{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Hoe verdeel je de aandacht tussen je kinderen?

Advies > Mama > Mama zijn > Hoe verdeel je de aandacht tussen je kinderen?

Hoe verdeel je de aandacht tussen je kinderen?

Een baby vraagt meer aandacht dan een schoolkind en sommige kinderen eisen de aandacht ook eerder op. Hoe verdeel je dan de aandacht tussen de kinderen?

Afbeelding blog 'Hoe verdeel je de aandacht tussen je kinderen?'

Ieder kind heeft aandacht nodig, of hij nou 6 maanden is of 6 jaar. Wanneer je meerdere kinderen hebt valt het als moeder niet altijd mee om de aandacht tussen hen eerlijk te verdelen. Een baby vraagt immers meer aandacht dan een schoolkind en sommige kinderen eisen de aandacht ook eerder op dan hun broertje(s) of zusje(s).  Hoe verdeel je de aandacht eerlijk tussen de kinderen?  

Leeftijdsverschil en aandacht

Er bestaat eigenlijk geen ideaal leeftijdsverschil. Een leeftijdsverschil van 4 jaar of meer tussen je kinderen kan prettig zijn, aangezien de oudste dan al naar school gaat en je de jongste alle aandacht kan geven, maar ook een kleiner leeftijdsverschil van 1 a 2 jaar kan juist fijn zijn omdat de kinderen dan veel samen spelen en niet de hele tijd jouw aandacht opeisen. Hoe dan ook is het belangrijk om ieder kind soms even wat extra aandacht te geven.  

Even één op één aandacht

Af en toe exclusieve één op één aandacht van jou geeft je kind extra zelfvertrouwen. Je hoeft echt geen bijzondere dingen te gaan doen. Lekker samen een boekje lezen, een spelletje doen, knutselen of gewoon even samen knuffelen is vaak al voldoende om je kind ( en niet te vergeten jezelf! ) een prettig gevoel te geven. Heb je het idee dat je geen tijd hebt om je kinderen afzonderlijk extra aandacht te geven? Kies deze tijd dan bewust. Hieronder enkele voorbeelden: Doet de jongste nog een middagdutje en de oudste niet meer? Dan is dit het ideale moment voor een momentje van aandacht met je oudste. Gaat je oudste al naar de crèche of naar school? Geef je jongste spruit dan extra aandacht. Gaan je kinderen allebei naar school? Pak je één op één momentjes dan zodra één van de kinderen bijvoorbeeld naar zwemles of een speelafspraak is. Laat je partner eens iets gaan doen met het ene kind zodat jij het andere kind extra aandacht kunt geven. Ook een perfect moment voor extra aandacht: laat je oudste af en toe wat langer opblijven en doe een spelletje of kijk samen een leuke film. Je oudste kind krijgt op deze manier echt het gevoel dat hij 'de oudste' is en dat zal hem zeker een heel trots gevoel geven!  

Kijk naar je kind!

Heeft één van je kinderen een handicap of is er een andere reden waarom één van de kinderen veel meer aandacht opeist? Misschien heb je daardoor soms de neiging om het andere kind een beetje te 'vergeten'. Doe dat niet! Je andere kind heeft die aandacht minstens zo hard nodig.  

Hoe verdeel jij de aandacht tussen je kinderen? Reageer ook!  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je