{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Relatie > Verschillen in opvoeding tussen partners

Advies > Mama > Relatie > Verschillen in opvoeding tussen partners

Verschillen in opvoeding tussen partners

Afbeelding blog 'Verschillen in opvoeding tussen partners'
Jij en je partner hebben ooit voor elkaar gekozen en jullie hebben samen besloten dat jullie graag een kindje wilden. Hier waren jullie het duidelijk over eens. Nu het echte opvoeden gaat beginnen, komen jullie erachter dat jullie het over het opvoeden niet altijd eens zijn. Jij vindt in de opvoeding van jullie kind andere dingen belangrijk dan je partner. Jullie verschillen duidelijk in opvoedstijl. Belangrijk is om altijd in je achterhoofd te houden dat jullie het er samen voor hebben gekozen om een kindje te krijgen en dat jullie dus samen verantwoordelijk zijn voor dit kindje en voor zijn opvoeding.

Respect

Ook al zijn jullie het niet altijd met elkaar eens, heb respect voor elkaars mening. Praat met elkaar. Waarom vind jij juist dat ene aspect van de opvoeding belangrijk? Maak je standpunten duidelijk en luister ook naar de standpunten van je partner. Als jullie er goed met elkaar over kunnen praten, en jullie elkaar duidelijk kunnen maken waarom je iets erg belangrijk vindt, dan kun je meer begrip opbrengen voor het standpunt van je partner. Houdt niet alleen vast aan je eigen mening, maar overleg met je partner. Af en toe moet je ook water bij de wijn doen. Je voedt je kindje niet alleen op, je partner heeft hier een even groot aandeel in, daarom is het belangrijk dat je ook naar hem (of haar) luistert.

Professionele hulp

Komen jullie er samen echt niet uit, schakel dan professionele hulp in. Je kunt bijvoorbeeld bij je huisarts of bij het consultatiebureau om hulp vragen. Zij kunnen je dan, indien nodig, doorverwijzen naar de juiste instantie. Gaat het niet alleen om de opvoeding van jullie kind maar zijn er ook andere problemen, dan kunnen jullie terecht bij een relatie therapeut. Een relatie therapeut bespreekt samen met jullie je relatie en helpt jullie bij het oplossen van problemen die jullie met elkaar hebben, om zo jullie relatie weer op de rails te krijgen.

Duidelijkheid naar het kind toe

Wat erg belangrijk is, is dat jullie je kindje wel altijd duidelijkheid geven. Wees consequent. Het is voor een kind erg verwarrend als hij iets van mama wel mag, maar van papa niet. Jullie wonen samen in één huis, de regels moeten duidelijk zijn voor jullie kind. Ook al ben je het er zelf niet altijd mee eens. Als jullie kind merkt dat jullie het niet met elkaar eens zijn, kan het jullie tegen elkaar uit gaan spelen door bijvoorbeeld tegen mama te zeggen “maar het mocht van papa”, en door tegen papa te zeggen “maar het mocht van mama”. Hierdoor worden de problemen alleen maar groter en dit moet dan ook voorkomen worden. Als je partner iets tegen je kind zegt waar je het echt niet mee eens bent, zeg dit dan niet waar het kind bij is, maar praat er later met je partner over wanneer jullie kindje er niet bij is. Vertel je partner waarom je het er niet mee eens bent en hoe jij het aangepakt zou hebben. Als jullie duidelijk zijn naar jullie kindje toe, dan weet hij in elk geval waar hij aan toe is.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je