogte van je kind is, en kijk je kind aan, ga dus door je knieën. Leidt je kind af met iets dat wel mag, en beloon hem als hij naar je luistert.

Is een time-out de enige oplossing als hij bijvoorbeeld bijt of slaat. Waarschuw je kind dat 1 keer. Luistert je kind niet, dan gaat hij naar een vaste time-out plek. Is je kind 1 jaar dan blijft hij 1 minuut op de time-out plek.

Als je een time-out geeft ga je als volgt te werk:
 • Je gaat naar je kind toe en zorgt dat je oogcontact krijgt (ga door je knieën om op gelijke hoogte als je kind te komen). Zeg je kind kort en duidelijk wat hij niet mag en waarom hij dus een time-out krijgt, bijvoorbeeld “Je mag niet met je speelgoed gooien, daarom krijg je straf.”
 • Breng dan je kind naar de time-out plek. Deze moet veilig zijn en zonder leuke afleidingen.
 • Zet eventueel een wekkertje zodat je je kind niet te vroeg of te laat weer gaat halen. 1 minuut per levensjaar kun je wel aanhouden, maar in het begin is een kortere tijd al voldoende. De tijd kun je opbouwen, tot je kind weet wat de bedoeling is.
 • Ga je kind halen als de time-out is afgelopen. Herhaal nog eens kort en duidelijk waarom hij de time-out heeft gekregen. Geef je kind een kus of knuffel.

Na ongeveer 4 jaar

De time-out is in principe hetzelfde als je kind wat ouder is. Maar nu heb je kans dat je kind wegloopt van zijn time-out plek. Zeg dan niets tegen je kind, maar zet hem wel terug op de time-out plek. Kinderen die wat ouder zijn gaan ook vaak schreeuwen of tegen een deur schoppen. Ook dit moet je negeren, ook al is dit lastig, zeker in het begin. Maar je kind leert vanzelf dat het geen zin heeft om kabaal te maken als jij er niet op ingaat. Is je kind oud genoeg om te begrijpen dat hij moet kalmeren, dan kun je de tijd pas laten ingaan als hij rustig is. Dit verschilt per kind, dus kijk goed naar wat jouw kind kan en niet kan.

Je kunt ook een minuut straftijd erbij tellen als je kind wegloopt i.p.v. de wekker opnieuw zetten. Belangrijk is dat jij als ouder bepaald wanneer de time-out afgelopen is en niet je kind. Let ook op dat je kind als hij ouder is niet onder dingen uitkomt door een time-out uit te lokken. Zo kan hij bijvoorbeeld geen zin hebben om zijn huiswerk te maken en daardoor iets doen waardoor jij hem een time-out geeft. Laat hem dan na de time-out wel weer zijn huiswerk maken.

Tips bij gebruik van de time-out

 • Geef je kind geen time-out als hij bang is of verdriet heeft.
 • De time-out plek moet een neutrale plaats zijn, dus niet ergens waar hij bang is, maar ook niet ergens waar het normaal gesproken leuk moet zijn. Zo de slaapkamer van je kind niet de geschikte plaats, hier slaapt of speelt hij. Het is dan niet fijn om ergens te slapen waar je straf krijgt
 • Kun je je kind afleiden met iets leuks, is “nee” zeggen of een andere lichtere maatregel genoeg om het gedrag te stoppen, dan hoeft een time-out niet. Probeer het daarom altijd eerst met een lichtere maatregel op te lossen.
 • Blijf zelf rustig en laat je niet gek maken. Je mag best laten merken dat je boos bent, maar ga niet schreeuwen tegen je kind. Blijft kalm maar wees wel duidelijk.
 • Geeft een korte en duidelijke uitleg waarom je kind een time-out krijgt, en hoelang de time-out gaat duren.
 • Loopt je kind weg van de time-out plek, zet hem dan meteen weer terug (zonder iets te zeggen).
 • Ga niet in discussie en geeft niet toe als je kind protesteert of een hoop kabaal maakt.
 • Dreig niet met een time-out als je het niet uitvoert. Eén keer waarschuwen is genoeg, daarna volgt de time-out.
 • Blijf consequent.
 • Is de time-out afgelopen, helpt je kind dan met een leuke activiteit of geef hem positieve aandacht zodra hij iets goed doet.
 • Praat met je kind. Vraag waarom hij iets doet of waarom hij zich rot voelt. Je wilt niet dat je kind zijn gevoelens onderdrukt of negeert door de time-out, maar dat hij ze uit. Na de time-out kun je met je kind over deze emoties praten. Geef je kind ook een alternatieve oplossing die hij kan gebruiken ipv het ongewenste gedrag.

Wanneer je de time-out op de juiste momenten gebruikt en het een onderdeel is van een positieve opvoeding, zul je de time-out niet vaak nodig hebben. Praten met je kind is natuurlijk belangrijk, maar als er echt geen andere mogelijkheid meer is, en je kind blijft iets doen wat niet mag, is een time-out vaak een goede oplossing.

Helpt een time-out niet? Stop ermee en probeer een andere oplossing. Een opvoedingsdeskundige kan je hierbij helpen.

Geschreven door mama Judith Hakze

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je