{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Het ideale leeftijdsverschil

Advies > Mama > Mama zijn > Het ideale leeftijdsverschil

Het ideale leeftijdsverschil

Wat doe je of wat doe je niet en waar hou je rekening mee voor je aan een tweede kindje begint? En wat is nu het ideale leeftijdsverschil?

Afbeelding blog 'Het ideale leeftijdsverschil'

Na tijden van slapeloze nachten gaat het leven weer langzaam zijn gangetje. En dan gaan je gedachten soms naar de mogelijkheden om het allemaal nog een keer te doen. Wat doe je of wat doe je niet en waar hou je rekening mee voor je aan een tweede kindje begint? en wat is nu het ideale leeftijdsverschil?

Maak je niet te druk over leeftijdsverschil!

Maak je om te beginnen niet te druk over de psychologische effecten van het leeftijdsverschil bij je kinderen. Grote en kleine leeftijdsverschillen hebben hun nadelen en voordelen. Van dubbele luierverschoningen tot broer- en/of zus rivaliteit. Hieronder de voors en tegens van de meest voorkomende leeftijdsverschillen.

1 tot 2 jaar verschil

Het grootste voordeel is dat kinderen die kort na elkaar worden geboren al vroeg elkaars speelkameraden kunnen zijn. Ze zitten bijvoorbeeld op dezelfde school, in hetzelfde sportteam en hebben misschien wel dezelfde vriendjes/vriendinnetjes.

Rivaliteit tussen broer en /of zus is het minste wanneer het leeftijdsverschil tussen de oudste en jongste 18 maanden of minder is. De oudere kinderen passen zich over het algemeen makkelijker aan omdat deze nog niet een zelfbewustzijn hebben ontwikkeld waardoor het minder geneigd is om jaloers te worden.

Een ander voordeel zou kunnen zijn dat het gezin veel meer samen moet werken wanneer er 2 baby’s zijn. Vaders zullen meer bij moeten springen, waardoor ze ook meer tijd aan de kinderen/gezin besteden.

Financieel zou een voordeel kunnen zijn dat je in een relatief korte periode alle kosten voor opvang en andere kosten achter de rug hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor de verzorging van jonge kinderen, je bent dat snel uit de luiers etc.

Twee kinderen waarbij het leeftijdsverschil niet zo groot is, kunnen ook vechten om speelgoed, vriendjes of aandacht. Dit gebeurt vooral als de jongste leert kruipen/lopen. Dan vergt hij/zij meer aandacht van de ouders, omdat er dan een hoop gevaren op de loer liggen en je de kleinste dus meer in de gaten moet houden. Hierdoor kan de oudste wat meer vervelend gedrag vertonen door het speelgoed van de kleinste af te pakken of zelfs de kleine te duwen of te slaan.

Je kunt dit voorkomen door slecht gedrag meteen aan te pakken en de oudste ook tijd te geven met papa of mama alleen.

2 tot 3 jaar leeftijdsverschil

Dit is het meest voorkomende leeftijdsverschil. En sommige experts vinden dit de het beste verschil voor de jongste. Qua leeftijd liggen ze dan net genoeg bij elkaar om nog maatjes van elkaar te zijn (gaan naar dezelfde school, kijken dezelfde films) , maar geven moeders genoeg tijd om even op adem te komen van de eerste zwangerschap.

Bij dit leeftijdsverschil is er echter wel meer rivaliteit tussen de kinderen, dit heeft te maken met de (emotionele) ontwikkeling van het oudste kind. Op deze leeftijd raken kinderen snel gefrustreerd als ze hun omgeving niet in controle hebben. Ze hebben dus meer en vaker driftbuien en zijn eerder jaloers. Dit geeft ook meer stress bij de ouders/verzorgers.

Het ruzie maken is wel weer goed om conflicten te leren oplossen. En als ze eenmaal door hebben dat ze ook met elkaar kunnen spelen, kunnen ze ook genieten van elkaars gezelschap.

3 of meer jaar leeftijdsverschil

Na 3 jaar is de kans op broer en/of zus rivaliteit minder. Het verschil is goed voor het zelfvertrouwen van je oudste kind, omdat ze meer geborgenheid hebben gekregen van de ouders en ze zijn al onafhankelijker, daar ze minstens 3 jaar jullie aandacht en zorg hebben gekregen. Omdat moeders hun lichaam meer dan 2 jaar rust hebben kunnen geven tussen de zwangerschappen, is het lichaam ook helemaal hersteld en ben je beter voorbereid op een nieuwe zwangerschap en bevalling.

Als moeder heb je tussendoor tijd om weer volledig te werken, zoals je voor de eerste zwangerschap deed. Maar je hebt ook meer tijd voor de jongste omdat de oudste naar school is.

Het nadeel is dat het leeftijdsverschil misschien te groot is voor je kinderen om samen te kunnen spelen. Alhoewel het verschil kleiner wordt naarmate ze ouder worden.

Met spelen kan het soms ook problemen geven. De oudste is net een mooie lego toren aan het maken, terwijl de jongste de blokjes probeert op te eten.

Praktisch gezien, moet je nu wel weer terug naar de luiers, het voeden, slapeloze nachten en gewoon het zorgen voor een hulpeloos klein baby’tje. En dat net nu je ervan af was. Je moet dus weer terug naar babytijd terwijl je net geniet van de vrijheid die je had van een kind dat al heel zelfstandig is.

Wat is het leeftijdsverschil tussen jouw kinderen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je