{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Help! Mijn kind luistert niet, wat nu?

Advies > Peuter > Opvoeding > Help! Mijn kind luistert niet, wat nu?

Help! Mijn kind luistert niet, wat nu?

Of ze nu 2 of 10 jaar zijn; alle kinderen zijn weleens dwars waardoor ze weigeren om te luisteren. Je hebt al heel vaak gezegd dat je kind NU naar binnen moet komen, maar hij weigert. Je kind blijft in de supermarkt doordrammen over snoep of komt voor de zoveelste keer zijn bedje uit. Op een gegeven moment vraag je je dan ook echt af: ’Help! Mijn kind luistert niet, wat nu?’

Afbeelding blog 'Help! Mijn kind luistert niet, wat nu?'

Luistert je kind niet? Stel duidelijke grenzen!

Om te zorgen dat je kind naar je luistert is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Zijn de regels in jullie huis eigenlijk wel zo duidelijk? Een kind heeft namelijk duidelijke grenzen nodig, waardoor hij weet tot hoever hij precies kan gaan.

Maak afspraken

Bij duidelijke grenzen horen ook afspraken. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je kind per dag maximaal een half uurtje televisie mag kijken of op de tablet mag.

Blijf bij je besluit

Wanneer je duidelijke grenzen en afspraken hebt gemaakt, houd je hier dan ook aan. Door iedere keer uitzonderingen te maken komen de regels niet meer betrouwbaar over en krijgt een kind sneller de neiging om over de grenzen heen te gaan; oftewel: niet naar jou te luisteren.

Blijf zelf rustig

Heel cliché, maar ook heel belangrijk: blijf zelf rustig als je kind niet luistert. Als jij schreeuwt, werkt dit alleen maar averechts en zal je kind op den duur nog slechter luisteren.

Maak oogcontact

Wil je je kind op iets aanspreken? Roep dan niet vanaf een afstandje naar hem, maar benader je kind direct. Maak oogcontact en praat rustig, maar duidelijk.

Kies voor een time-out

Laat je kind tussendoor eventueel even afkoelen door hem een time-out te geven. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door hem heel even op de gang te zetten of in een apart hoekje in de kamer. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je kind. Een peuter van 2 jaar begrijpt het niet als hij 10 minuten op de gang wordt gezet.

Helpt helemaal niets? Zoek hulp!

Heb jij het idee dat je kind vaker niet dan wel luistert? Zoek dan hulp. Misschien is er wel wat meer aan de hand of hebben jullie net wat extra tips nodig. Je kunt voor extra informatie en ondersteuning onder andere terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Wat doe jij als je kind niet luistert? Heb jij nog tips voor andere moeders? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je