{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Relatie > Hoe bereid ik mijn kinderen voor op een scheiding?

Advies > Mama > Relatie > Hoe bereid ik mijn kinderen voor op een scheiding?

Hoe bereid ik mijn kinderen voor op een scheiding?

Kinderen zijn vaak de dupe van een scheiding, dus probeer als eerste aan de kinderen te denken en het zo goed mogelijk voor de kinderen te regelen.

Afbeelding blog 'Hoe bereid ik mijn kinderen voor op een scheiding?'
Zodra het echt niet meer gaat, gebeurt het regelmatig dat ouders besluiten om uit elkaar te gaan. Voor de ouders zelf een zware en moeilijke tijd, bij een scheiding moet namelijk veel geregeld worden, maar vooral voor de kinderen kan dit een zware klap zijn. Hoe kan je de kinderen nu het beste voorbereiden dat papa en mama uit elkaar gaan?   

Het scheiden

Vaak voelen kinderen al een tijd aan dat het niet lekker loopt tussen de ouders. Hoe klein  kinderen ook zijn, ze voelen de spanningen tussen de ouders en wellicht hebben ze toch ook al de nodige ruzies meegemaakt. Toch zal het voor kinderen een grote klap zijn om te horen dat pappa en mamma echt niet meer gelukkig samen zijn. Voordat je besluit om het de kinderen te vertellen, is het handig om er samen al grotendeels uit te zijn zodat jullie de kinderen samen in goede harmonie kunnen inlichten. Zo krijgen de kinderen toch het gevoel dat pappa en mamma samen nog hun best doen om het zo goed mogelijk voor de kinderen te regelen. Kinderen zijn vaak de dupe van een scheiding, dus probeer in dit geval om als eerste aan de kinderen te denken en het zo goed mogelijk voor de kinderen te regelen.   

Het vertellen

Zorg voordat jullie de kinderen inlichten, dat je samen hebt afgestemd wat je wilt gaan zeggen en hoe. Zorg ook dat jullie verhaal één is en dat jullie afspreken dat jullie voor de kinderen gaan proberen om te laten zien dat ze hun ouders niet gaan verliezen. Vaak voelt het voor een kind alsof ze moeten ‘kiezen’ voor de kant van pappa óf mamma. Zorg ervoor dat dit niet nodig is en bespreek samen goed wat het beste voor de kinderen is. Zijn ze nog klein en kunnen ze nog niet zelf kiezen, bedenk dan goed wat het beste voor de kinderen is. Kunnen ze in hun ouderlijk huis blijven wonen zodat ze niet naar een andere school hoeven en geen nieuwe vriendjes hoeven te maken? Wie kan er het meeste voor de kinderen thuis zijn? Zorg vooral dat er (indien mogelijk) niet te veel voor de kinderen verandert.   

Tips

Als jullie samen een duidelijk plan hebben, is het tijd om het aan de kinderen te gaan vertellen:

  • Wees open en eerlijk over de scheiding en doe dit uiteraard zodra alles definitief is en jullie beiden achter het besluit staan. Draai er niet teveel omheen, maar vertel hoe het ervoor staat. 
  • Zorg ook dat jullie rond dezelfde tijd het nieuws aan familie/vrienden en de school van de kinderen vertellen, zodat de kinderen hier niet geheimzinnig over hoeven te doen of mochten ze behoefte hieraan hebben, dat ze erover kunnen praten. 
  • Neem ruim de tijd om het te vertellen en niet bijvoorbeeld één dag voordat pappa of mamma het huis verlaat, of wanneer de kinderen wellicht moeten verhuizen. Zo krijgen ze de tijd om aan het idee te wennen. 
  • Treed niet teveel in details waarom het mis is gelopen, blijf de kinderen het gevoel geven dat het niet hun schuld is en probeer het zoveel mogelijk op hun niveau te vertellen. 
  • Nogmaals, zorg dat jullie op één lijn staan en ga absoluut niet ruziën tijdens het vertellen. Praat niet slecht over de ander en geef de kinderen het gevoel dat jullie alsnog samen als pappa en mamma handelen. 
  • Laat kinderen (als ze hier oud genoeg voor zijn) mee beslissen en vraag wat ze het fijnste zouden vinden, maar geef kinderen niet het gevoel dat ze moeten kiezen.   

Als het dan zover is…

Als de kinderen eenmaal ingelicht zijn, kan het handig zijn om het nog eens te herhalen en verder uit te leggen wat er gaat gebeuren. Bied ook aan dat ze met iemand anders mogen praten als ze hier behoefte aan hebben (mits de kinderen wat groter zijn). Bijvoorbeeld met een familielid of juist iemand die hier gespecialiseerd in is. Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme als vroeger aan te houden en als dat niet lukt, (door bijvoorbeeld een verhuizing naar een andere woonplaats), zorg dan voor een nieuw ritme en nieuwe vastigheid.  Blijf open en eerlijk en blijf herhalen dat ze met vragen altijd bij pappa én mamma terecht kunnen. Blijf met je kinderen praten en geef ze het gevoel dat het niet hun schuld is.   

Conclusie

Besef dat ieder kind het op zijn eigen manier verwerkt en dat het ook aan de leeftijd ligt in hoe verre ze het zullen begrijpen en verwerken. Probeer bij kinderen van verschillende leeftijden goed in te schatten hoe je het moet aanpakken. Bij kleinere kindjes zal vooral het ritme en regelmaat belangrijk zijn en bij grote kinderen vooral de openheid en het praten. Sommige kinderen zullen misschien erg boos of verdrietig worden, bereid je hierop voor en laat je zelf niet leiden door je emoties, maar probeer er juist voor de kinderen te zijn. Blijf samen als ouders goed contact houden en zorg dat jullie op één lijn blijven wat betreft de opvoeding van de kinderen. Het is belangrijk dat ze bij beiden ouders terecht kunnen en van beide ouders liefde krijgen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je