{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Relatie > Geen zin in seks na de bevalling

Advies > Mama > Relatie > Geen zin in seks na de bevalling

Geen zin in seks na de bevalling

Geen zin in seks na de bevalling is heel normaal. Er is van alles met je lijf gebeurd en bovendien ben je erg druk met je pasgeboren baby. Dat doet wat met je libido. Bij ongeveer 50% van de stellen duurt het een een aantal maanden voordat hun seksleven weer op gang komt.

Afbeelding blog 'Geen zin in seks na de bevalling'

VERANDERDE BEHOEFTE AAN SEKS NA DE BEVALLING

Er zijn verschillende redenen waarom je als moeder – maar ook de vader – na de bevalling een lager libido kunt hebben. Door de bevalling heeft je vagina een behoorlijke opdonder gehad. Het is nog gevoelig, je bloedt nog een poosje na. Je vagina koppel je even niet aan seks.

Je aandacht gaat bovendien hoofdzakelijk uit naar de baby en er blijft even weinig over voor de rest. Je nieuwe rol als moeder is wennen. Je bent veel met de baby bezig en hebt veel huid op huid contact met je kindje. Zo word je behoefte om te knuffelen al grotendeels voorzien door de baby.

Ook biologisch gezien is het trouwens heel logisch dat je even geen zin hebt in seks na de bevalling. Je lichaam is zo snel nog niet toe aan een tweede kindje en heeft eerst tijd nodig om te herstellen.

Zelfs mannen krijgen een andere hormoonsamenstelling na de geboorte van hun kind, waardoor ook hun libido lager wordt in de eerste maanden na de geboorte. Daarnaast moet je aan je nieuwe rol als moeder wennen. Probeer er achter te komen wàt er dan aan de hand kan zijn, zodat je de ‘hoofdpijn’-smoes niet hoeft te gebruiken!

Minder energie voor seks na de bevalling

Met een pasgeboren baby verandert je energielevel en dat heeft effect op je libido. Bijna iedereen heeft hier, zeker in de eerste maanden, mee te maken. De baby slokt veel aandacht op en waarschijnlijk heb je te maken met gebroken nachten. Kortom, je bent gewoon moe. Te moe voor seks.

Ook mannen kunnen hier last van hebben. Aan de gebroken nachten is vaak niet veel te doen. Als je de baby flesvoeding geeft, kun je elkaar ontzien door de nachten af te wisselen, zodat je om de beurt door kunt slapen. Maar bij borstvoeding (aan de borst) is deze optie niet van toepassing.

Probeer als je vrij bent overdag met je kindje mee te slapen. Ga vroeger op bed. Of vraag je partner of iemand anders om op je baby te passen, zodat je nog wat uurtjes slaap kunt inhalen.

Pijn bij het vrijen na de bevalling

Als je na de bevalling pijn hebt bij het vrijen, is het van belang om te bepalen of dit fysiek is of mentaal. Je kunt last hebben van littekenweefsel, je kunt verkeerd of te strak gehecht zijn of je kunt een verzakte baarmoeder hebben. Een afspraak bij een gynaecoloog is verstandig. Bij littekenweefsel kan deze je een zalfje voorschrijven. Als je verkeerd of te strak gehecht bent na een knip of een scheur bij de bevalling, kan massage soms ook verlichten. Soms kan een operatie een uitkomst bieden. Dan wordt je opnieuw gehecht. Een operatie wordt echter door de meeste gynaecologen afgeraden, zolang jullie nog een kinderwens hebben. Een nieuwe bevalling kan namelijk voor nieuwe problemen zorgen en iedere operatie zorgt voor nieuw littekenweefsel, waar je dan uiteindelijk ook weer last van kunt gaan krijgen.

Een verzakking van de baarmoeder kan ook voor pijn bij het vrijen zorgen. Het wordt veroorzaakt door beschadiging of verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit kan komen door een zware bevalling of grote baby. De gynaecoloog kan onderzoeken of hier sprake van is en je doorsturen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Bij een lichte verzakking kunnen bekkenbodemoefeningen helpen. Soms is een operatie nodig, waarbij de baarmoeder in de goede positie wordt gehangen. Als er geen kinderwens meer is, kan zelfs voor verwijdering van de baarmoeder gekozen worden.

Geen zin in seks na de bevalling door psychische oorzaak

Soms hebben problemen met je libido na de bevalling een psychische oorzaak. Bijvoorbeeld omdat je bang bent voor pijn bij het vrijen. Als je van tevoren bang bent, verkramp je. Dit zorgt dat je niet nat wordt en je onbewust je spieren samentrekt. Waardoor je uiteindelijk daadwerkelijk pijn hebt bij de seks. En dit zorgt weer voor meer angst bij een volgende vrijpartij en zo is het cirkeltje rond. Een bekkenbodemfysiotherapeut of ontspanningstherapeut kan je leren om heel specifiek je bekkenbodemspier te ontspannen. Ook je partner kan een grote steun zijn. Begin eerst met andere seksuele handelingen, behalve ‘de daad’. Zo leer je weer genieten van vrijen. De zin in gemeenschap komt dan vaak vanzelf weer.

Je voelt je minder sexy na de bevalling

Een andere psychische reden in minder seks na de bevalling is dat je je niet meer sexy voelt in je veranderde lichaam. Er hoeven dan niet eens zwangerschapsstriemen, hangborsten, een buikje of wat meer vet aan te pas te komen. Gewoon het feit dat je lichaam verandert na een bevalling kan reden genoeg zijn om je minder sexy te voelen.

Praten met je partner helpt. Grote kans dat je partner aangeeft dat hij je nog steeds aantrekkelijk vindt. Ook kan sporten zorgen voor een goed gevoel over jezelf en je lichaam. Soms kan een psycholoog helpen om je zelfbeeld te veranderen.

Weet dat alle vrouwen in meer of mindere mate lichamelijk veranderen. Dat is een troostende gedachte. Wees niet te streng en gun jezelf – en je partner – weer plezier in seks.

Wanneer had jij voor de eerste keer seks na de bevalling? En is jullie seksleven veranderd sinds jullie een kleintje hebben?

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je