{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Wat moet een kind van 3 jaar kunnen?

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Wat moet een kind van 3 jaar kunnen?

Wat moet een kind van 3 jaar kunnen?

Afbeelding blog 'Wat moet een kind van 3 jaar kunnen?'

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de ontwikkeling van jouw 3-jarige kind. Wat moeten ze op deze leeftijd kunnen en hoe ziet hun ontwikkeling eruit.

Wat moet een kind van 3 jaar kunnen.

Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kind praat al vlot heel goed, het andere kind is juist motorisch erg snel in zijn ontwikkeling. De vaardigheden die in dit artikel worden genoemd, zijn gemiddelden en gaan over de ontwikkeling van kinderen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking. Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling (op welk gebied dan ook) van je kind, is het verstandig om hier bijvoorbeeld met het consultatiebureau over te praten. Zij kunnen je dan vertellen of het normaal is hoe jouw kind zich ontwikkelt, of dat er wellicht professionele hulp nodig is. Ook staan er in dit artikel dingen beschreven die het kind misschien nog niet kan als het net 3 is, maar wel als hij bijna 4 wordt. Wat moet een kind van 3 jaar gemiddeld gezien al kunnen?

Motorische ontwikkeling

Een 3-jarig kind kan goed alternerend traplopen. Alternerend wil zeggen dat hij links en rechts afwisselt bij het traplopen. Hij kan op één been zijn evenwicht goed bewaren en hij kan enkele sprongen hinkelen. Ook kan hij met zijn beide voeten tegen elkaar een paar sprongen maken. Hij kan over iets van ongeveer 5 centimeter hoogte heen springen, en hij kan “verspringen” door zich met beide voeten af te zetten (hij kan dan ongeveer 20 centimeter vooruit springen). Hij kan een bal overhands gooien en hij kan een bal met twee handen vangen, hierbij drukt hij de bal wel tegen zijn lichaam doordat hij zijn armpjes buigt. Een 3-jarige is zeer druk in zijn bewegingen en heeft dus veel ruimte nodig. Vaak vinden kinderen van 3 jaar het leuk om evenwichtsoefeningen te doen. De fijne motoriek ontwikkelt zich ook steeds meer; potloden en stiften worden niet meer met de hele hand vastgehouden, maar met de vingers. Een 3-jarige kan goed knippen en zelf zijn tandjes poetsen.

Cognitieve ontwikkeling

De cognitieve ontwikkeling wordt ook wel verstandelijke ontwikkeling genoemd. Wanneer een peuter 3 jaar is, neemt het zelfbewustzijn toe. Hij raakt vertrouwd met de buitenwereld, maar nieuwe dingen in zijn vertrouwde buitenwereld kunnen hem onzeker en angstig maken. Voor een 3-jarige zijn zijn ouders het grote voorbeeld. Hij identificeert zichzelf met hen en doet alles na wat papa en mama doen. Het is dus op deze leeftijd erg belangrijk om als ouders het goede voorbeeld te geven! De koppigheidsfase kan ook tijdens het derde levensjaar nog doorgaan. (Ik ben 3 en ik zeg ‘nee’!) Dit heeft met de individualiteit van het kind te maken, hij wil immers steeds meer zelf doen, en dit kan hij ook op deze leeftijd.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Een 3-jarig kindje kan al samen spelen met andere kinderen. Vaak gaat dit beter wanneer hij samen is met één ander kindje dan wanneer hij met een hele groep moet samenspelen. 3-Jarigen spelen vooral rollenspellen samen. (‘Jij bent de papa, ik ben de mama.’) Wanneer hij 3 jaar is, begrijpt het kind eenvoudige spelregels en kan hij zich hier ook aan houden. Hetzelfde geldt voor sociale regels (zoals ‘sorry’ zeggen wanneer je per ongeluk bij iemand op zijn tenen gaat staan). Ook weet een 3–jarig kind het verschil tussen ‘mijn speelgoed’ en ‘jouw speelgoed’ (en tussen andere dingen die ‘van mij’ en ‘van jou’ zijn).

Stimuleren van de ontwikkeling

In welk tempo je kind zich ook ontwikkelt, het is belangrijk om zijn ontwikkeling op alle gebieden te blijven stimuleren. Vindt je kindje het leuk om evenwichtsoefeningen te doen? Ga dan lekker met hem naar de speeltuin en laat hem balanceren op de balk (of op de stoeprand). Geef hem een oud tijdschrift waarin hij plaatjes uit mag knippen om zo zijn fijne motoriek te stimuleren. Laat hem met andere kinderen spelen om te leren samenspelen en delen. Wanneer hij iets zelf wil doen, laat hem dit dan ook proberen. Verder is het ook op deze leeftijd belangrijk om lekker veel boekjes met hem te lezen, hierdoor zal zijn woordenschat steeds groter worden. Wil je kindje dingen nog niet of kan hij dingen nog niet? Dat is niet erg. Als hij er aan toe is, dan komt het wel. Het is belangrijker om hem in elk geval geen dingen te laten doen waar hij nog niet aan toe is. Het komt allemaal vanzelf. Tot die tijd kun je veel activiteiten met hem ondernemen die hij al wel kan. Hierdoor leert hij steeds meer en je zult zien dat hij de dingen die hij eerst nog niet kon, dan opeens wel kan!

Benieuwd naar wat een kind van 2 jaar al moet kunnen? Klik dan hier: wat moet een kind van 2 jaar al kunnen?

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je