{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Voorkeur voor één van de ouders

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Voorkeur voor één van de ouders

Voorkeur voor één van de ouders

Misschien heeft jullie kind op dit moment een duidelijke voorkeur voor één van de ouders. Wat kan de oorzaak zijn en hoe gaan jullie daarmee om?

Afbeelding blog 'Voorkeur voor één van de ouders'

Roept je kind ook iedere nacht om jouw partner? Of wil hij misschien juist alleen door jou worden getroost? Herken je dat? Misschien heeft jullie kind op dit moment een duidelijke voorkeur voor één van de ouders. Wat kan de oorzaak zijn en hoe gaan jullie daarmee om?

Het grote voorbeeld

Vanaf de peuterleeftijd heeft een kind een ouder ook nodig ter identificatie. Ze hebben iemand nodig om tegen op te kijken, als het grote voorbeeld. Hierdoor kan het zijn dat je kind meer naar één van de ouders toetrekt. Dat is eigenlijk allemaal maar goed voor de ontwikkeling van jullie kind.

Fase

De voorkeur voor één van de ouders is gelukkig meestal maar een fase, dus zeker niets om je zorgen om te maken. Het hoort echt bij de peuterleeftijd, maar kan ook daarna nog een tijdje doorgaan. Je kind krijgt op deze leeftijd namelijk steeds meer een eigen identiteit. Hij is als het ware op zoek naar zijn eigen ik. Ook kan het een kwestie van 'uitproberen' zijn. Misschien is één van jullie soepeler in bepaalde dingen dan de ander. Op deze leeftijd hebben kinderen dat al goed door en daar kunnen ze misbruik van gaan maken.

Hoe ontstaat die voorkeur?

Het blijft altijd een beetje gissen, maar hoe kan die sterke voorkeur voor één van de ouders zijn ontstaan?

  • Het karakter van het kind past beter bij het karakter van 'de voorkeurouder'
  • 'De voorkeurouder' kan gemakkelijker met kinderen omgaan
  • 'De niet-voorkeurouder' raakt bij bepaalde situaties misschien sneller in paniek, waardoor het kind eerder naar de ouder toetrekt die rustig blijft. Dit geeft het kind een gevoel van veiligheid
  • De ouder die het kind meestal verzorgt, geniet over het algemeen de voorkeur van een kind. Toch werkt dit bij sommige kinderen juist averechts: die trekken juist het meest toe naar de ouder die vaker afwezig is
  • Het kind mag meer van de 'voorkeurouder'

Hoe gaan jullie met die voorkeur voor één van de ouders om?

  • Voer samen geen competitie, maar wees een team
  • Trek één lijn in de opvoeding van jullie kind
  • Verwen je kind niet teveel, maar wees gewoon jezelf
  • Roept je kind steeds om zijn vader? Spreek dan af dat juist jij komt en andersom
  • Misschien heeft je kind wat meer behoefte aan extra één op één aandacht van de ouder waar zijn voorkeur minder naar uitgaat. Dat versterkt de band gegarandeerd

Geen probleem!

Het allerbelangrijkste is dat jullie zelf geen probleem maken van deze voorkeur voor één van de ouders. Het is bijna altijd tijdelijk!

Heeft jouw kind voorkeur voor een van de ouders? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je