{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over kinderangsten

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over kinderangsten

Alles over kinderangsten

Afbeelding blog 'Alles over kinderangsten'

Monsters onder het bed, spoken achter het gordijn, bang in het donker, een eng geluid; wat hebben die met elkaar gemeen? Simpel, het zijn typische kinderangsten. Niets om echt bang voor te zijn natuurlijk, maar probeer dat je kind maar eens duidelijk te maken. Als ouder kan je een belangrijke rol spelen in hoe het kind met deze angsten omgaat.

Verschillende kanten van angst

Niet alle angst is slecht, het is zelfs gezond om enige angst te hebben. Zonder enige vorm van angst zou een kind in verkeerde situaties terecht kunnen raken. Sommige angsten zijn evolutionair te verklaren, zowel kinderen als volwassenen kunnen angst hebben voor het onbekende. Bijvoorbeeld de angst voor slangen, je hebt het idee dat je jezelf ervoor beschermen maar hoeveel mensen komen nu daadwerkelijk een keer oog in oog te staan met een gevaarlijke slang?

Sommige kinderen hebben angststoornissen, zij hebben een sterkte emotionele reactie op een intense ervaring, in die gevallen is er geen sprake van normale kinderangsten. Het is dan ook aan te raden om bij aanhoudende zeer heftige reacties contact op te nemen met bijvoorbeeld de huisarts om dit te bespreken. Maar in de meeste gevallen zijn kinderangsten voorspelbaar en gaan ze dezelfde fases door.

Meest voorkomende kinderangsten

Het angstenpatroon van het kind veranderd in de verschillende levensfases. Hieronder staan de meest voorkomende kinderangsten per verschillende levensfase benoemd;

Kinderangsten bij baby’s en peuters. Kinderangsten bij kleuters Kinderangsten gedurende de lagere school tijd
 • Slangen en spinnen
 • Storm en natuurrampen
 • Alleen thuis zijn
 • Angst voor een boze volwassene
 • Eng nieuws of TV programma’s
 • Verwondingen, ziektes, injecties, de dood
 • Angst voor falen en afwijzing

Oplossingen voor kinderangsten bij baby’s en peuters

In de meest ideale situatie leeft een klein kind in de rustige en beschermde omgeving van zijn ouders. Als deze rust en gevoel van bescherming verstoort wordt door bijvoorbeeld een hard geluid of het zien van een vreemde creëert dat angst. Een simpele oplossing is het kind regelmaat bieden, een vast routine. Aanraking, oogcontact, praten en zingen zorgt voor een sterke band met het kind en creëert een basis van vertrouwen die hem helpt bij het overwinnen van angsten, ook in de toekomst.

Oplossingen voor kinderangsten bij kleuters

Hun wereldje wordt groter, en de angst voor nieuwe situaties en vreemden blijft. Soms zijn deze angsten te verklaren door gebeurtenissen, maar een deel is te wijten aan hun verbeelding. Jezelf laten geloven dat er geen monster in de kast zit is een hele prestatie die de meeste kinderen op deze leeftijd nog niet onder de knie hebben. Ze weten nog niet hoe ze zichzelf moeten kalmeren. Verander iets engs in iets leuks. Ga bijvoorbeeld eens in die donkere enge kast zitten met een boek en een zaklamp om voor te lezen. Ga de kast in trek een paar gekke gezichten en ren er weer uit. Dit zorgt er voor dat het kind in een andere gemoedstoestand terecht komt. Doe dit regelmatig om het beste resultaat er uit te halen.

Angst voor honden komt ook veel voor bij kinderen van deze leeftijd. Het formaat en het geluid en enthousiasme van deze beesten is vaak geen goede combinatie met het kleine kind. In plaats van te beschermend te zijn, of juist te zeggen “kom maar, er is niets aan de hand”, is het beter het kind veilige opties te bieden. Praat met de eigenaar van de hond en vraag of hij vriendelijk is en of je hem mag aaien. Of als de hond juist rustig is en slaapt, laat hem dan slapen en laat je kind van een afstandje toekijken.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen eerder het besef hebben dat enge gedachtes je een vervelend gevoel geven dan leuke gedachtes een goed gevoel. Dit laatste besef komt pas als ze rond de zeven jaar oud zijn. Dit verklaard waarschijnlijk waarom het vrijwel onmogelijk is enge gedachtes weg te redeneren bij een kleuter.

Oplossingen voor kinderangsten gedurende de lagere schooltijd

Een gigantische hoeveelheid kennis en informatie maakt kinderen bewust van echte gevaren. Brand, inbraken, stormen en oorlogen wordt de realiteit. Vooronderstel niet altijd dat je de oorzaak van de angst begrijp. Als je kind bijvoorbeeld niet naar een zwembad durft, komt dat dan door angst voor water of vindt hij de harde fluit van de badmeester eng. De enige manier om er achter te komen is door het te vragen.

Leg het kind uit dat het goed is om zich bewust te zijn van gevaren, bijvoorbeeld omdat ze goed moeten blijven opletten als ze op de fiets, maar dat bijvoorbeeld angst voor de dood niet hoeft te overheersen. Leg uit dat in de meeste gevallen alleen heel oude mensen of heel zieke mensen overlijden en dat dit alleen in uitzonderlijke gevallen anders is. Probeer het kind niet te veel te beschermen, maar maakt juist zoveel mogelijk bespreekbaar, beantwoord zijn vragen en leg veel uit. Dit neemt niet alleen de angsten weg maar geeft het kind ook het gevoel dat hem serieuze zaken worden toevertrouwt waardoor hij zich ook verantwoordelijker zal gaan gedragen. Meer lezen over hoe je je kind kan laten opgroeien zonder angst? Klik hier.

Voor iedere leeftijd

Tot slot nog een viertal punten die voor iedere leeftijd toe te passen zijn.

 • Probeer de angst niet weg te praten.
 • Blijf kalm en vol vertrouwen, de manier waarop je met je kind over angsten praat is net zo belangrijk als wat er gezegd wordt.
 • Wanneer je je kind confronteert met zijn angsten dwing hem dan niet meer te doen daar waar hij zich goed bij voelt.
 • Beloon iedere inspanning om een angst te overwinnen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je