{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > De lievelingsknuffel van je kind

Advies > Peuter > Ontwikkeling > De lievelingsknuffel van je kind

De lievelingsknuffel van je kind

Afbeelding blog 'De lievelingsknuffel van je kind'

Vaak begint het al als baby; je kindje trekt heel erg naar een bepaald knuffeldoekje of knuffeldiertje toe. In de loop van tijd wordt dit knuffeldier dan ook echt de lievelingsknuffel van je kind. Deze knuffel geeft troost bij verdriet en rust bij vermoeidheid.

Waarom een lievelingsknuffel?

Jonge kinderen zoeken troost, veiligheid en vertrouwdheid. Dat vinden ze natuurlijk bij mama en papa, maar er zijn ook situaties waarbij het kindje het even zonder de ouders moet stellen. Denk hierbij aan een dagje naar het kinderdagverblijf of s 'nachts in het eigen bedje. De lievelingsknuffel is er dan als een tijdelijke vervanging van mama en papa.

Afhankelijk van de lievelingsknuffel?

Natuurlijk is het fijn als je kind rust en troost vindt bij een knuffeldier, maar als hij echt afhankelijk wordt van de lievelingsknuffel is dat voor veel ouders minder prettig. Sommige kinderen zijn hierin behoorlijk hardnekkig, maar vaak kan je die afhankelijkheid als ouder wel voorkomen of wat verminderen. Hieronder volgen dan ook enkele tips.

  • Wissel knuffels in het bedje regelmatig af. Door die afwisseling ervaart hij dat andere knuffels ook prettig zijn.
  • Zorg voor voldoende afleiding. Wanneer jullie lekker samen een boekje lezen of een spelletje doen zal de behoefte aan de lievelingsknuffel een stuk minder zijn dan wanneer hij alleen voor de televisie zit.
  • Spreek samen af dat de lievelingsknuffel niet overal mee naar toe mag. Vooral als je kind 2 jaar of ouder is kan hij deze afspraken prima begrijpen. Zo kunnen jullie afspreken dat de knuffel altijd in bed blijft. Je kindje loopt dan in ieder geval niet de hele dag met zijn beestje rond. Een bijkomend voordeel is dat de knuffel op deze manier niet snel kwijt kan raken.

Moeilijke periode?

Zit je kindje in een moeilijke periode: is oma net overleden, zitten jullie in een scheiding of is er iets anders vervelends gebeurt? Wees dan niet te streng als de behoefte aan de lievelingsknuffel even heel sterk is. Wanneer het straks weer beter gaat, zal de behoefte aan de knuffel vanzelf weer afnemen.

Wel of niet wassen?

Bij hele jonge kinderen wordt soms afgeraden om de lievelingsknuffel te wassen, aangezien de vertrouwde geur dan beter blijft hangen en dat rustgevend is. Toch is het beter om de knuffel gewoon te wassen. Doe dit op een moment dat je kind de knuffel niet 'nodig' heeft.

Knuffel kwijt?

Heerst er bij jullie in huis grote paniek als juist dat ene beertje of die favoriete giraffe van de aardbol verdwenen lijkt te zijn? Hoe vervelend het ook is, maar dat is echt niet nodig. Wanneer je de lievelingsknuffel niet kan vinden, biedt dan een alternatief aan. Het is heel logisch als jouw kind het daar niet meteen mee eens is, maar dat is een proces waar hij even doorheen moet. Vergelijk het maar met het afleren van de speen. Is de knuffel nog gewoon in de winkel verkrijgbaar? Dan kan je natuurlijk ook een nieuw exemplaar kopen. Een andere optie is een kijkje nemen op deze website: http://www.knuffelkwijtsijt.nl/

Tot welke leeftijd een lievelingsknuffel?

Alhoewel je kind zijn lievelingsknuffel van vroeger waarschijnlijk nooit meer zal vergeten, houdt de afhankelijkheid uiteindelijk automatisch op. Dat gebeurt meestal ergens tussen de 2 en de 5 jaar. Heeft je kind van 8 nog een lievelingsknuffel? Geen probleem, maar dan alleen voor in bed.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je