{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Hoeveel kinderen gemiddeld

Advies > Mama > Mama zijn > Hoeveel kinderen gemiddeld

Hoeveel kinderen gemiddeld

Hoeveel kinderen gemiddeld per gezin? Een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Feit is dat de afgelopen eeuw het aantal kinderen per gezin sterk is afgenomen.

Afbeelding blog 'Hoeveel kinderen gemiddeld'

Hoeveel kinderen gemiddeld per gezin

Het gemiddeld aantal kinderen in een Nederlands gezin is 1,7 kinderen. Hiermee zit Nederland boven het Europees gemiddelde van 1,54 kinderen per gezin. De grootste gezinnen vind je in Frankrijk. Daar ligt het gemiddeld aantal kinderen per gezin op 2,02.

Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is de afgelopen eeuw sterk afgenomen. In 1900 stond dit getal nog op 4,5 (het huidige ligt op 1,7). Het aantal geboorten bevindt zich hiermee al enige tijd onder het niveau waarop de bevolking zichzelf op den duur kan vervangen (ca. 2,1 kinderen per vrouw). Redenen waarom het gemiddeld aantal kinderen is afgenomen is de opkomst van de anticonceptiepil, emancipatie van de vrouw en ontkerkelijking.

In heel Europa is het gewenste aantal kinderen hoger dan het aantal kinderen dat geboren wordt. In Nederland zou men het liefst 2,25 kind krijgen ten opzichte van de 1,7 die wordt geboren.

Hoeveel Nederlanders krijgen geen kinderen?

19% van de vrouwen die nu 50-60 jaar oud zijn is kinderloos. Bij ongeveer de helft van deze vrouw was dat een vrijwillige keuze. Van de mannen in dezelfde leeftijdscategorie kreeg 26% geen kinderen.

Vrouwen worden steeds ouder moeder

Dertig jaar geleden waren zeven op de tien vrouwen die een kind kregen jonger dan dertig jaar. Nu is dat nog maar een derde. Nederland staat dan ook hoog op de ranglijst van landen met oudere moeders. De laatste jaren schommelt de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw voor het eerst moeder wordt rond de 29,4 jaar.

Hoeveel kinderen heb jij en op welke leeftijd ben je moeder geworden? Laat het weten in de reacties.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je