{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Stoppen met de speen bij je kind, maar hoe?

Advies > Peuter > Opvoeding > Stoppen met de speen bij je kind, maar hoe?

Stoppen met de speen bij je kind, maar hoe?

Afbeelding blog 'Stoppen met de speen bij je kind, maar hoe?'

Sommige ouders geven hun pasgeboren baby meteen een speen en sommige ouders geven hun baby een speen als ze wat ouder zijn. Er zijn ook kinderen die de speen weigeren en willen helemaal geen speen.

Is een speen gezond?

De meningen zijn verdeeld of het wel of niet gezond is om je kindje een speen te geven. De voordelen zijn als je je kindje een speen geeft dat je baby dan rustig is. Tevens kan een speen wiegendood voorkomen. Er zijn ook veel nadelen aan het gebruik van een speen. Je kindje kan middenoorontsteking krijgen. Als de speen lang wordt gebruikt dan kan je kindje ook last krijgen van kaakvervorming, spraakproblemen, overbeet en luchtweginfecties. Als je als ouders dit leest kun je jezelf afvragen of je nu wel of niet een speen moet geven.

De tandarts zal aanraden om te stoppen met de speen omdat dit slecht is voor de kaken. Als je tandarts dit advies geeft dan kun je er beter maar meteen mee stoppen. Je kunt dan met je kindje afspreken dat je het gaat afbouwen binnen een week. En als je kindje dan meewerkt dan krijgt je kindje bijvoorbeeld een knuffel zodat hij of zij iets heeft gekregen ter vervanging van de speen.

Hoe kun je het beste stoppen met de speen van je kind?

Het is verstandig om voor de eerste verjaardag van je kindje te stoppen met de speen. Veel baby’s zijn gehecht aan de speen en ze kunnen moeilijk zonder speen. Pasgeboren baby’s hebben een grote zuigbehoefte en daarom beginnen veel ouders met de speen. Na ongeveer een jaar is de zuigreflex afgenomen en dan is de speen er voornamelijk voor troost, veiligheid en rust.  Als de baby heel klein is dan kan de speen nog geen kwaad. Voor oudere kindjes is een speen niet gunstig om te gebruiken.

Leg aan je kindje uit dat hij of zij de speen niet meer mag. Bouw dit voorzichtig af. Je kunt ervoor kiezen dat je kindje alleen voor het slapen gaan de speen mag en zo kun je dan afbouwen dat je kindje straks ook zonder speen gaat slapen. Het is belangrijk om je kindje hierin te stimuleren en positief gedrag te benadrukken. Dit zal het stoppen met de speen zeker bevorderen.

Kies een rustige periode om te stoppen met de speen. Tijdens de verjaardag van je kind of tijdens de vakantie is geen goede periode om te stoppen. Deze periodes zijn al spannend genoeg voor je kindje.

Neem als ouder samen afscheid van de speen. Vertel tegen je zoon of dochter dat hij of zij al heel groot is geworden en geen speen meer nodig heeft. En dat de speen voornamelijk is bedoeld voor kleine kinderen. En dat het juist leuk is om te stoppen omdat je nu al zo groot bent. Als je samen afscheid neemt dan heeft je kindje ook echt het gevoel dat jullie er samen achter staan en zal je kindje er ook minder moeite mee hebben om geen speen meer te gebruiken.

Heb jij nog tips om te stoppen met de speen bij je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je