{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Geduldig opvoeden

Advies > Mama > Mama zijn > Geduldig opvoeden

Geduldig opvoeden

Geduldig opvoeden valt voor de meeste ouders echt niet mee. Wanneer je kinderen hebt, wordt je geduld immers iedere dag wel een paar keer op de proef

Afbeelding blog 'Geduldig opvoeden'

Geduldig opvoeden valt voor de meeste ouders echt niet mee. Wanneer je kinderen hebt, wordt je geduld immers iedere dag wel een paar keer op de proef gesteld. Blijven je kinderen maar samen stoeien terwijl je ze gevraagd hebt het niet te doen of heeft je kind na 5 keer vragen nog steeds zijn jas niet aan? Blijf dan als ouder maar eens rustig. Geduldig opvoeden; hoe je dat dan eigenlijk?

Geduldig opvoeden? Tel tot 10!

Geduldig opvoeden is zowel voor jou als voor je kind een stuk prettiger. Hoe cliché het misschien ook is, maar probeer altijd tot 10 ( of zelfs tot 20...) te tellen als je de neiging hebt om te schreeuwen of om heel erg boos te worden. Door primair te reageren is de kans groot dat je dingen doet of zegt die je eigenlijk helemaal niet meent. 

Geduldig opvoeden? Laat je kind regelmatig wachten

Jij geduldig, je kind ook geduldig en andersom. Zo werkt het vaak wel. Toch is het ook belangrijk om je kind regelmatig even te laten wachten, zodat hij zelf in de praktijk ook leert om geduld te hebben. 

Wees positief!

Een belangrijk onderdeel van geduldig opvoeden is om  je kind zoveel mogelijk positief te benaderen. Door continu negatief tegen een kind te zijn raken jullie namelijk allebei steeds meer in een negatieve spiraal en dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. 

Niet altijd geduldig? Niemand is perfect!

Schiet jij af en toe uit je slof en voel je je daarna vreselijk schuldig tegenover je kind? Bedenk dan dat niemand perfect is. Wie weet kom jij wel dicht in de buurt, maar de perfecte moeder bestaat echt niet! Door je vaak schuldig te voelen tegenover je kind, kan hij zich juist lastiger gaan gedragen. Kinderen voelen namelijk vaak haarfijn aan wat de gevoelige plek van hun ouders is.

Bied je excuses aan!

Is het je niet gelukt om geduldig te reageren en heb je tegen je kind geschreeuwd of gemopperd, terwijl dat achteraf gezien eigenlijk niet nodig was? Voel je dan niet te goed om jouw kind je excuses aan te bieden. Zo voelt hij zich serieus genomen en leert hij dat volwassenen ook af en toe fouten kunnen en mogen maken.

Zorg voor voldoende oplaadmomenten

Wanneer je dodelijk vermoeid bent is het logisch dat geduldig opvoeden heel lastig is. Zorg daarom altijd voor voldoende oplaadmomenten voor jezelf. Neem een lekker bad als de kinderen slapen of ga eens zonder de kinderen de stad in of uiteten. Af en toe even een moment voor jezelf geeft je automatisch de kans om je kinderen geduldiger op te voeden!

Lukt het jou om je kinderen geduldig op te voeden? Hoe doe je dat? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je