{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Mama zijn > Alles over stress

Advies > Mama > Mama zijn > Alles over stress

Alles over stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Als mama (to be) kan stress bijvoorbeeld komen door de combinatie van werk en zwangerschap, of omdat je gespannen bent voor het moederschap. In dit artikel lees je alles over (bijna) moeder zijn en stress hebben.

Afbeelding blog 'Alles over stress'

Wat is stress?

Stress, iedereen heeft er wel eens last van.  Mensen hebben zelfs een mate van stress nodig om goed te functioneren.  Er komt adrenaline vrij bij stress, waardoor je lichaam klaar is om in actie te komen. Vanuit historisch perspectief was dit belangrijk om in onveilige situaties snel te kunnen vluchten.

Stress is dus niet per definitie slecht of ongezond.  Als je voldoende tijd hebt om te herstellen na een periode van verhoogde stress of spanning,  zoals bijvoorbeeld na een wedstrijd of een spreekbeurt, is er niet zoveel aan de hand.

Is er echter sprake van continue stress of een zeer heftige stressreactie, dan kan het zijn dat de belasting te hoog wordt en je lichaam en geest niet meer goed kunnen herstellen.

Klachten die je dan kunt hebben, kunnen zowel van lichamelijke aard, o.a. buikklachten, hartklachten, als van geestelijke aard, o.a. prikkelbaar, lusteloos, negatieve gedachten, zijn.

Het ervaren van stress heeft te maken met de belasting die je aan kunt. Kun jij voldoen aan de “eisen” die aan je gesteld worden.  Het gaat dan niet altijd om duidelijke en harde eisen, zoals de eisen die bijvoorbeeld je werkgever aan je stelt, maar juist vaker om eisen die je aan jezelf stelt of waarvan je het gevoel hebt dat je omgeving die aan je stelt.

Zwanger worden en stress

Juist bij het moeder worden en moeder zijn komen veel van die eisen als onzekerheden naar boven. En onzekerheden veroorzaken juist spanning.

Het begint al bij het zwanger worden. Lukt dat niet meteen vanzelf, dan wordt je gespannen. Deze spanning kan er juist weer voor zorgen dat je lichaam anders reageert en je menstruatiecyclus bijvoorbeeld verandert, waardoor het nog moeilijker wordt om zwanger te worden.

Natuurlijk hoeft stress niet de enige reden te zijn, dat de bevruchting niet lukt. Belangrijk is wel dat je je niet teveel focust  op het in verwachting raken, door veel leuke dingen te doen met je partner en anderen en je zorgen bespreekbaar te houden.

Zwanger zijn en stress

Ben je eenmaal zwanger heb je toch niks meer te klagen zou je denken. Toch kun je dan ook last hebben van stress. Dit kan komen door de combinatie van werk en zwangerschap of omdat je gespannen bent voor het moederschap.

Ook tijdens je zwangerschap is één keer erg gestressed zijn niet erg, maar langdurige stress is niet alleen ongezond voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat stress van invloed is op de ontwikkeling van de baby. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij, dat ook doordringt in de placenta en dus automatisch bij de ongeboren vrucht terecht komt.  Dit kan zich uiten in een lager geboortegewicht of in gedragsproblemen.

Probeer  nu niet enorm niet te stressen tijdens je zwangerschap, want daarmee bereik je juist het tegengestelde. Kijk of je op het werk stress kunt vermijden en probeer thuis vooral te genieten van je buik. Dat duurt slechts negen maanden!

Moeder zijn en stress

Dan ben je opeens moeder! Van te voren heb je je er misschien al druk over gemaakt, maar waarschijnlijk is het totaal anders dan verwacht.

Dit kan positief uitpakken, maar ook zorgen voor nieuwe spanningen. Je leven verandert totaal. Je moet een nieuw mensje leren kennen, je relatie verandert en je structuren en ritmes staan op de kop en daar moet je misschien je werk ook nog in inpassen.

Niet gek dus dat dat stress oplevert. Want iedere moeder wil alles ook nog zo goed mogelijk doen.

Dat levert vaak de meeste stress op en dat merkt je kind ook.  Moe, prikkelbaar, lichamelijke klachten. Hierdoor kun je de dingen juist minder goed doen.

Houd jezelf voor dat wat je doet goed genoeg is en dat het niet vreemd is dat soms alles je even teveel is. Juist dat relativeren geeft soms even lucht om weer met frisse moed de dingen op te pakken. Moederschap houdt nooit op en dat maakt het juist zo belangrijk om af en toe even wat voor jezelf te doen. Plan hiervoor een vast moment in, zodat je er niet aan voorbij gaat.

Goed zorgen voor jezelf geef je ook door aan je partner en je kind.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je