{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Van rommel naar rust

Advies > Mama > Mama zijn > Van rommel naar rust

Van rommel naar rust

De meeste vrouwen weten hun huis prima netjes te houden totdat…er kinderen komen! Kinderen hebben juist ruimte nodig, maar zorgen er over het algemeen voor dat het huis steeds voller raakt en het een rommel wordt. Ook al ben je eigenlijk heel punctueel; met die bergen knuffels, spelletjes en speelgoed is het vaak toch een hele opgave om alles een mooi plaatsje te geven zonder dat het kinderspul de overhand krijgt in jullie woonkamer. Dit kan namelijk een heel onrustig gevoel teweeg brengen. Van rommel tot rust; hoe doe je dat dan?

Afbeelding blog 'Van rommel naar rust'

Rommel? Leer weggooien!

Signaleer je steeds vaker kleine prulletjes in huis waar je kinderen niets mee doen? Weggooien! Knutselwerkjes en tekeningen van de kinderen zijn vaak erg dierbaar, maar alles bewaren zou na een jaar of 10 resulteren in een gigantisch berg papierwerk en is dus eigenlijk geen optie. Gooi de helft in ieder geval weg en maak er foto`s van. Eventueel kun je van deze foto`s een mooi fotoboek laten maken zodat je altijd een mooie herinnering hebt voor later.

Koop een opbergsysteem voor het speelgoed

Laat het speelgoed van de kinderen niet door het hele huis slingeren, maar koop een opbergysteem of een paar opbergbakken zodat al het speelgoed overzichtelijk bij elkaar blijft. Bij winkels als Ikea is er keuze genoeg.

Maak een speelhoek of speelkamer

Wanneer het mogelijk is kun je een speelhoek of speelkamer creëren. Op deze manier hebben de kinderen een eigen plekje om te spelen en neemt het speelgoed niet de hele woonkamer in beslag.

Wissel speelgoed af

Tegenwoordig hebben kinderen vaak veel teveel speelgoed. Dit komt de creativiteit niet ten goede en bovendien ( ook niet onbelangrijk ) zorgt dit ervoor dat de spullen zich maar blijven opstapelen. Leg een gedeelte van het speelgoed op zolder of in de kast en wissel steeds af. Zo lijkt het net alsof de kinderen steeds nieuw speelgoed krijgen en is de rommel een heel stuk minder.

Bekijk het speelgoed eens kritisch

Meestal zijn er maar een aantal spullen waar een kind echt mee speelt en de rest ligt al maanden te verstoffen in een van de (rommel ) hoekjes. Tijd voor actie! Bekijk het speelgoed eens kritisch en maak een selectie. Geef de rest weg, verkoop het op Marktplaats, op een rommelmarkt of breng het naar de Kringloop.
Het is verstandig om deze selectie te maken als de kinderen er niet bij zijn omdat de meeste kinderen het liefst alles willen bewaren. Denk je dat je kind oud en wijs is om dit wel zelf te doen? Betrek hem er dan zeker bij.
Zo`n grote opruiming geeft uiteindelijk veel rust in jullie huis.

Leer je kinderen opruimen

Natuurlijk is een opbergkast of een ander opruimsysteem geweldig, maar dan moet er wel op de juiste manier mee worden omgegaan. Leer je kinderen dus al vroeg zelf opruimen. Ook kun je de afspraak maken dat ze pas ‘nieuw’ speelgoed uit de kast pakken als het speelgoed waarmee gespeeld werd is opgeruimd. Kijk verder eens hier

Laat los!

Tenslotte is het belangrijk om je te realiseren dat kinderen en ( een beetje ) rommel bij elkaar horen. Maak je er dus vooral niet al te druk over en probeer het af en toe maar even los te laten…

Hoe zorg jij dat jullie huis ondanks alle kinderspullen geen rommel wordt? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je