{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > "Ik wil mijn mama!"

Advies > Peuter > Opvoeding > "Ik wil mijn mama!"

"Ik wil mijn mama!"

En de glimlachjes naar vreemden zijn al helemaal ver te zoeken. Je kind is eenkennig. Hij of zij wil alleen jou: mama.

Afbeelding blog '"Ik wil mijn mama!" '

Je kind was altijd zo vrolijk. Niet alleen voor de mensen die hij of zij kende, maar voor iedereen. Er kon altijd wel een glimlachje af als er iemand boven zijn of haar kinderwagen hing. Maar het is de laatste tijd zo anders. Je kind is alleen stil als jij, als zijn of haar moeder zijnde, hem of haar stevig je armen houdt. Zodra je kind ook maar in de gaten krijgt dat je erover denkt weg te gaan, zet hij of zij het op een brullen. En de glimlachjes naar vreemden zijn al helemaal ver te zoeken. Je kind is eenkennig. Hij of zij wil alleen jou: mama.

Waar komt het vandaan?

Deze eenkennigheid is absoluut niets om je zorgen over te maken. Eigenlijk hoort het er gewoon bij. Zo rond gemiddeld de negen maanden krijgt je kind door dat als hij of zij jou niet ziet, je er wel gewoon bent. Maar dan ergens anders. Daarvoor draait de wereld van je baby alleen nog om zijn of haar wereld. Ben je uit beeld? Dan ben je er niet meer, je bent gewoon weg.

Dit maakt het voor een kind vrijwel onmogelijk om je te missen, want je bestaat niet meer zodra je zijn of haar beeld uitloopt. Dat een kind eenkennig wordt, is dus een duidelijk signaal in de ontwikkeling van je kind. Hij of zij krijgt door dat je er nog wel bent, alleen niet meer in zijn of haar beeld. Nu je kind dit doorheeft, gaat het je ook missen. Hij of zij wil je dat terugkomt en zal niet rusten voordat dit ook daadwerkelijk het geval is. De troost of aandacht van vreemden heeft dan alleen maar een averechts effect, want je kind wil alleen jou.

Hoe ga je ermee om mama?

Het kan ontzettend lastig zijn om met deze fase te dealen. Het is natuurlijk voor jezelf het prettigst als je je kind met een gerust hart kunt achterlaten bij de oppas. En voor de oppas is een vrolijk, tevreden kind ook fijner dan een huilende baby. Heel belangrijk in deze fase is dat je je kind niet te veel pusht, je moet het niet gaan forceren. Door je kind expres in extra veel onbekende situaties achter te laten, bereik je alleen maar het tegenovergestelde.

Het is belangrijk om in deze fase rustig te werk te gaan. Je kind heeft begeleiding en steun nodig, juist in de situaties die hij of zij als eng ervaart. Zo kan je bijvoorbeeld bij het wegbrengen van je kind naar de oppas net iets langer blijven hangen dan normaal. Speel eventjes met je kind en zorg dat hij of zij zich op zijn of haar gemak voelt in de onbekende situatie. Geef wel duidelijk aan wanneer je weg gaat.

Stiekem wegwezen

Er stiekem tussenuit knijpen, is geen oplossing. Je kind zal hierdoor in het vervolg bang zijn dat je kan verdwijnen zodra hij of zijn eventjes niet oplet en zal hierdoor alleen nog maar meer aan je gaan hangen. Geef daarom duidelijk aan wanneer je weggaat en wanneer je weer terug bent. Je kind weet dan precies waar hij of zij aan toe is, ook al vindt hij of zij het niet leuk. Duidelijk is belangrijk voor een kind.

Geen garantie

Deze informatie en de ze tips zijn natuurlijk absoluut geen garantie voor een goede omgang met eenkennigheid. Ieder kind is anders en ieder kind zal een andere aanpak nodig hebben. Hierbij is het dus van groot belang dat je zelf wat dingen uitprobeert en goed leert aanvoelen wat je moet doen om zonder kleerscheuren deze fase door te komen. maar onthoud altijd: het is maar een fase!

  Deze pagina is geschreven door mama Judith den Besten  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je