{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Gezondheid > Krentenbaard; wat is het?

Advies > Peuter > Gezondheid > Krentenbaard; wat is het?

Krentenbaard; wat is het?

Afbeelding blog 'Krentenbaard; wat is het?'

Veel mensen zullen weleens van krentenbaard hebben gehoord. Wat is krentenbaard? Hoe kun je het krijgen? En hoe kom je er weer van af? Dit zijn waarschijnlijk vragen die bij je op kunnen komen als je aan dit onderwerp denkt. Het is belangrijk om deze aandoening te voorkomen. Als je het in je gezicht hebt ziet het er niet echt fris uit. Het kan er ook een beetje eng uitzien.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard kan het beste omschreven worden als een huidinfectieziekte. Andere benamingen zijn: kinderzeer, impetigo of impetigo vulgaris/contagiosa. Krentenbaard is onschuldig, maar het is wel erg besmettelijk. Kijk dus uit als je in contact komt met iemand die krentenbaard heeft. Als je bent besmet ontstaat er na ongeveer drie dagen uitslag. Je kunt uitslag in je gezicht krijgen en de uitslag kan zich verspreiden over je hele lichaam. Dit gaat meestal vanzelf weer weg. Na drie weken is het meestal helemaal verdwenen. Probeer er niet aan te krabben. Als je er niet aan krabt, dan kan het virus zich niet verspreiden naar de rest van je lichaam. Als je al een keer krentenbaard hebt gehad dan ben je er meestal immuun voor. Mocht je een lage weerstand hebben dan kan het voor komen dat je het nog een keer kunt krijgen.

Voor kinderen is het erg belangrijk om je kind met antibiotica te laten behandelen zodat ze geen andere kinderen kunnen besmetten. Kinderen kunnen eventueel besmet raken door het speelgoed van andere kinderen op school of op de crèche. Krentenbaard komt het meeste voor bij kinderen tussen twee jaar en tien jaar. Volwassenen, dus vaders en moeders, kunnen ook krentenbaard krijgen, maar meestal zijn zij immuun voor krentenbaard. Of ze hebben het vroeger een keer gehad. Het aantal mensen dat krentenbaard heeft gekregen is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. De infectieziekte is erger geworden dan vroeger. De ziekte is helaas ook moeilijker te behandelen dan vroeger.

Mensen met eczeem zijn vatbaarder voor krentenbaard omdat de huid gemakkelijker bacteriën doorlaat. De volgende twee bacteriën kunnen krentenbaard veroorzaken:

  • Staphylococcus aureus
  • Streptococcus pyogenes

In maar liefst tachtig procent van de gevallen wordt krentenbaard veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus.

Voorkomen van krentenbaard?

Het is helaas niet te voorkomen, maar je kunt het wel verminderen. Mochten er kinderen in je gezin zijn die besmet zijn met krentenbaard, dan is het belangrijk dat je handdoeken niet met elkaar deelt. Loop niet op blote voeten in huis of in open ruimtes. Beddengoed, handdoeken, kleding, scheermesjes of speelgoed kun je beter ook niet delen met het gezinslid dat besmet is met krentenbaard. Raak de blaasjes van de krentenbaard niet aan bij je zoon of dochter of bij je partner. Was je handen als je dit per ongeluk wel hebt gedaan.

Heb jij nog tips of advies voor het genezen of voorkomen van krentenbaard? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je