{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Ben je klaar voor een volgend kind?

Advies > Mama > Mama zijn > Ben je klaar voor een volgend kind?

Ben je klaar voor een volgend kind?

Wanneer stop je met het gebruiken van anticonceptie middelen, kan je de kinderopvang nog betalen bij een volgend kind of wil je liever iets aan...

Afbeelding blog 'Ben je klaar voor een volgend kind?'
Ben jij klaar voor een volgend kind? Niemand anders dan jijzelf kan deze vraag beantwoorden en er is genoeg om over na te denken voordat je iets besluit. Wanneer stop je met het gebruiken van anticonceptie middelen? Kan je de kinderopvang nog betalen bij een volgend kind? Wil je liever iets aan je werksituatie veranderen en is dat financieel wel mogelijk? Er wordt wel eens gezegd dat de keuze voor een volgend kind moeilijker is dan de keuze voor een eerste kind, je hebt het namelijk niet meer alleen over een kindje krijgen, je hebt het over een verandering binnen een gezin.

Een volgend kind? De veranderingen

Met de komst van ieder nieuw kindje moet je denken aan alle veranderingen die dit met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan hoe een volgend kindje je huidige levensstijl verandert, je financiële positie, je werk, je relaties en niet te vergeten je andere kind(eren). En vergeet ook niet dat ook maar één kind meer behoorlijk wat meer werk van je vergt. Iedereen in je omgeving zal zijn of haar oordeel wel klaar hebben met betrekking tot wat hij of zij denkt dat het juiste moment is voor een volgend kindje, maar weeg zelf alle voors en tegens tegen elkaar af  om zelf tot een juiste beslissing te komen.   

Beste moment voor een volgend kind?

De één zal zeggen laat er een aantal jaren of misschien nog wel meer tussen de kinderen zitten, zo heeft iedere kind zijn individuele tijd met jou en heb je misschien duidelijker voor ogen wat het effect zal zijn van een volgend kind. Anderen zeggen dat je je kinderen vlak achter elkaar moet krijgen om te garanderen dat ze met elkaar zullen spelen als ze wat ouder zijn. En het vooruitzicht dat je wat sneller “uit de luiers bent”. Met betrekking tot relaties van kinderen met hun ouders en strubbelingen tussen kinderen onderling wordt gezegd dat de beste leeftijd voor een volgend kind is wanneer de oudste onder de één jaar is of ouder dan vier jaar. Tot één jaar hebben ze nog geen echt benul van de exclusiviteit, dus een volgend kindje wordt vrij makkelijk geaccepteerd. Kinderen die ouder dan vier zijn hebben voldoende eigen tijd gehad met papa en mama en hebben bovendien, doordat ze nu naar school gaan, ook een eigen leven. Sowieso is het tegen die tijd belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Binnen één jaar een tweede kind moet dan uiteraard wel lichamelijk haalbaar zijn, niet iedere vrouw is even snel hersteld na een zwangerschap en bevalling. Het is namelijk heel normaal wanneer het ontzwangeren 9 maanden of zelfs langer duurt.   

Waar moet je aan denken alvorens je de beslissing neemt?

Heb je nu een fijn ritme te pakken met je kind (eren )? Slapen ze 's-nachts goed door? Is je kinderopvang goed geregeld? Misschien hebben jij en je partner alweer wat meer tijd voor elkaar of misschien ben je weer aan het werk gegaan en vind je dat fijn. Dit zijn allen belangrijke factoren die meewegen bij de beslissing. Bedenk je goed dat een pasgeborene al je tijd van je verlangt. Vraag jezelf af of je de tijd en energie hebt die een baby van je vraagt. Je kan zelfs tot de conclusie dat één kind genoeg is. Hoewel geld niet alles is, heb je het toch hard nodig als je een gezin hebt. Volgens het NIBUD kost een kind gemiddeld 4500 euro per jaar aan eten, kleding, huisvesting en gezondheid. Het is dan ook zeker verstandig om wat extra reserve op de bankrekening te hebben voordat er een volgend kind op komst is. Ook is het belangrijk te bedenken hoe je werksituatie er uit zal zien na de komst van een volgend kind. Veel vrouwen vinden het moeilijker hun werk en thuissituatie te combineren na de komst van een tweede of derde kind. Ben je financieel in staat om je werk op te zeggen als dat voor jou het beste is, of is het financieel mogelijk om voor een volgend kind kinderopvang te betalen zodat je kan blijven werken? Je leeftijd speelt helaas ook een belangrijke rol. Wanneer je eind 30 bent en je wilt graag meerdere kinderen, dan heb je over het algemeen niet meer de luxe om meerdere jaren na de geboorte van ieder kind te wachten. Zijn jij en je partner het met elkaar eens? Soms is de één er wel klaar voor en de ander (nog) niet. Praten is dan het belangrijkste. Bespreek je ideeën en standpunten met elkaar. Het zal niet direct alles oplossen maar het helpt wel om elkaars meningen beter te begrijpen.   

Een keuze uit het hart

Je kan alles op papier zetten en alles proberen af te wegen maar uiteindelijk is het een keuze die je met je hart moet maken. Als jij graag een volgend kindje wil en jouw partner (als je die hebt) deelt jouw mening dan is nu wellicht het perfecte moment.   


Wanneer was jij klaar voor een volgend kind? Hebben jullie bewust voor een bepaald leeftijdsverschil gekozen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je