{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > De voordelen en nadelen van een groot gezin

Advies > Mama > Mama zijn > De voordelen en nadelen van een groot gezin

De voordelen en nadelen van een groot gezin

De een vindt één gezin met drie kinderen al groot, de ander vindt het pas beginnen met vijf kinderen.

Afbeelding blog 'De voordelen en nadelen van een groot gezin'

Wat is eigenlijk een groot gezin? De één vindt een gezin met drie kinderen al groot, de ander vindt het pas beginnen met vijf kinderen. Toch zal je als je een derde kindje verwacht vast te horen krijgen: 'Zo, nog een?' En dat impliceert dat meer dan twee kinderen niet zo heel gebruikelijk is in Nederland. Ook uit de CBS berekeningen kun je opmaken dat je bij drie kinderen kunt spreken van een groot gezin. Dit omdat uit die berekeningen blijkt dat het gemiddelde aantal kinderen per vrouw in Nederland 1,759 is.

Gezelligheid en liefde

Een voordeel van een groot gezin is dat je veel gezelligheid en liefde om je heen hebt. Je kunt veel knuffels uitdelen en naar hartenlust je kinderen bekussen. Als de een zat is van die moederlijke knuffels, kun je het bij het volgende kind kwijt. Wat je geeft, ontvang je terug. Kinderen geven je veel liefde en vreugde terug. Ook gezelligheid later, als ze ouder zijn, komt bij je thuis. Eerst de vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen en later als ze oud genoeg zijn de liefdes. Veel mensen die een groot gezin wensen, kijken al uit naar een tafel vol met jonge mensen.

Maatschappij in het klein

Kinderen uit een groot gezin kunnen veel aan elkaar hebben, zo is er altijd wel iemand die met je wil spelen, die voor je op komt of die naar je luistert. En kinderen die met elkaar spelen leren hierdoor, delen, samenwerken, maar ook dat je moet wachten op je beurt. Dit gebeurt in een gezin met meerdere kinderen al vanaf dag een. Allemaal vaardigheden die je kinderen goed kunnen gebruiken in de maatschappij. Het grote gezin is eigenlijk een maatschappij in het klein.

Zorg voor later

Een ander voordeel van een groot gezin is dat er meer mensen zijn die voor je kunnen zorgen als je ouder wordt. Vroeger was het heel normaal dat je kinderen voor je zorgden op je oude dag. Door de individualisatie van de maatschappij sta je er nu meer alleen voor, ook met het hebben van kinderen. Toch is de kans op eenzaamheid minder, als de verzorging wordt verdeeld onder meerdere kinderen. Als jij oud bent hebben jouw kind of kinderen wellicht gezinnen en hebben het druk, dus kunnen niet zo vaak langskomen. Je merkt als er meerdere kinderen in een gezin zijn, dat de bezoek- en verzorgtaak wordt verdeeld onder elkaar. Hoe meer kinderen hoe meer kans op bezoek en/of verzorging op je oude dag, want er zijn simpel weg meer mensen om de tijd die dit kost te verdelen.

Kosten

Een nadeel van een groot gezin zijn de kosten. Iedereen moet eten, kleren, een verzekering, op een sportvereniging en studeren. Je wilt nog op vakantie en andere leuke dingen doen. Kan dat dan nog allemaal? Kijken na je financiële situatie is dan ook handig, want hoe meer kinderen hoe meer geld het kost. Maak voor jezelf een plaatje van hoe jij en je partner graag willen leven. Wat is voor jullie belangrijk en wat vinden jullie belangrijk dat je kinderen krijgen? Op www.nibud.nl kun je berekenen wat je kwijt bent aan een kind en alle zaken eromheen. Als je dit invult krijg je een goed idee waar al je geld heen gaat en dit geeft een beeld hoeveel kinderen ongeveer gaan kosten met jullie wensen en eisen. Er is nu eenmaal geen standaard uitgavepatroon. Iedereen heeft andere prioriteiten. Maar een ding is zeker, hoe meer kinderen hoe meer kosten.

Vervoer

Vervoer is ook iets waar je aan moet denken. Drie kinderen passen nog net in de auto, maar vier of meer wordt lastiger. Wat is dan de ideale gezinsauto? Gaan fietsen met fietsstoeltjes voor- en achterop of een fietskar/bakfiets kan natuurlijk ook, maar ook dit hangt weer af hoe jong de kinderen zijn. Kunnen ze zelf al fietsen, heb je nog een baby?

Minder tijd voor jezelf

Minder tijd voor jezelf is een nadeel van een groot gezin. Hoe meer kinderen, hoe minder tijd je hebt voor jezelf en voor je kinderen individueel. Hoe meer kinderen, hoe meer je moet plannen. Bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg drie of meer kinderen wassen, in de (schone) kleren, eten, tandenpoetsen, tasje met lunch mee en de gymkleren niet vergeten, etc. Dit kan soms best stressvol zijn. Helemaal omdat als je alles gedaan hebt je zelf nog een ‘tosti’ op je hoofd hebt en nog maar 5 minuten om het in model te krijgen. Hoe meer (vooral jonge) kinderen, hoe minder tijd voor jezelf.

Aandacht verdelen

Ook wil je alle kinderen evenveel aandacht en liefde geven, maar hoe verdeel je die aandacht nou?. Als je meer kinderen hebt, moet dit alles verdeeld worden en krijgt elk kind minder persoonlijke aandacht. Stressmomenten met betrekking tot naar school gaan, lost zich min of meer op met het ouder worden van de kinderen. Dan komen er natuurlijk andere zorgen en problemen, maar dan kunnen ze wel zelf boterhammen smeren en hopelijk een heleboel andere dingen. Dus meer tijd voor jezelf, maar het verdelen van de tijd met betrekking op liefde en individuele aandacht blijft.

Voor- en nadelen van een groot gezin, zijn er genoeg te bedenken. Toch valt of staat de beslissing bij wat jij en je partner voelen. Wat zegt je hart? Alle nadelen van geld tot vervoer tot drukte vallen in het niet als je hart verlangt naar meer kinderen. Als je echt twijfelt of je er nog een derde, vierde of vijfde kindje bij wenst, kan dit net de doorslag zijn om het niet te doen. Iedereen kan hoog of laag springen, ouders kunnen goede gesprekken met je aangaan over de nadelen van veel kids of juist het tegenovergestelde. Het is jullie leven. Kies zelf!

Bron: Nibud

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je