{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > De eerste speelafspraak

Advies > Peuter > Ontwikkeling > De eerste speelafspraak

De eerste speelafspraak

Alles over voor het eerst samen spelen.

Afbeelding blog 'De eerste speelafspraak'
Sommige moeders regelen voor hun peuters al speelafspraken, maar dan gaan ze zelf ook mee om gezellig een kopje koffie te drinken met de moeder van het andere kindje. De eerste, echte speelafspraken beginnen pas als een kind naar school gaat.

De kat uit de boom kijken

De meeste kinderen moeten de eerste maanden nog erg wennen aan school. Ze zijn moe en willen na school het liefst lekker op de bank een filmpje kijken of een boekje lezen. Daardoor hebben ze nog even geen behoefte om met een klasgenootje af te spreken. Daarnaast is het ook niet voor ieder kind makkelijk om meteen al vriendjes te maken. Ze kijken graag nog even de kat uit de boom.

Wel graag willen afspreken, maar geen initiatief durven nemen

Heeft je kind het regelmatig enthousiast over hetzelfde kindje en zou hij er graag een speelafspraak mee maken? Misschien weet je kindje nog niet hoe hij dat precies moet aanpakken. Is je kind heel gemakkelijk in de omgang en absoluut niet verlegen? Dan hoef je als moeder waarschijnlijk alleen maar een voorzetje te geven en het is geregeld. Is je kind juist verlegen of bang voor nieuwe dingen? Help hem dan, door de betreffende moeder aan te spreken. Als eenmaal de eerste speelafspraak is gemaakt, volgt de rest meestal vanzelf.

Spannend voor je kind

Voor de eerste keer naar een speelafspraak is voor veel kinderen een beetje spannend. Heeft je kind er erg veel moeite mee? laat het vriendje dan eerst een keer bij jullie thuis komen spelen. Ook kun je met de moeder van het vriendje afspreken dat jij eerst even mee gaat en weer weggaat als je kind lekker aan het spelen is.

Spannend voor jou

Ook voor een moeder kan het best spannend zijn als haar kind opeens een paar uur bij een kind gaat spelen, waar ze de ouders nauwelijks van kent. Laat dat vooral niet aan je kindje merken! Wanneer je er echt problemen mee hebt, kun je onder de noemer van een kennismaking eerst samen een keer een kopje koffie drinken. Toch is dit probleem vaak heel snel opgelost. De meeste kinderen krijgen uiteindelijk toch een paar vaste vriendjes, zodat je de ouders goed leert kennen. Bovendien ga je misschien wel meehelpen met schoolactiviteiten, waardoor je automatisch veel meer ouders leert kennen.

Niet te lang

Laat je kind de eerste keer niet te lang afspreken. Anderhalf uur is genoeg. Daarna kun je het langzaam opbouwen naar 2 / 3 uur.

Bijzonderheden

Zijn er bijzonderheden? Heeft je kind bijvoorbeeld een bepaalde allergie of plast hij af en toe nog in zijn broek? Geef dit dan altijd even van te voren aan bij de moeder van het vriendje.

Adressenlijst

Op school krijg je een adressenlijst met adressen en telefoonnummers van klasgenootjes. Bewaar deze goed, zodat je altijd het adres of het telefoonnummer van het klasgenootje bij de hand hebt. Zijn jullie er helemaal klaar voor? Daar gaat hij dan:op naar zijn eerste speelafspraak! Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je