{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Mama zijn en het sociale leven

Advies > Mama > Mama zijn > Mama zijn en het sociale leven

Mama zijn en het sociale leven

Afbeelding blog 'Mama zijn en het sociale leven'

Het leven hiervoor

Was je leven voordat je kinderen kreeg, een leven vol van sociale contacten? Dan gaat dat hoe dan ook veranderen. Deze trend is natuurlijk in eerste instantie waarschijnlijk al ingezet met het krijgen van een relatie. Als vrijgezel kun je in zekere zin doen en laten wat je wilt en wanneer je dat wilt. Wanneer je echter met z'n tweeën bent, zul je in ieder geval uit moeten leggen waar je heen gaat en rekening houden met de wensen van een ander.

Het hebben van kinderen

Het hebben van kinderen zet deze ontwikkeling voort. Niet alleen omdat je rekening moet houden met de wensen van je kind, maar ook omdat je nu eenmaal de verantwoordelijkheid hebt om je kind zo goed mogelijk op te voeden. Dat betekent, onder andere, duidelijke afspraken maken met je partner over wie van de twee op welke avond thuis blijft om te zorgen voor de baby/het kind. Maar het gaat verder dan dat. Voorheen ging je bijvoorbeeld naar de sportvereniging en trainde je een paar avonden per week. In het weekend was er een wedstrijd waar je je volledig voor inzette. Je vriendenkring was voornamelijk opgebouwd uit leden van de vereniging. Niets staat in de weg om deze kring te blijven onderhouden. Echter in de praktijk is het zo dat deze contacten en het bezoek aan de vereniging af zwakken. Naast het werk, de sport en de sociale contacten die je hebt, is er namelijk één hele belangrijke factor bijgekomen: je kind. Je kind, dat aandacht en zorg behoeft op een manier die je als ouders alleen kunt en wilt geven.

Andere sociale contacten

Andere contacten komen hier vaak voor in de plaats. Wanneer tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld een zwangerschapscursus is gevolgd om je voor te bereiden op de bevalling, kun je hier contacten aan over houden. Veel vrouwen hebben deze contacten nog tot in lengte van jaren. Je wisselt met moeders van kinderen in dezelfde leeftijd ervaringen uit op het gebied van opvoeding en deelt hoogtijdagen als de verjaardag van de kinderen nog. 

Het delen van ervaringen wordt in dit tijdperk overigens eenvoudiger gemaakt door de aanwezigheid van de sociale media. Maar ook wanneer het kind wat groter wordt en naar school gaat, worden nieuwe contacten aangeboord. Bij het hek op het schoolplein staan moeders vaak met elkaar te praten. Ook hierbij worden ervaringen uitgewisseld en worden moeders bij elkaar uitgenodigd voor het drinken van een bakje koffie.  In de plaats van je vroegere sociale contacten krijg je nu dus nieuwe sociale contacten. Het hoort bij de fase waarin jij en je kinderen zich bevinden. 

Zoals benoemd kun je uiteraard je sport blijven beoefenen. Misschien moet het een tandje minder, omdat je partner ook zijn bezigheden wil blijven beoefenen. Het blijven invullen van je vrije tijd naast je werk en je gezin is immers van belang voor je welzijn en heeft dus ook weer zijn weerslag op je gezin.

 Afstemming, zeker wanneer de kinderen klein zijn, is dus uitermate van belang. De sociale contacten die je terugkrijgt vanaf het moment dat je kinderen hebt, zijn zeker net zo waardevol. Je leven verandert immers, maar jij zelf ook. Je merkt dat andere dingen ook belangrijk worden en kunt en wilt deze dingen delen met anderen. Anderen, die deze ervaring ook hebben.

Het leven naast het ouderschap

Om toch even tijd voor elkaar te hebben als partners of vriendenclub, ondernemen veel partners of vriendenclubs een jaarlijks uitje met elkaar zonder de kinderen. Tijdens deze uitjes zal er uiteraard ook automatisch over de kinderen worden gesproken. Zeker als er meerdere vrienden deel uit maken van de club, die ook kinderen hebben. Toch is dit anders. Je hebt de zorgen even uit handen gegeven en kunt even genieten van andere dingen dan de verzorging en opvoeding van je kind. Wanneer het eind van dit uitje echter in zicht is, merken veel ouders dat het verlangen naar het kind én het verzorgen ervan vanzelf weer op komt. Zo werkt het nu eenmaal als je kinderen hebt gekregen.

Tot slot

Kortom: een saai leven als je kinderen hebt gekregen? Welnee! Het leven krijgt meer mogelijkheden en er ontstaan nieuwe contacten! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je