{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Wat moeten kinderen van 2 jaar al kunnen?

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Wat moeten kinderen van 2 jaar al kunnen?

Wat moeten kinderen van 2 jaar al kunnen?

Afbeelding blog 'Wat moeten kinderen van 2 jaar al kunnen?' Achtergrond blur afbeelding

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind praat al vlot heel goed, het andere kind is juist motorisch erg snel in zijn ontwikkeling. De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling (op welk gebied dan ook) van je kind, is het verstandig om hier bijvoorbeeld met het consultatiebureau over te praten. Zij kunnen je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt, of dat er wellicht professionele hulp nodig is. Ook staan er in dit artikel dingen beschreven die het kind misschien nog niet kan als het net 2 is, maar wel als hij bijna 3 wordt. Wat moet een kind van 2 jaar al kunnen?

Motorische ontwikkeling

Een kindje van 2 jaar kan motorisch al best veel.
Hij kan nu goed lopen, zowel vooruit als achteruit. Ook kan hij nu rennen en tijdens het rennen kan hij van richting veranderen. Hij kan op zijn teentjes lopen, gaat steeds beter springen en klimmen en hij kan even op één beentje staan. Hij kan ronddraaien, een bal naar voren schoppen en hij kan plotseling stilstaan.
Hij kan een voorwerp in een bepaalde richting gooien en hij kan nu zelf eten met een vork (of een lepel).

Alle bewegingen van een 2-jarige worden steeds vloeiender en minder houterig. De fijne motoriek ontwikkelt zich natuurlijk ook. Een 2-jarige vindt het vaak leuk om te schilderen, tekenen en puzzeltjes te maken. Deze activiteiten stimuleren de ontwikkeling van zijn fijne motoriek.

Cognitieve ontwikkeling

De cognitieve ontwikkeling wordt ook wel verstandelijke ontwikkeling genoemd.
Wanneer een kindje 2 jaar is, begint hij gewetensvorming te krijgen. Dit wil zeggen dat hij gaat begrijpen waarom dingen niet mogen. Dat hij nu weet waarom hij iets niet mag, wil natuurlijk niet zeggen dat hij het dan ook gelijk niet meer doet. De woordenschat van een 2-jarige wordt steeds groter en je kunt al echte gesprekjes met hem voeren. Een 2-jarig kindje begint kleuren te herkennen en kan spulletjes van dezelfde kleur bij elkaar zoeken. Hij krijgt ook begrip van tijd, dat wil zeggen dat hij begrijpt dat morgen niet vandaag is.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Een kindje van 2 jaar kan zichzelf bij zijn naam noemen. Hij begint ook de begrippen ‘ik’, ‘jij’ en ‘mij’ te gebruiken, hieruit blijkt dat het ik-besef toeneemt. Doordat dit besef toeneemt, krijgt een 2-jarige ook steeds meer een eigen willetje, want hij heeft door dat hij een eigen persoontje is, en niet altijd hoeft te doen wat iemand anders wil. Hierdoor wordt hij ook wat koppiger (ik ben twee en ik zeg nee!).
Een 2-jarige kan nog niet goed delen met andere kinderen. Al het speelgoed is ‘van mij!’ en daar moet een ander kindje afblijven. Als een ander kindje wel met zijn speelgoed wil spelen, dan pakt hij dat snel weer af.

Een kindje van 2 jaar wil vaak dichtbij mama zijn, vreemde mensen vindt hij vaak niet leuk, dan wordt hij verlegen. Doordat een 2-jarige steeds beter gaat praten, gaat hij nu ook proberen te vertellen wat hij die dag beleefd heeft. Ook kan hij nu liedjes en verhaaltjes onthouden.

Stimuleren van de ontwikkeling

Je kunt de ontwikkeling van je 2-jarige kindje op allerlei manieren stimuleren. Laat hem lekker buiten rennen, klimmen en springen. Zet muziek op en laat hem lekker dansen (of nog beter: ga lekker samen met hem dansen!). Vallen is niet erg (tot op zekere hoogte natuurlijk), hiervan leert hij dat hij gewoon weer kan opstaan en doorgaan.

Geef je kindje potloden of stiften om mee te tekenen, daag hem uit met leuke puzzeltjes. Lees veel voor, dit is erg goed voor zijn taalontwikkeling!
Wil hij dingen nog niet, dan is dat niet erg. Als hij er aan toe is, dan komt het vanzelf. Het is belangrijk om hem in elk geval geen dingen te laten doen waar hij nog niet aan toe is. Het komt allemaal vanzelf. Tot die tijd kun je veel activiteiten met hem ondernemen die hij al wel kan!

Benieuwd naar wat een kind van 3 jaar al moet kunnen? Klik dan hier: wat moet een kind van 3 jaar al kunnen?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je