{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Bang in het donker

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Bang in het donker

Bang in het donker

Als je kindje een angst voor de nacht heeft.

Afbeelding blog 'Bang in het donker'
Bijna alle kinderen krijgen op een bepaalde leeftijd angst voor de nacht. Het donker maakt hen bang en hun fantasie slaat op hol. Bij de meeste kinderen helpt een klein nachtlampje of het horen van zachte muziek. Maar wat als je kind niet te kalmeren is? In dit artikel worden tips en uitleg gegeven, zodat je je kindje beter kunt begrijpen en hem of haar kunt helpen over deze angst heen te komen. 


Waar komt de angst voor het donker vandaan?

Baby's zijn nog niet bang in het donker. Zodra kinderen ouder worden en hun fantasie zich gaat ontwikkelen komt de angst voor het donker pas. Er worden verhaaltjes voorgelezen en ze kijken televisie. De beelden die ze zien, kunnen ze omzetten naar iets engs. Ook worden kinderen vaak opeens bang voor het donker na een ingrijpende gebeurtenis. Denk hierbij aan een scheiding of een sterfgeval in de nabije omgeving van het kind. Sommige kinderen kunnen gewoon niet tegen de stilte die de nacht met zich meebrengt. De angst bij peuters en kleuters is voor hen levensecht. Luister dus ook goed naar wat ze te vertellen hebben en waarom ze nou bang zijn in het donker.   

Wat kun je doen als je kind bang is?


- Troost je kind 

- Neem je kind serieus 

- Luister goed naar wat je kind te vertellen heeft 

- Laat een lampje branden in de gang of een nachtlampje op de slaapkamer 

- Leg uit dat hij/zij nergens bang voor hoeft te zijn 

- Laat je kind geen heftige beelden zien op televisie -Lees een eenvoudig en leuk verhaaltje voor het slapengaan 

- Laat de deur op een kier staan 

- Zet zachtjes een rustig muziekje aan, zodat het niet doodstil is 

- Een lievelingsknuffel bij je kindje in bed stoppen zodat hij/zij niet alleen is 

- Bekijk overdag samen met je kind zijn / haar slaapkamer en laat zien dat er niets of niemand is   

Wat kun je beter niet doen?

- Overdrijf de angst van je kind niet 

- Ga er niet serieus op in ('ligt er een krokodil onder je bed?') 

- Neem je kindje niet meteen bij je in bed, maar probeer het eerst op zijn/haar eigen kamertje 

- Luister naar je eigen gevoel en laat je kindje nooit in paniek achter 

Over één oplossing zijn de meningen verdeeld, want moet je als ouder 'die gemene monsters' nou wegsturen of juist niet? Dit is bij elk kind verschillend. Als je de monsters wegstuurt, dan bevestig je dus eigenlijk dat er monsters bestaan. Toch kan het zijn dat je kind erop staat dat je alle enge monsters en spoken wegstuurt. Doe dit dan ook, zodat je kind gerustgesteld is en kan gaan slapen. Bij het ene kindje verdwijnt de angst sneller dan bij het andere kind, maar uiteindelijk groeien ze er gelukkig allemaal overheen. Het is heel normaal dat kinderangsten tot de leeftijd van een jaar of 6 / 7 jaar blijven bestaan. Daarna gaat de angst meestal vanzelf over. Als dit echter niet het geval is en het voor jouw gevoel verontrustend begint te worden, raadpleeg dan een arts. Het kan namelijk in een uiterst geval te maken hebben met claustrofobie of een traumatische ervaring uit het verleden. In deze gevallen is het natuurlijk beter dat je professionele hulp krijgt. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je