{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Wat is de juiste keuze 2 of 3 kinderen: alle informatie die je moet weten.

Advies > Mama > Mama zijn > Wat is de juiste keuze 2 of 3 kinderen: alle informatie die je moet weten.

Wat is de juiste keuze 2 of 3 kinderen: alle informatie die je moet weten.

Je hebt al twee leuke kinderen, maar overweegt nog een derde kindje. Ergens twijfel je, moet je nog wel voor een 3e kindje gaan? Hoe maak je de keuze? En waar moet je rekening mee houden als je voor nog een derde baby gaat?

Afbeelding blog 'Wat is de juiste keuze 2 of 3 kinderen: alle informatie die je moet weten.'

Hoe meer kinderen, hoe voordeliger per kind

Volgens Amerikaanse onderzoekers besteden families met twee kinderen 25% minder per kind en families met drie kinderen besteden 22% minder dan families met twee kinderen. Van der Kam schrijft dat een 11 jarig enig kind 15.830 dollar (€ 12.071 euro) kost in een gezin met een midden-inkomen, terwijl een gezin met datzelfde inkomen met twee en drie kinderen respectievelijk 26.490 en 31.070 dollar uitgeven. Het derde kind kost volgens deze berekening slechts 4.580 dollar (€3.493) (Tuttle, 2012).

Per 4 verpakt, meerkosten voor een gezin van vijf

De meerkosten voor eten en drinken zullen wel meevallen. En misschien dat je een deel van de kleding van je oudsten opnieuw kunt gebruiken. Waar je wel meer geld aan kwijt bent zijn bijvoorbeeld lidmaatschappen van verenigingen. Uitstapjes. Cadeautjes - ook voor de verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes. En schoolspullen. Andere extra kosten zijn de uitbreidingen die je wellicht nodig hebt. Zoals een grotere auto, waar alle kinderzitjes inpassen. En misschien zelfs een groter huis.

Werkende moeder of huismoeder

Of je nu één kind of vijf kinderen hebt, voor iedere vrouw is het een heel karwei om een balans te vinden tussen gezin en carrière. Uit recentelijk onderzoek, onder vrouwen in Australië, is gebleken dat meer dan 10% van de vrouwen die drie of meer kinderen hebben niet werken in vergelijking met vrouwen die één of twee kinderen hebben (Huffpost Women, 2011).

De kosten van de crèche zijn hoog. Zo hoog zelfs dat 2, 3 of meer kinderen op de crèche je meer geld kan kosten dan dat je verdient. Dit kan een overweging zijn om tijdelijk niet te werken, om geld te besparen.

Twee handen, drie kinderen

Je hebt twee handen. Dat levert een praktisch probleem op bij 3 kinderen. Bespreek met je partner hoe je dit zo kunt doen, dat het veilig is en gezellig blijft. Zoals wie welk kind in de gaten houdt als jullie op stap zijn. Willen alle kinderen naast mama of juist papa zitten tijdens het eten? Maak een roulatiesysteem.

Wel of niet nog een baby; een emotionele keuze

De keuze voor wel of niet een derde kind is voor veel mensen een gevoelsmatige keuze. Omdat ze het idee hebben dat het gezin nog niet compleet is. Of omdat ze na twee zoons of twee dochters verlangen naar een kind van het andere geslacht. Wees je er in het laatste geval van bewust, dat het geslacht niet te sturen is.

Succes met je keuze!

Hoeveel kinderen hebben jullie en waarom?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je