{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Hoe behandel je een stiefkind hetzelfde als je eigen kind?

Advies > Mama > Mama zijn > Hoe behandel je een stiefkind hetzelfde als je eigen kind?

Hoe behandel je een stiefkind hetzelfde als je eigen kind?

Je ontmoet de liefde van je leven en je krijgt zijn of haar kinderen erbij. Ze worden jouw stiefkind (eren)...

Afbeelding blog 'Hoe behandel je een stiefkind hetzelfde als je eigen kind?'

Stiefkind, een samengesteld gezin dus

Dat is een feit en je kunt dit niet veranderen. Het is belangrijk om het voor jezelf leuk te houden, zodat je een goede start kunt gaan maken als samengesteld gezin. Het kan zijn dat jij ook kinderen hebt en dat jouw partner er ook kinderen bij krijgen. Tevens kan het voorkomen dat jullie samen nog kinderen gaan krijgen.

In samengestelde gezinnen kan het zijn dat je met meerdere stiefkinderen en je eigen kinderen een aantal dagen per week samenwonen. Soms kan dit heel goed gaan en soms kan dit botsen. Je eigen kinderen voelt als vertrouwd en vaak weet je al vanuit je intuïtie hoe je het beste op je eigen kind het beste kunt reageren.

Leuke eigenschappen van je partner herkennen

Soms herken je dingen van jezelf of van je partner terug in je kinderen. Bij een stiefkind ligt het anders. Je kunt wel dingen van je partner herkennen in je stiefkind. En soms kunnen dit leuke eigenschappen zijn van je partner. En soms zijn dit minder leuke eigenschappen van je partner.

Het kan helpen als je denkt dat je stiefkind een onderdeel is van je partner. Dit kan helpen bij het accepteren van je stiefkind en daardoor kan het gemakkelijker worden om je stiefkind als je eigen kind te behandelen.

Het is ook leuk om je stiefkind beter te leren kennen. Vraag wat zijn of haar hobby’s zijn. Je kunt dan als stiefouder een keer meegaan naar het sporten van je stiefkind en zo kun je een band opbouwen. Een band opbouwen en vertrouwen hebben in je stiefkind kunnen ook een onderdeel zijn om je stiefkind hetzelfde te behandelen als je eigen kind.

Positiviteit richting je stiefkind

Als je als ouder denkt mijn stiefkind is net zo leuk als mijn eigen kind ga je vanuit je mindsetting je stiefkind ook positief benaderen. Tevens kun je veel leren van je stiefkind, zowel positieve als negatieve dingen. Je stiefkind kan een echt vriendje of vriendinnetje worden van je eigen kind. Een stiefkind kan zeker een aanvulling zijn voor het gezin.

Val nooit de vader of moeder van het stiefkind af en zeker nooit in het bijzijn van je stiefkinderen. Dit zorgt er ook voor dat je een goede basis en band kunt opbouwen met je kinderen en je gaat je kind ook vanzelf meer behandelen als je eigen kind. De stiefkinderen hebben al twee ouders en je hoeft niet een nieuwe ouder te worden van je stiefkind. Het is fijn om dit in je achterhoofd te houden als je jouw stiefkind hetzelfde wilt behandelen als je eigen kind.

Het is belangrijk dat jij je stiefkind met liefde behandelt, het kost tijd, uiteindelijk zul je een fijne band gaan opbouwen met je stiefkind. Je stiefkind zal ook een fijn gedrag gaan vertonen als je jouw stiefkind met hetzelfde respect behandelt als je eigen kind. Met een samengesteld gezin kun je afspraken om het samen gezellig te gaan maken als gezin.

Hoe zou jij hiermee omgaan als je in deze situatie zit? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je