{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Relatie > Samengesteld gezin: wat kun je verwachten?

Advies > Mama > Relatie > Samengesteld gezin: wat kun je verwachten?

Samengesteld gezin: wat kun je verwachten?

Bijna iedereen kent in zijn omgeving wel een samengesteld gezin. Een samengesteld gezin wordt ook weleens een bouwpakket gezin genoemd.

Afbeelding blog 'Samengesteld gezin: wat kun je verwachten?'
Bijna iedereen kent in zijn omgeving wel een samengesteld gezin. Een samengesteld gezin wordt ook weleens een bouwpakket gezin genoemd. Ongeveer 10% van de gezinnen bestaat uit een samengesteld gezin. Een samengesteld bestaat uit een stiefouder en kinderen uit het gezin van de stiefouder en de kinderen van de vader of moeder. Door een scheiding kan het voorkomen dat papa en/of mama een nieuwe partner krijgt en het kan voorkomen dat de nieuwe partner van papa en/of mama ook kinderen heeft en dan heeft het kind in principe twee samengestelde gezinnen. Een samengesteld gezin bij papa en een samengesteld gezin bij mama. Verder kan een samengesteld gezin ook ontstaan als papa of mama is overleden en een nieuwe partner vindt. Voor kinderen kan het in begin lastig zijn om te wennen aan een samengesteld gezin, ze moeten wennen aan de nieuwe stiefouder, dus de vriend of vriendin van papa en mama. En tevens kan het voor de stiefouder ook behoorlijk wennen zijn, ze moeten een band gaan opbouwen met de kinderen van hun of haar partner. Kinderen kunnen in het begin angstig zijn omdat alles nieuw is en dat ze heel erg moeten wennen aan de nieuwe situatie. Verder kan het kind ook depressief worden, omdat alles nog onduidelijk is voor het kind.   

Soorten samengestelde gezinnen.

Je hebt diverse vormen van samengestelde gezinnen. Soms kan het voorkomen dat de kinderen door de week bij mama zijn en in het weekend bij papa of omgekeerd. Of als een ouder is overleden dat de kinderen fulltime bij papa of mama wonen met een stiefouder erbij. Verder kun je ook parttime samengestelde gezinnen hebben als de ouders aan co-ouderschap doen.  Soms wordt een stiefmoeder ook weleens plusmoeder genoemd.   

Hebben samengestelde gezinnen behoefte aan ondersteuning?

Veel samengestelde gezinnen zullen behoefte hebben aan ondersteuning. Er verandert namelijk veel voor de kinderen en de ouder en stiefouder als er een samengesteld gezin ontstaat. De verhoudingen binnen een samengesteld gezin zijn vaak anders en complexer dan een niet samengesteld gezin. Soms krijgen samengestelde kinderen ook weer kinderen en dan krijgen de kinderen er een halfzusje of halfbroertje bij. Het gezin wordt dan uitgebreid met een baby erbij. Veel kinderen zullen dit leuk vinden, er zullen ook kinderen bij zijn die dit niet leuk vinden en er ook weer aan moeten wennen. Het kost vooral veel tijd om aan elkaar te wennen en het is belangrijk om elkaar ook de ruimte en de tijd te geven om aan elkaar te wennen. Mocht je er als gezin toch niet uitkomen, dan kun je altijd hulpverlening inschakelen. Tevens kunnen ouders van samengestelde gezinnen ook hulp en tips vragen aan andere ouders, ze kunnen daar ook heel veel van leren. Je hebt diverse professionele relatie- en gezinstherapeuten die veel ervaring hebben met samengestelde gezinnen en ouders goede en passende adviezen kunnen geven. Uiteindelijk is het belangrijk dat iedereen binnen het gezin weet wat er van hem of haar verwacht wordt en dat hij of zij zich gelukkig gaat voelen in de nieuwe situatie.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je