{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Kinderen en muziek

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Kinderen en muziek

Kinderen en muziek

Afbeelding blog 'Kinderen en muziek'

Voor kinderen is muziek erg belangrijk voor de ontwikkeling. Zeg nou zelf, het is toch heerlijk als je kind al zingend (en dansend) door de kamer loopt. En niets is toch leuker dan de kinderliedjes mee kunnen zingen?

Zwangerschap en muziek

Kinderen kunnen in de baarmoeder al horen en leren daar al klanken te onderscheiden. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Daar horen kinderen (of in dit geval baby’s) zoals jezelf onderwater. Je hoort dus niet precies alles maar je kunt wel klanken onderscheiden. Ook hoor je verschil tussen de mensen die praten. Een baby raakt dus zo gewend aan jouw geluid en aan dat van de vader en eventuele zussen en broers van de baby.

Ontwikkeling door muziek

Jonge kinderen die regelmatig muziek luisteren of zelf muziek maken hebben minder stress. Ook hierover is een wetenschappelijk onderzoek geweest. En ook lachen deze kinderen volgens het onderzoek meer dan kinderen die niet met muziek in aanraking komen.

Kinderliedjes Zingen

Kinderen stimuleren ook de hersenen door het zingen van liedjes, dit middels het onthouden van de verschillende liedjes (melodieën en teksten). Kinderliedjes die kinderen snel oppikken zijn de “oud Hollandse” liedjes zoals: Zag twee beren en Alle eendjes zwemmen in het water. Maar ook de liedjes van iets wat ze leuk vinden onthouden ze snel. Zo vind mijn dochter de Sprookjesboom leuk. Ik hoef maar een liedje ervan op te zetten en ze zingt het zo mee. Heerlijk! Om kinderen een liedje aan te leren zul je het wel vaak moeten oefenen en herhalen. Het ene kind is sneller dan het andere kind.

Musicals voor kinderen

Ook leuk voor kinderen is een musical. Ze worden mee gezogen in een verhaal en daarbij worden naast de gesproken teksten veel liedjes gezongen. Een mooi voorbeeld van een echte kindermusical is de Sprookjesboom Musical. Inmiddels is er een van uit op DVD en de tweede musical gaat binnenkort door het land toeren. Ik ben mij er volledig van bewust dat het een luxe is om in deze tijden met je kind naar een musical te gaan, maar als je de kans en tijd hebt, is het zeker de moeite waard.

Kinderen hebben veel baat bij het luisteren van muziek en kinderliedjes. Het stimuleert vooral de hersenen en de communicatie. Ook krijgen kinderen een gevoel van ritme door het onthouden van de melodie. Zing regelmatig een liedje met je kinderen of zet eens de radio aan i.p.v. de televisie. En laat je kinderen af en toe een (zang)showtje weggeven. Het stimuleert gewoon enorm.

Vinden jouw kinderen muziek ook zo leuk? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je