{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Positief opvoeden!

Advies > Peuter > Opvoeding > Positief opvoeden!

Positief opvoeden!

Afbeelding blog 'Positief opvoeden!'

Kinderen opvoeden is geen makkelijke klus. Je doet je uiterste best om constant positief en opgewekt te blijven, maar soms plak je ze liever achter het behang. En dat terwijl kinderen het juist zo nodig hebben om positief benadert te worden. Het is een kunst om te kijken naar wat er wél goed gaat in plaats van naar wat er allemaal fout gaat.

De meeste mensen hebben namelijk de neiging om zaken die verkeerd gaan te corrigeren en dingen die goed gaan als vanzelfsprekend aan te nemen. Er zijn ook genoeg trainingen, cursussen en workshops ontwikkeld om ouders wat bij te spijkeren op dit gebied. Maar ik geloof dat de volgende vijf handvatten heel wat houvast kunnen bieden bij het positief opvoeden van je kinderen.

Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Bij veiligheid moet hier niet alleen gedacht worden aan fysieke veiligheid, hoewel dit natuurlijk ook van groot belang is. Het gaat hierbij ook om emotionele veiligheid. Wees beschikbaar, maar dring je niet op. Laat je kind lekker spelen, maar ga niet te ver uit de buurt. Het is hierbij van groot belang dat je je kind stimuleert in het spelen. Kinderen die lekker spelen, zullen zich niet zo gauw gaan vervelen en dus minder snel vervelend worden en blijf geduldig.

Positieve ondersteuning

Geef je kind complimentjes en toon waardering voor de dingen die goed gaan. Dit stimuleert je kind om vaker het gedrag te vertonen dat gewaardeerd wordt. Klik hier voor meer opvoedtips.

Realistische verwachtingen

Verwacht niet dat je kind perfect is. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Te hoge verwachtingen en te hoge eisen kunnen problemen veroorzaken. Het is normaal dat kinderen af en toe fouten maken, in veel gevallen doen ze dat niet eens met opzet.

Positieve discipline

Afwachten of negatief gedrag vanzelf ophoudt, werkt niet altijd. In veel gevallen werkt het veel beter als je bij negatief gedrag snel ingrijpt. Het is voor je kind ook veel begrijpelijker als jij gewoon duidelijk aangeeft wat je niet tolereert en wat je van je kind verwacht. Dan weet hij of zij gewoon waar hij of zij aan toe is en wat de regels zijn. Lees hier meer over discipline aanleren bij peuters.

Goed voor jezelf zorgen

Het is niet de bedoeling dat je te veel van je kind verwacht, maar verwacht ook vooral niet te veel van jezelf. Ook ouders maken fouten, wees dus niet te streng voor jezelf. Opvoeden is iets wat je moet leren en dat gaat vaak met vallen en opstaan gepaard. En als jij zelf gewoon goed in je vel zit, kan je ook veel geduldiger, positiever en consequenter zijn naar je kinderen toe.

Het is bij deze vijf handvatten goed om te bedenken dat ieder kind uniek is. Niet elk handvat zal even goed werken voor elk kind, het is geen garantie. Bij het opvoeden van je kinderen is belangrijkste dat je laat merken dat je van je kind houdt en dat hij of zij er mag zijn zoals hij of zij is. Houd daarbij deze vijf handvatten in je achterhoofd en dan kom je vast en zeker een heel eind!

Heb jij nog tips om je kind positief op te voeden? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Judith

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je