{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Gezondheid > Vijfde ziekte; wat is het?

Advies > Peuter > Gezondheid > Vijfde ziekte; wat is het?

Vijfde ziekte; wat is het?

Afbeelding blog 'Vijfde ziekte; wat is het?'

De vijfde ziekte noemen we het in de volksmond, maar eigenlijk heet het Erythema infectiosum. De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het  (menselijke) Parvo-virus B19 en je bent er 7 tot 12 dagen ziek van. De vijfde ziekte komt het meest voor bij kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar. Uit onderzoeken blijkt dat 40 tot 60 procent van de wereldbevolking hier als kind mee te maken heeft gehad, maar zich er niet veel meer van kan herinneren. Waarschijnlijk is dit zo omdat van de vijfde ziekte dus maar weinig voelbaar is. De vijfde ziekte komt in de hele wereld voor en uit zich meestal aan het eind van de winter en het begin van de lente.

Vijfde ziekte symptomen

Meestal ontstaat er eerst rode uitslag op de wangen, dit kan later overslaan in uitslag op de romp, armen en benen. Voordat deze rode uitslag te zien is zit het Parvo-virus al in het bloed en heeft het zich de week voor de uitslag al geuit in de vorm van een licht griepje, verkoudheid en soms hoofdpijn. Gelukkig heeft maar 1 op de 10 kinderen naast de normale verschijnselen ook last van gewrichtspijn.

Wat kan je er aan doen?

Je kunt hier eigenlijk niet veel aan doen, laat je kindje lekker uitzieken. Het enige wat je kunt doen is kinderparacetamol geven als de koorts erg hoog wordt en wat kopen tegen de eventuele jeuk, bijvoorbeeld mentholpoeder. Houd je kindje wel zoveel mogelijk binnen (een dag of 10). Sommige kinderen voelen zich niet eens echt ziek, maar het blijft besmettelijk voor andere kinderen. Als je bezoek krijgt moet je wel vertellen over de vijfde ziekte en de besmetting ervan. De vijfde ziekte is namelijk wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen (voor het ongeboren kind en de eerste 20 weken van de zwangerschap). Als deze vrouwen het als kind niet hebben gehad en besmet worden hebben ze 9% meer kans op een miskraam. Mocht dit wel gebeuren en kom je als zwangere vrouw in aanraking met een kind dat de vijfde ziekte heeft ga dan even langs bij de huisarts.

Vijfde ziekte besmettelijk?

Zoals we al eerder aangaven is de vijfde ziekte inderdaad besmettelijk. Het virus wordt namelijk doorgegeven door druppeltjes in de lucht (hoesten/niezen/praten). Een volwassene krijgt vaak wel last van gewrichtspijnen en de voeten en handen kunnen stijf worden en opzwellen.

Maak je dus niet al teveel zorgen als je te maken krijgt met de vijfde ziekte, het lijkt erger dan het is. Pas gewoon goed op met het naar buiten gaan en maak de kans op besmetting zo klein mogelijk.

Heeft jouw kind ooit de vijfde ziekte gehad? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je