{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Discipline aanleren bij een peuter

Advies > Peuter > Opvoeding > Discipline aanleren bij een peuter

Discipline aanleren bij een peuter

Afbeelding blog 'Discipline aanleren bij een peuter'

Om te beginnen zijn er heel veel verschillende visies op het aanleren van discipline. Twee manieren worden hieronder behandeld. De een bekend, de ander misschien iets minder. Te beginnen met de meest bekende.

Straffen en belonen

Volgens dit principe is straffen soms onvermijdelijk om verkeerd gedrag van je peuter af te leren. Wat hierbij van belang is, is dat elke ouder zich hierbij moet realiseren dat elke reactie al een straf of een beloning is. Het is niet handig om al te vaak straffen dus als ouder moet je wel kritisch naar jezelf kijken; zijn de eisen die ik stel aan mijn kinderen wel reëel, is het nuttig dat ik hiervoor straf, waarom wil ik hiervoor straffen? Dit zijn de vragen die een ouder zichzelf af en toe moet afvragen.

De basisprincipes bij deze manier van discipline aanleren zijn: wees consequent, beloon positief gedrag en spreek gedrags- en huisregels af.

Hoe geef je nu goed straf:
 • 1. Geef eerst aan waar de grens ligt, waarschuw je peuter.
 • 2. Geef straf dat in verhouding is, als het te licht is maakt het geen indruk en te zware straf kan een kind immuun maken voor het straffen. Te vaak straffen kan ervoor zorgen dat je peuter nog vaker slecht gedrag vertoont.
 • 3. Voor een peuter is het belangrijk dat het direct straf krijgt, niet twee uur later.
 • 4. Zorg er als ouder voor dat je lichaamstaal overeenkomt met dat wat je zegt. Dus niet lachend zeggen dat iets niet mag. Dan weet het kind niet wat er van hem/haar verwacht wordt.
 • 5. En nogmaals bedenk je als ouder goed waarom je straf, is het onmacht, emotie of is het echt verdiend?

En welke straf geef ik dan, als ik me aan al het voorgaande heb gehouden? Voor kleine kinderen werkt afkoelen op de gang goed. De leeftijd van je kind is gelijk aan het aantal minuten straf. Welke straf moet je, je peuter zeker niet geven? Slaan, daar zijn deskundigen het met elkaar over eens, het levert niets op.

Er wordt zelfs gezegd dat kinderen die regelmatig een klap krijgen, agressiever zijn. Verder hoef je niet te straffen als je kind al oprecht spijt heeft. Straf is niet om te laten zien dat jij de baas bent, maar om een kind grenzen te laten zien.

Ook is het niet fijn voor een kind om naar bed gestuurd te worden voor straf. Het bed moet een veilige en prettige plek blijven, anders slapen ze er daarna niet meer lekker. En als laatste is het belangrijk dat als je met iets dreigt, dat je dat ook waar moet kunnen maken. Dus niet dreigen met een straf die je zelf niet wil of kan uitvoeren.

Niet straffen en niet belonen

Dit principe gaat uit van de gelijkwaardigheid in de relatie tussen ouder en kind. Hierdoor kan iedereen zichzelf zijn en zijn of haar verantwoordelijkheid nemen en rekening houden met een ander. Een van de bekendste methode in dit principe is de gordon-methode.

Thomas Gordon was een bekende Amerikaanse klinische psycholoog en samen met Abraham Maslow de grondlegger van de humanistische psychologie. Maar hij werd vooral bekend door zijn Gordon-methode. Deze methode betekent dus eigenlijk dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert.

Gordon stelt een overlegmethode voor in zes stappen:
 • 1. Vaststellen wat nu precies het conflict is, en dit verder definiëren.
 • 2. Oplossingen bedenken, als alternatief.
 • 3. Samen naar de alternatieve luisteren.
 • 4. Dan samen beslissen wat de beste oplossing is.
 • 5. Samen bedenken hoe de oplossing het beste uitgevoerd kan worden.
 • 6. Na een tijdje samen bekijken of de oplossing echt werkt.

Deze stappen zijn natuurlijk erg lastig voor een peuter. Sowieso is het basisprincipe bij de Gordon methode communicatie tussen het kind en de volwassene. Bij kinderen die dus nog niet zo goed kunnen praten moet je als ouders dus kijken en luisteren naar de non-verbale communicatie. Door het verwoorden van gevoelens van kinderen, laat je aan ze merken dat je, je kind begrijpt en dat je rekening houdt met zijn gevoelens en behoeften. Door het geven van de ik-boodschap leg je aan je kind uit wat jouw eigen behoeften en gevoelens zijn.

Hoe pak jij dit thuis aan en heb jij nog tips voor andere ouders? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Deze pagina is geschreven door mama Laura Wildemann

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je