{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over de peuterspeelzaal

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over de peuterspeelzaal

Alles over de peuterspeelzaal

Afbeelding blog 'Alles over de peuterspeelzaal'

Wat is de peuterspeelzaal?

Wanneer kinderen de leeftijd van 2 of 2,5 jaar bereiken kan je als ouder ervoor kiezen om je kind naar een peuterspeelzaal te brengen. Het verschilt per gemeente vanaf welke leeftijd je kind welkom is op de peuterspeelzaal.

De peuterspeelzaal is ontstaan als opstap naar de basisschool. In een groep van maximaal 15 kinderen leren de peuters om samen te spelen, te delen en om te gaan met andere leeftijdsgenoten. Er zijn altijd 2 gediplomeerde leidsters aanwezig die actief bezig zijn met de peuters. Ook werken zij volgens een pedagogisch beleidsplan, welke altijd op te vragen is bij de peuterspeelzaal van je keuze.

peuterspeelzaal

Kinderen beginnen vaak met 2 dagdelen in de week, dat wil zeggen; 2 ochtenden of 2 middagen. Naarmate je kind de leeftijd van 4 jaar nadert, adviseren de leidsters om het op te bouwen tot 4 dagdelen. Zo leren kinderen het ritme van school alvast gedeeltelijk.

Voor wie is de peuterspeelzaal?

Alle kinderen tussen de 2 (of 2,5 jaar) en 4 jaar zijn welkom op de peuterspeelzaal. De peuterspeelzaal is niet te verwarren met een kinderdagverblijf. Het is niet als een opvang of crèche bedoeld, maar echt als een voorschool en de gelegenheid om als kind sociale vaardigheden met andere kinderen op te doen. Voor ouders die dus gedurende de dag werken, zal de peuterspeelzaal moeilijk te combineren zijn aangezien het maar een ochtend of middag is. Houd hier dus rekening mee wanneer je overweegt om je kind bij de peuterspeelzaal in te schrijven.

Werkwijze

Op de peuterspeelzaal ligt de nadruk op het spelen met andere kinderen. Maar tegenwoordig zijn veel peuterspeelzalen tevens voorscholen. De ontwikkeling van de taal en motoriek van het kind is daar extra belangrijk. Door middel van kinderliedjes zingen, creatieve activiteiten en handvaardigheid wordt er op een speelse manier gestimuleerd om een goede opstap te geven voor de basisschool.

Bijna alle peuterspeelzalen werken met thema’s. Met deze thema’s proberen ze op een speelse manier dingen bij te brengen. Zoals de jaargetijden, maar ook tradities als feestdagen en dingen als het lichaam. Er worden dan knutselwerkjes gemaakt met als thema, bijvoorbeeld de herfst. Vaak begint de leidster bij binnenkomst met een praatje in de kring en zingt iedereen samen een liedje. Gedurende de ochtend of middag wordt er een creatieve bezigheid gedaan over het betreffende thema; dus verven, kleien, tekenen. Ook gaan de peuters halverwege gezamenlijk aan tafel om fruit te eten en wat te drinken.

Net als op de basisschool observeren de leidsters de kinderen en houden zij periodiek ouderavonden/middagen om de ouders op te hoogte te houden van de voortgang van hun kind. Dit is een goede manier om al op tijd te signaleren wanneer een kind bijvoorbeeld moeite met iets heeft, of juist alles heel makkelijk op pakt.

Wennen

De meeste peuters vinden het ontzettend leuk om met andere kinderen om te gaan. Een peuterspeelzaal is dus een hele goede manier om dit op een positieve manier te leren. Naast het vrij spelen wordt er dus veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de peuters. Voor ouders is het vaak een grote stap om hun kindje ‘los’ te laten en de zorg tijdelijk aan een ander over te laten. Ook zullen de kinderen het vaak eng vinden wanneer pappa of mamma hen achterlaat. Dit kan gepaard gaan met de nodige tranen. Schrik hier niet direct van. Net als jijzelf moet je peuter leren om dingen zelfstandig te doen. Het is misschien even wennen, maar vaak zijn de kinderen het ‘plotseling verdwijnen’ van papa en mama alweer snel vergeten op de peuterspeelzaal.

Gaat jouw kind al naar de peuterspeelzaal en hoe ervaar je dit? Laat het weten in een reactie!

Geschreven door mama Renate

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je