{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Hoe leer je je kind groenten eten?

Advies > Peuter > Opvoeding > Hoe leer je je kind groenten eten?

Hoe leer je je kind groenten eten?

Groenten zijn erg belangrijk voor je kind. Maar hoe leer je je kind groenten eten? In dit artikel vertellen we je alle tips en adviezen om je kind groenten te leren eten.

Afbeelding blog 'Hoe leer je je kind groenten eten?'

Kinderen vinden veel groentes niet lekker

Kinderen vinden veel groente vaak niet lekker. Voornamelijk groentes die een bittere smaak hebben zoals spruitjes of witlof. Vaak is het dan een kwestie van wennen. Blijf het je kind voorzetten en uiteindelijk zal hij of zij de groente wel leren waarderen. Je hoeft de groente niet altijd te koken. Zo kun je ook een worteltje als tussendoortje geven of wat dacht je van kleine snoeptomaatjes? Iedere ouder komt het ook weleens tegen dat een kind, voornamelijk in de peuter- en kleutertijd, weigert de groente te eten. Dit komt doordat bittere smaken altijd waarschuwingssignalen waren voor giftig eten. Het lichaam van jouw kind wil groeien en daar heeft het glucose en antioxidanten voor nodig, en dat zit in zure en zoete groentes. Een puur overlevingsmechanisme voor kinderen om op hun smaak te kunnen vertrouwen. Het kan dus even duren voor je kind weer met plezier zijn groente op zal eten, maar maak er geen strijd van. Het moet nog wel leuk blijven voor je kind, maar vermijd vanwege de voorkeuren van je kinderen de bittere soorten zoals witlof en spruitjes niet, want de bittere stoffen zijn goed voor de lever. Zonder de bittere stoffen kan de lever van je kind zich niet ontgiften. Als je kind het echt niet wil, kun je proberen de smaak te maskeren door bijvoorbeeld een blaadje witlof op te rollen en te wikkelen in boterhamworst of een plakje kaas.

Geen nitraatrijk voedsel voor kinderen onder de 6 maanden

Kinderen onder de 6 maanden mogen geen nitraatrijke groentes. Bietjes, sla, andijvie en spinazie mogen ze dan ook maar met mate eten. Tijdens het opwarmen van de groente kan de nitraat zich omvormen tot nitriet en dat is voor kleine kinderen schadelijk. Kinderen vanaf 6 maanden kun je het beter maar maximaal 2 keer per week voorschotelen. Nitraatrijke groente kan je ook beter niet combineren met vis, met uitzondering van zalm en makreel.

Waarom groentes zo belangrijk zijn

Aan groentes eten zitten alleen maar voordelen voor je kind. Er zitten veel voedingsstoffen en vezels in en bovendien zijn ze arm aan calorieën. Ook zorgt het ervoor dat je kind zich sneller langdurig vol en verzadigd zal voelen na een maaltijd rijk aan groente. Zo zal je kind ook minder verlangen hebben naar extra eten, snoep en andere minder gezonde dingen. Doordat je kind een goede balans heeft aan essentiële voedingsstoffen kan hij beter de energie uit suikers en dierlijke vetten omzetten naar de juiste energie en bouwstoffen. Kinderen die een evenwichtige balans aan voedingsstoffen bezitten kunnen beter leren, zich beter concentreren en hebben een groter uithoudingsvermogen dan kinderen die minder groentes eten.

Kind groenten leren eten

Het is vaak lastig om je kind groenten te leren eten, maar niet onmogelijk. Hieronder volgen enkele tips.

  • Beloon je kinderen eerder met een stukje groente dan met een snoepje. Kijk eens in de winkel of op de markt wat voor verschillende groentes er zijn die jij of je kinderen nog niet kennen, maak er een ware ontdekkingstocht van voor je kinderen. Vraag ook eens aan de groenteverkoper welke groente zoet is, welke zuur, welke fris, welke fruitig en ga eens samen met je kind experimenteren.
  • Maak er een spelletje van met je kinderen door ze te betrekken bij de keuze voor groente, maak voor elke dag van de week een kaart en laat de kinderen kiezen uit de smaken, zoet, zuur, bitter, fris en fruitig en laat elke smaak groente minstens één keer in de week naar voren komen. Als kinderen zelf iets gekozen hebben en ze er ook enthousiast over zijn zullen ze het sneller eten.
  • Verstop de groente in bijvoorbeeld groentefrietjes of verpak de groente op een andere creatieve manier.

Welke groente gaan er bij jouw kind wel goed in? En heb je zelf nog tips voor andere moeders?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je