{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Duimen afleren; hoe pak je het aan?

Advies > Peuter > Opvoeding > Duimen afleren; hoe pak je het aan?

Duimen afleren; hoe pak je het aan?

Afbeelding blog 'Duimen afleren; hoe pak je het aan?'

Heel veel baby`s, kinderen en soms zelfs volwassenen duimen. Duimen is het sabbelen op een duim of op één of meerdere vingers. Vaak is duimen aangeboren en zie je de ongeboren baby al sabbelen op zijn of haar duim tijdens de echo. Bij pasgeboren baby`s zorgt duimen er voor dat de zuigbehoefte wordt vervuld.

Later geeft het een kind vooral een gevoel van ontspanning en geborgenheid. Alhoewel dit de positieve punten zijn van het duimen zitten er vooral veel nadelen aan. Hieronder bespreken we wat de nadelen zijn en hoe je het duimen bij je kind kunt stoppen.

Nadelen duimen

 • Duimen kan zorgen voor een onduidelijkere spraak. Het kind kan gaan lispelen of slissen bij de uitspraak van bepaalde letters of klanken.
 • Duimen is slecht voor je tanden. De tanden kunnen scheef gaan staan en in de meeste gevallen dan naar voren, waardoor er ‘overbeet’ ontstaat.

Wanneer afleren?

Wanneer je kindje er niet voor zijn of haar eerste verjaardag uit zichzelf mee is gestopt, dan gebeurt dat in de meeste gevallen ook niet meer vanzelf. Het is belangrijk om je kindje uiterlijk voor de vijfde verjaardag het duimen af te leren. Rond deze leeftijd komen de eerste blijvende tanden door en het duimen kan dan schade gaan veroorzaken aan het blijvende gebit. Het duimen afleren zal niet altijd meevallen. Een speentje kun je immers weggooien, maar dat is met de duim natuurlijk een ander geval.

Duimen afleren?

 • Geef je kind het gevoel dat hij of zij al heel groot is. De meeste kinderen willen graag ‘groot zijn’, dus dit kan al motivatie genoeg zijn om te stoppen.
 • Begin stapje voor stapje. Zorg eerst dat je kind overdag niet meer duimt, s `nachts komt later wel.
 • Spreek je kind rustig aan als hij of zij onbewust toch aan het duimen is.
 • Zorg voor afleiding als je kind de neiging heeft om te gaan duimen.
 • Spreek samen een ‘geheim teken’ af op het moment dat je kindje de neiging heeft om te gaan duimen.
 • Vraag een autoriteit om hulp. Dit kan bijvoorbeeld de juf of de tandarts zijn, maar ook Sinterklaas. Deze personen maken meer indruk op je kind, waardoor het kind eerder zal stoppen met duimen.
 • Geef je kindjes complimentjes als het goed gaat. Boos worden werkt alleen maar averechts.
 • Zorg voor een beloningssysteem. Plak iedere dag dat het goed gaat een sticker op een vel. Samen spreek je een aantal af en als dat aantal behaald is kan er een klein cadeautje of een extra uitje naar de speeltuin tegenover staan.
 • Plak een pleister op de duim van je kind. Op deze manier is het duimen minder lekker en wordt het kind automatisch herinnerd aan jullie afspraak om niet meer te duimen.
 • Trek je kindje in bed handschoentjes aan. Speciale handschoentjes om het duimen bij je kind te stoppen zijn de Thumbguards. Dit is een kindvriendelijk medisch hulpmiddel van kunststofmateriaal dat om de duim van je kind zit en als een soort armbandje bevestigd wordt. Hierdoor wordt het duimen onmogelijk gemaakt. De Thumbguards zijn te koop via de website www.pluimvoorjeduim.com

Heb jij nog tips om duimen af te leren? Laat het weten in een reactie hieronder.

Banner-eerlijk-delen

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je