{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over HSP baby

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over HSP baby

Alles over HSP baby

HSP staat voor hoog sensitieve personen. Je baby kan ook hoog sensitief zijn. Hoe ga je als ouder hiermee om?

Afbeelding blog 'Alles over HSP baby'

HSP staat voor hoog sensitieve personen. Je baby kan ook hoog sensitief zijn. Hoe ga je als ouder hiermee om? En hoe herken je dit bij je baby? En is het aangeboren? Dit kunnen vagen zijn die je als ouder jezelf kunt stellen.

Sommige baby’s zijn al vanaf hun geboorte hoogsensitief en andere kinderen ontwikkelen dit later. Het is moeilijk te bepalen of je baby al vanaf de geboorte dit heeft. Vaak is een van de ouders of grootouders hooggevoelig. In de meeste gevallen is hooggevoeligheid een karaktereigenschap die aangeboren is. Tevens spelen opvoeding- en omgevingsfactoren een belangrijke rol bij het ontstaan of ontwikkelen van hooggevoeligheid . Uit onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die hooggevoelig zijn een sterkere werking hebben van de rechter hersenhelft.

Kenmerken HSP

Als je kindje veel huilt en lang wakker is kan dit duiden op het feit dat je kindje HSP is. Dit hoeft niet zo te zijn. Mochten deze klachten aanhouden bespreek ze dan met je huisarts of het consultatiebureau. Sommige baby’s die HPS zijn huilen helemaal niet veel. Het is voor elke baby anders hoe de baby reageert.

Als je kindje een paar maanden oud is vinden de meeste baby’s het fijn om bij andere mensen te zijn. Of ze kunnen reageren op speelgoed. Hoogsensitieve baby’s hebben vaak geen behoefte aan veel mensen en speelgoed om zich heen, omdat ze veel prikkels voelen en ze kunnen dan overprikkeld raken. Je kunt er als ouder voor kiezen om je kindje wat langer een mutsje te laten dragen om prikkels tegen te gaan. Of als je naar een feestje gaat of je hebt zelf een feestje kun je je kindje een mutsje geven voor de prikkels.

Het schijnt zo te zijn als je kindje ongeveer zes maanden is en je baby is hoogsensitief dat je kindje dan veel moeite heeft om in slaap te vallen. De slaapproblemen worden veroorzaakt omdat je baby last heeft van te veel prikkels. Het is belangrijk dat de slaapkamer van je baby rustig is, want een rustige kamer zorgt ervoor dat je kindje niet overprikkeld kan raken. En je kindje zal uiteindelijk beter gaan slapen als de kamer niet te druk is. Veiligheid en geborgenheid is belangrijk voor HSP baby’s en dit geldt ook voor oudere kinderen. Hoogsensitieve baby’s en kinderen merken signalen vaker op.

Vereniging hooggevoelig Nederland

Er is in Nederland een vereniging voor mensen met HSP. Je kunt op deze website in contact komen met lotgenoten. En je kunt als ouder ook vragen stellen aan de vereniging en ze kunnen je in contact brengen met lotgenoten. De vereniging telt ongeveer 200 tot 300 leden. Op de website kun je ook boeken vinden die je kunt lenen bij de bibliotheek of kunt aanschaffen om meer over het onderwerp te weten te komen. En als je er meer van af weet dan leer je ook je kindje beter te begrijpen en je kunt daar als ouder dan weer op inspelen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je