{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Opruimen; hoe leer je het je kind?

Advies > Peuter > Opvoeding > Opruimen; hoe leer je het je kind?

Opruimen; hoe leer je het je kind?

Niet nodig! Je kunt prima samen met je kind opruimen en ze leren hoe dat moet.

Afbeelding blog 'Opruimen; hoe leer je het je kind?'
Opruimen blijft voor veel kinderen moeilijk. Er circuleert een plaatje op internet van een moeder met een wijzend vingertje en de tekst ‘I hope you step on a Lego’. Waarschijnlijk vind je dit alleen grappig als je zelf ouder bent, dan begrijp je namelijk hoe ongelooflijk pijnlijk het is als je op een Lego- of Duploblokje gaat staan. Liggen de blokken en ander speelgoed ook verspreid door jouw huiskamer? Zie je door de hoeveelheid autootjes en poppen je vloerkleed niet meer? Ben jij altijd degene die ‘s avonds nog de knieen ligt om speelgoed onder de bank vandaan te vissen en op te ruimen? Niet nodig! Je kunt prima samen met je kind opruimen en ze leren hoe dat moet.    

Opruimen: maak er een spelletje van!

Je kunt al heel jong beginnen met leren opruimen. Dreumesen vinden alles leuk en je kunt dan ook heel makkelijk van opruimen een spelletje maken. Zorg dat je een grote bak of mand hebt waar al het speelgoed in opgeruimd kan worden en gooien maar in die bak! Zeg tegen je dreumes dat jullie nu gaan opruimen en gooi wat speelgoed in de mand. Laat je dreumes vervolgens ook een speeltje bakken en in de mand gooien. Je zal zien dat je kindje het hartstikke leuk vindt! Als je dit een paar keer samen gedaan hebt, kun je eens proberen wat er gebeurt als je tegen je dreumes zegt ‘Ga maar opruimen!’. Tien tegen een dat je dreumes dan zelf speelgoed in de mand gaat doen. Maar ook met oudere kinderen kun je van opruimen een spelletje maken. Je kunt bijvoorbeeld een wedstrijdje doen wie het eerste alle Duplo in de bak heeft gedaan. Of je verdeeld de huiskamer in tweeën en wie als eerste zijn helft heeft opgeruimd, heeft gewonnen.   

Opruimen is afspraken maken en samen doen

Sowieso motiveert het kinderen niet wanneer ze in hun eentje alles op moeten ruimen. Hebben meerdere kinderen samen gespeeld, laat ze dan samen opruimen. Je kunt zelf ook een handje meehelpen natuurlijk, maar laat je niet voor het karretje spannen door je kind zodat je dan alsnog de enige bent die opruimt. Het helpt als je duidelijke afspraken maakt. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat mama de autootjes opruimt en dat je kind dan vervolgens alle boekjes netjes terug zet in de boekenkast. Kondig ook aan dat het straks tijd is om weer op te ruimen, dan heeft je kind even de tijd om die informatie te verwerken en komt het niet als een donderslag bij heldere hemel. Je kunt de kookwekker zetten op 5 minuten en met je kind afspreken dat als de wekker gaat, het tijd is om op te ruimen.   

Opruimen tijdens het spelen

Je kunt je kind ook aanleren om tijdens het spelen op te ruimen. Dat wil zeggen, als je kind klaar is met het spelen met de autootjes en nu een puzzel wil gaan maken, dan moeten eerst de autootjes opgeruimd worden en daarna pas de puzzel uit de kast. Ook dat kun je al aanleren als kinderen heel jong zijn en zo zal het eerder een gewoonte worden. Op die manier heb je minder speelgoed tegelijkertijd liggen en is het dus ook makkelijker op te ruimen. Vooral voor kinderen die baat hebben bij rust en overzichtelijkheid is dit een goede methode, juist omdat je niet zoveel tegelijk hebt liggen.   

Maak het makkelijk en overzichtelijk

Zorg dat het ook makkelijk is om op te ruimen. Dit doe je door een vaste plek voor speelgoed te creëren. Dit kan een grote mand of speelgoedkist zijn waar alles in zit, maar je kunt ook aparte bakken nemen voor speelgoed, bijvoorbeeld een bak voor Duplo, een bak voor autootjes, een bak voor poppen en noem maar op. Tip: kijk eens bij Ikea voor betaalbare opruimoplossingen! Niet alleen is het op deze manier makkelijker opruimen, het is voor je kind ook heel overzichtelijk waar al het speelgoed thuishoort. Je kind hoeft op deze manier niet in een grote kist te graven op zoek naar dat ene autootje tussen al het andere speelgoed als er een aparte bak voor auto’s is. En….last but not least...staar je niet blind op de rommel. Kinderen leren enorm veel door te spelen en daar hoort een beetje rotzooi bij. Het is heus niet erg als het een keertje blijft liggen, dan ruimen we de volgende dag wel weer op. Veel plezier!      


Hoe leer jij je kind opruimen? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je