{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Kind en angst

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Kind en angst

Kind en angst

Angst is iets heel natuurlijks, er is geen mens die nergens bang voor is. De persoonlijkheid van het kind speelt een grote rol in de ontwikkeling van angst.

Afbeelding blog 'Kind en angst' Achtergrond blur afbeelding
Angst is iets heel natuurlijks, er is geen mens die nergens bang voor is. De persoonlijkheid van het kind speelt een grote rol in de ontwikkeling van angst. Angst kan gekopieerd/overgenomen  worden, als de ouders bang zijn kunnen ze dat gevoel overbrengen op het kind  maar angst is ook vaak aangeboren.

Baby angsten

Pasgeboren kinderen hebben vaak de angst om alleen gelaten te worden, die angst is meteen te merken.  Ze hangen erg aan de moeder en als ze wakker worden in een kamer waar zij alleen liggen beginnen ze onmiddellijk te huilen. Dit is volkomen normaal,  een kind heeft eerst 9 maanden in de baarmoeder gezeten en is gewent aan alle vertrouwde geluiden van de moeder. Als die niet meer te horen zijn en zij ook niet meer te zien is is dit angstig voor een pasgeboren baby. Rond de leeftijd van 6 maanden krijgen de meesten baby’s last van eenkennigheid, dit gaat gelukkig weer snel over, als je je kind in deze tijd bij de oppas of bij het kinderdagverblijf achterlaat kan dit nog wel is voor wat huilmomentjes zorgen. Laat zien dat je de oppassers vertrouwd en vertel dat je straks weer terugkomt. Je kunt ook alvast je baby wat trainen door speelgoed te laten verdwijnen en weer tevoorschijn te toveren. Zodat hij/zij leert dat als iets niet meer te zien is het wel terug komt. Baby’s zijn vaak bang voor harde geluiden, dit omdat ze het niet gewent zijn en omdat ze niet zien wie of wat het harde geluid veroorzaakt.  Ze hebben vaak angst voor vreemden en angst voor water komt ook vaak voor. Het is moeilijk deze angsten weg te halen omdat je kind nog niet kan uitleggen wat er zo eng aan is en jij ook niet kunt uitleggen waarom hij/zij niet bang hoeft te zijn. Gelukkig verdwijnen deze angsten vaak na het eerste levensjaar van de baby.

Peuter/kleuter angsten

Enge monsters onder het bed en bang in het donker zijn wel de grootste angsten voor peuters en kleuters. Laat zien dat er geen monsters in het huis te vinden zijn en leg goed uit dat monsters alleen op televisie te zien zijn, leg een knuffeltje in bed die het kind beschermd als hij/zij bang is. Het wegjagen van de monsters helpt ook vaak, een kind heeft zo een rijke fantasie dat alles wat hij/zij hoord of ziet op de televisie en boeken gevormd word tot een levensecht beeld. In het donker krijgen alle spullen op de kamer een vreemde vorm wat weer kan worden aangezien voor iets engs, let op gekke vormen in de kinderkamer die misschien voor wat engs kunnen worden aangezien als het donker word.

 -          Kijk voor dat je kind gaat slapen onder het bed etc. En vertel dat er geen monsters zijn en hij/zij heerlijk kan gaan slapen

 -          Laat je kind geen drukke/enge televisie kijken vlak voordat het bedtijd is 

 -          Lees samen een boekje waar geen heksen en enge sprookjesfiguren in voor komen 

 -          Vertel dat papa en mama dicht in de buurt zijn en dat hij/zij nergens bang voor hoeft te zijn 

 -          Haal de spullen weg die voor enge schaduwen kunnen zorgen als het donker word 

 -          Leg een knuffeltje in bed 

 -          Angst voor het donker kan verholpen worden door een klein lampje te laten branden naast bed of op de overloop. 

De meeste angsten gaan over als de kinderen ermee leren om te gaan en de fantasie en werkelijkheid goed te kunnen scheiden. Angst voor dieren of insecten komt vaak omdat ze misschien in het verleden een keer gebeten zijn door een hond of geprikt door een bij. Als iemand gebeten is door een hond vormt dit vaak angst voor alle honden. Kinderen zijn vaak bang voor bijen, wespen en spinnen. Misschien omdat ze wel is geprikt zijn door een wesp maar vaak omdat ouders ook paniekerig reageren als er een insect dicht in de buurt komt.  Als een kind ziet dat zijn ouders bang zijn voor deze dieren of insecten word die angst natuurlijk extra aangesterkt.   

Wat kun je eraan doen?

Als jezelf bang bent voor honden moet je dit proberen niet teveel te laten merken, je kunt je peuter/kleuter wel vertellen waarom jij bang bent voor honden maar dat je kind niet bang hoeft te zijn.  Leg uit dat je honden alleen mag aaien als het baasje instemt, zodat je weet dat het een goedaardig beestje is.  Leg uit dat als je de insecten niets doet zij ook niet prikken. De meeste angsten die hierboven beschreven staan gaan over naarmate het kind ouder word en er mee om kunnen gaan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je