{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over de peuterpuberteit

Advies > Peuter > Ontwikkeling > Alles over de peuterpuberteit

Alles over de peuterpuberteit

Als baby’tje zijn ze zo lief en schattig en aardig, maar kleine baby’tjes worden groot en dan ineens: “Ik ben twee en ik zeg nee!”

Afbeelding blog 'Alles over de peuterpuberteit'

Eigen wil

Wanneer je kindje ongeveer 2 jaar is (sommige kindjes al wat eerder, sommige kindjes wat later) kan hij te maken krijgen met de peuterpuberteit. Dit komt omdat je kindje rond de leeftijd van 2 jaar een eigen wil krijgt en zijn grenzen gaat verkennen. Hij is nu geen baby meer, hij is ‘groot’ en wil alles “zelluf doen”! Maar omdat hij eigenlijk nog helemaal niet zo groot is, kan hij nog lang niet alles zelf doen. Dit kan je kindje erg frustreren en beangstigen. Hierdoor kan hij erg driftig worden, en dat is dus precies wat de peuterpuberteit inhoudt.

Zelluf doen!

Hij wil alles zelf doen, van zichzelf aankleden tot zelf zijn brood smeren. Wil je hem ergens mee helpen (omdat je misschien haast hebt en geen tijd hebt om te wachten tot hij het zelf heeft gedaan), dan kan hij daar erg boos om worden. Geef je kindje zoveel mogelijk de kans om dingen zelf te doen. Let hierbij wel op dat hij zichzelf (of anderen) niet in gevaar kan brengen of kan bezeren. En begeleid hem waar nodig (ook al vindt hij dit niet altijd een goed idee). Wil hij zichzelf aankleden? Prima! Laat hem bijvoorbeeld kiezen uit twee setjes kleren die jij hebt uitgezocht (zo voorkom je een outfit die helemaal niet bij elkaar past, hoewel dat ook erg leuk kan zijn). En laat hem dan zelf zijn pyjama uittrekken. Hij kan zelf zijn broek aandoen, en jij kunt hem dan weer helpen met de knoop dichtmaken. Laat hem dan ook goed zien hoe je dit doet, want hier leert hij van! Lukt iets niet? Help hem erbij en leg uit hoe het moet. Zo leer je je peuter wat, hij kan het dan de volgende keer zelf proberen, en bovendien neem je hem dan serieus wat erg belangrijk is voor zijn eigenwaarde.

Driftbuien

“Neeeeeeee!” “Ga weg!!!” “Ahhhh!!” Een driftige peuter kan heel hard schreeuwen, krijsen, gillen, enzovoort als hij zijn zin niet krijgt of als iets hem niet lukt. Je kent vast wel de reclame van dat kindje dat in de supermarkt op de grond gaat liggen gillen. Een typisch voorbeeld van de peuterpuberteit. Hoewel lang niet alle peuters dit doen natuurlijk (gelukkig... Stel je voor dat alle peuters in de winkel op de grond zouden liggen te krijsen).

Hoe ga je ermee om?

Zo’n driftbui is natuurlijk niet leuk. In de winkel staat iedereen je aan te kijken (net alsof ze het zelf nooit hebben meegemaakt...) en thuis wordt het er niet gezelliger op met zo’n schreeuwende, boze peuter om je heen. Maar wat doe je eraan? Je moet per situatie bekijken wat handig is om te doen. Soms helpt het om je kind te negeren. Gaat hij in de supermarkt op de grond liggen? Ga dan rustig door met boodschappen doen. Waarschijnlijk komt hij snel weer achter je aan rennen (of niet, haal hem dan wel op als je klaar bent met boodschappen doen). Het kan ook helpen om hem af te leiden. Begin te praten over iets heel anders of haal hem weg uit de situatie en leidt daarmee zijn gedachten af. Zorg er ook voor dat je peuter niet kan beginnen met ‘nee’ zeggen. Vraag hem bijvoorbeeld niet of hij zijn broek aan wil doen, maar vraag welke broek hij aan wil, die rode of die blauwe (bijvoorbeeld). Zo weet hij dat hij zijn broek aan moet doen, maar heeft hij zelf ook nog wat inspraak. Je kunt je peuter ook een time-out geven door hem even apart te zetten. Als hij dan weer rustig is, kun je er met hem over praten. Wees altijd duidelijk en consequent en laat hem merken wat goed en wat fout is.

Leerproces

Hoe vervelend de peuterpuberteit ook kan zijn, het is voor je kind een belangrijk leerproces. Hij ontwikkelt zichzelf en leert grenzen kennen. Hij leert een heleboel dingen wat erg belangrijk is zodat hij straks op eigen benen kan staan. En vergeet niet dat het ook wel weer ophoudt, die peuterpuberteit! Bij het ene kindje wat eerder dan bij het andere... Sommige peuter gaan nog even door met de kleuterpuberteit...

Heeft jouw peuter last van de puberteit? Hoe ga je hiermee om? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je