{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Opvoeding > Consequent zijn

Advies > Peuter > Opvoeding > Consequent zijn

Consequent zijn

Consequent zijn is één van de belangrijkste dingen in de opvoeding van kinderen. Helaas is het voor veel ouders ook juist het moeilijkste punt van kinderen opvoeden.

Afbeelding blog 'Consequent zijn'

Consequent zijn is één van de belangrijkste dingen in de opvoeding van kinderen. Helaas is het voor veel ouders ook juist het moeilijkste punt van kinderen opvoeden. Wanneer je kind bijvoorbeeld iedere nacht 5 keer wakker wordt, is het heel normaal dat je op een gegeven moment toch toegeeft en je kind bij jullie in bed laat slapen. Maar waarom is het precies zo belangrijk om consequent te zijn en te blijven? en hoe doe je dat dan?

Consequent zijn en blijven;waarom eigenlijk?

Consequent zijn is belangrijk omdat een kind duidelijk omlijnde regels en grenzen nodig heeft. Dit geeft hem een bepaalde gevoel van veiligheid en zekerheid. Door steeds van deze regels af te wijken schep je onrust en verwarring.Vooral jonge kinderen zijn de opvoedstijl van de ouders nog aan het ontdekken, dus het is van belang om al jong te beginnen met het consequent opvoeden. Doe je dit niet voor de tweede verjaardag dan kan het moeilijk worden omdat peuters sowieso al de grenzen opzoeken.

Consequent zijn en blijven; hoe doe je dat?

Consequent zijn is voor veel ouders een lastig punt. Het is nog eens extra moeilijk als je een temperamentvol kind hebt. Wanneer je kind continu de discussie aan gaat of langdurige driftbuien heeft nadat jij 'nee' hebt gezegd, kan dit voor jou heel zwaar zijn. Daardoor heb je misschien eerder de neiging om inconsequent te zijn. Hoe moeilijk het ook is, maar geef juist in die situaties niet toe! In plaats van je kind zijn zin te geven kan je ook een beloningssysteem invoeren. Geef je kind bij goed gedrag geen snoep of cadeautjes, maar beloon hem met extra aandacht ( samen een extra boekje lezen voor het slapen gaan ) en complimenten.

Maak duidelijke afspraken en stel grenzen!

Zorg dat jullie afspraken duidelijk zijn en stel grenzen. Door onduidelijk te zijn overziet een kind niet de consequenties van zijn gedrag. Wanneer je kind al wat ouder is kan je jullie huisregels op een bord schrijven of afbeelden. Ook kan je met iets oudere kinderen de regels samen bespreken.

Dreigen, maar niet doen

Dreigen met straf en het vervolgens niet uitvoeren werkt gegarandeerd averechts. Wanneer dit regelmatig gebeurt heeft het kind steeds minder vertrouwen in jou als moeder en zal hij de regels aan de laars lappen. 

Zorg voor voldoende oplaadmomentjes!

Zowel bij geduldig als bij consequent opvoeden is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Wanneer je doodmoe bent dan heb je immers eerder de neiging om je geduld te verliezen en toe te geven. Neem dus regelmatig wat oplaadmomentjes voor jezelf, zodat je er weer even tegenaan kunt.

Kijk goed naar je kind!

Ieder kind is anders. Bij sommige kinderen mag je best weleens een uitzondering maken, andere kinderen reageren daar minder goed op. Kijk dus altijd goed naar je kind!


Hoe consequent ben jij? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je