{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Hoe omgaan met de peuterpuberteit?

Advies > Peuter > Opvoeding > Hoe omgaan met de peuterpuberteit?

Hoe omgaan met de peuterpuberteit?

Lees hier hoe je het beste om kunt gaan met peuterpuberteit en waar het nu eigenlijk vandaag komt. Lees hier meer >>

Afbeelding blog 'Hoe omgaan met de peuterpuberteit?'

Iedereen kent wel kreten als: “’ ik ben 2, dus ik zeg nee!” en de terrible two`s. Deze uitspraken hebben betrekking op de peuterpuberteit. De peuterpuberteit begint vaak al op de leeftijd van 18 maanden en kan doorlopen tot de leeftijd van 4 jaar. Over het algemeen is het hoogtepunt op 2-jarige leeftijd. Zodra een kind beter gaat praten, gaat deze fase vaak snel voorbij. De peuter kan dan namelijk gemakkelijker uitleggen wat hij voelt, waardoor hij minder snel gefrustreerd raakt.

Oorzaak

Vanaf ongeveer 18 maanden wordt een kind zich steeds meer bewust van zijn eigen ik. Het moment is dan ook aangebroken om grenzen uit te testen. Je kindje probeert dingen steeds meer zelfstandig te doen, maar omdat zo`n kleintje nog lang niet alles zelf kan, kan hij hier erg boos en gefrustreerd van raken. Dit kan zich uiten in stemmingswisselingen en driftbuien.

Driftbui

Een driftbui is een bui waarbij het kindje zichzelf niet meer in de hand heeft. De jongste peuters verstijven zichzelf vaak en de wat oudere peuters gaan schreeuwen. Ook zich bewust op de grond laten vallen, huilen en gooien met spulletjes horen hier bij.

Hoe ga je om met een driftbui tijdens de peuterpuberteit?
Natuurlijk is iedere kindje anders, maar over het algemeen zijn er wel een aantal dingen die helpen:

  • Negeren. Je geeft je peuter geen aandacht, waardoor hij eerder geneigd is om te stoppen met het boos zijn.
  • Duidelijk en consequent blijven. Nee is nee en dat moet je kindje goed door hebben. Door niet over je heen te laten lopen krijgt je kindje door dat hij het niet zal gaan winnen.
  • Even uit laten razen. Soms heeft je kindje het even nodig om alles eruit te gooien wat er in zit. Laat hem even uitrazen tot het wat minder wordt.
  • Zelf rustig blijven en vooral niet gaan schreeuwen. Als je boos wordt en schreeuwt, wordt je kindje steeds bozer. Uiteindelijk kom je dan in een soort negatieve spiraal terecht.
  • Afleiden. Als je kindje erg boos is en bijvoorbeeld met spullen wil gaan gooien, leid hem dan af door bijvoorbeeld iets leuks in een boekje of op televisie aan te wijzen. Een grapje maken of voorstellen om iets leuks te gaan doen wil ook nog wel eens helpen.
  • Troosten Je peuter kan zelf na een driftbui erg verdrietig zijn. Hij is namelijk nog te klein om volledig te begrijpen waarom hij soms zo boos kan worden.

Hoe kom je de peuterpuberteit zo goed mogelijk door?

Blijf zelf zoveel mogelijk rustig. Zorg voor een vaste dag routine, zodat je kindje beter weet waar hij aan toe is en hij zich zekerder voelt. Ook kan jij je kindje de tijd geven om zelf dingen te ontdekken en te doen. De meeste peuters willen bijvoorbeeld erg graag hun eigen sokjes of schoentjes aan doen. Als je als ouders je kind de tijd gunt dan heb je uiteindelijk een win-win situatie: je kindje vol zelfvertrouwen en trots en jij krijgt een steeds zelfstandiger en gemakkelijker kind. Probeer je kind ook bij activiteiten te betrekken die jij aan het doen bent. Je kunt hierbij denken aan mee helpen met poetsen of hem zijn eigen bordje op laten opruimen. Probeer zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet mag.

 

Banner-eerlijk-delen

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je