{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Gezondheid > Me-time, wat is dat nou eigenlijk?

Advies > Mama > Gezondheid > Me-time, wat is dat nou eigenlijk?

Me-time, wat is dat nou eigenlijk?

Afbeelding blog 'Me-time, wat is dat nou eigenlijk? '
Me-time is een musthave voor de moderne mama van nu. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat wil dat nou eigenlijk zeggen, me-time? 


Vrij vertaald betekent me-time natuurlijk ‘tijd voor jezelf’. Nog zo’n term…. heb je nog tijd voor jezelf als je net een jonge moeder bent geworden? Of als je misschien al een peuter rond hebt lopen en net een baby erbij? Of als je een schoolgaand kind hebt en een kind op de kinderopvang? Of meerdere schoolgaande kinderen? Want naast de zorg voor je kinderen heb je wellicht nog een baan. En daarnaast een huishouden, een partner, sociale verplichtingen enz. Dat klinkt alsof de zorg voor je kinderen en het hebben van een partner ook taken zijn die in dezelfde categorie vallen als een betaalde baan of een huishouden. Dat is natuurlijk onzin, kinderen heb je gekregen omdat je ze graag wilde en daar volop van geniet. Oke, soms kun je ze achter het behang plakken, maar je zou ze niet willen missen toch? Spelen met je kinderen en lekker samen knuffelen is toch het leukste wat er is. En die partner kun je waarschijnlijk soms ook wel achter het behang plakken, maar je wilt ook niet zonder! Zonder die liefde waren de kinderen er immers überhaupt niet geweest. En dan zijn er nog heel veel vrouwen die voldoening uit hun werk halen, die hun baan ook niet zouden willen missen. 

Wat is me-time nou eigenlijk echt? 

 Me-time is tijd die helemaal, voor de volle 100% voor jou is. Die je helemaal aan jezelf mag besteden. Die je mag invullen zoals jij dat wilt. Waar je aan niemand verantwoording over hoeft af te leggen. Ook aan jezelf niet. Echt niet? Nee, echt niet. Me-time heb je nodig Me-time heb je namelijk nodig. Het is noodzakelijk, net zoals brood op tafel en schone sokken in de kast. Z onder me-time verlies je jezelf in een jungle die bestaat uit wasgoed, pap en boterhammen, geschilde aardappelen, een vieze kattenbak, deadlines op je werk en lastige klanten. Dat kun je best een tijdje volhouden, maar…. Dan breekt de dag aan dat je echt niet meer aankunt en bij het eerste het beste peuterbuitje je onredelijk uitvalt tegen je kind of een stuk serviesgoed richting je partner zeilt omdat hij weer zijn vieze sokken niet in de wasmand heeft gedeponeerd om vervolgens op je werk in tranen uit te barsten. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Een goede mama is een blije mama. En een blije mama heeft me-time nodig. Je hebt me-time nodig om even op adem te komen, even bij te tanken, even aandacht aan jezelf te besteden, even je hoofd leegmaken zodat je de volgende driftbui en de volgende lading wasgoed weer met een fris hoofd aan kunt. 

Hoe vul je dat dan in? 

Iedereen is anders en elke mama is anders. Elke gezinssituatie is anders. Niemand kan je dus vertellen hoe jij jouw me-time invulling moet geven. Misschien heb je zelf wel geen idee. Bedenk dan dat me-time iets is, wat jij helemaal zelf in mag vullen. Niets moet en alles mag. Gun jezelf die vrijheid. Me-time kan zijn een hoofdstuk lezen uit dat boek wat al een tijdje op je ligt te wachten op je nachtkastje. Me-time kan ook zijn dat je een avondje uitgebreid in bad gaat, compleet met een uitgebreide scrubbeurt, maskertje, kaarsjes en een rustgevend muziekje en belachelijk veel badschuim. Maak je eigen spa! Maar je kunt natuurlijk ook naar een echte spa gaan. Me-time hoeft ook niet alleen te zijn! Neem lekker een vriendin mee naar die spa. Of je partner, als je een oppas zover kunt krijgen dat ze een dagje op wilt passen. Het is geen vereiste dat je me-time in je eentje doorbrengt. Zolang je maar zorgt dat je even op kunt laden. Hou je niet van sauna en spa maar wel van dieren? Ga lekker met z’n tweetjes een dagje naar de dierentuin! Misschien kun je dat wel combineren met een weekendje weg met je partner, zodat je allebei wat me-time hebt, of eigenlijk in date geval samen-tijd. Misschien wel net zo belangrijk om je relatie goed te houden. Ga een avond in de week lekker sporten. Heerlijk even je hoofd helemaal leeg maken. Je kunt naar een dure sportschool, maar je kunt ook in de vrije natuurlijk gratis en voor niets hardlopen. Of een rondje fietsen, skeeleren, de hond uitlaten, noem maar op. Ga een avondje zwemmen of doe iets geks; ga eens op dansles of begin aan een cursus schilderen of beeldhouwen of iets anders wat je aanspreekt. Ga uitwaaien aan het strand of in het bos, verzamel kastanjes en dennenappels om je huis in herfstsferen aan te kleden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het onder me-time laten vallen. De enige echte eis is, dat jij erbij tot rust kunt komen en kunt ontspannen, dat je je hoofd even leeg kunt maken en tot jezelf komen. Je hoeft er de deur niet voor uit, maar het mag wel. Net zoals dat je het dus niet perse in je eentje hoef te doen, maar het mag wel! Wat jij wilt, dat is de basis. 

Me-time is een keuze 

Misschien wel het allerbelangrijkste: gun jezelf die me-time en maak er tijd voor, ook al is je schema nog zo vol. Me-time is een keuze. Je kunt bijvoorbeeld als de kinderen liggen te slapen de was doen, strijken, de vaatwasser uitruimen, stofzuigen, de badkamer doen enz. Maar je kunt er ook voor kiezen om dat een keertje niet te doen en even lekker te gaan lezen. Dat kan natuurlijk niet elke keer want je huis moet tenslotte toch gedaan worden, maar voor een keertje kan dat best. Al was het maar een uurtje, even lekker op de bank met je boek en een kopje thee. Geniet er van! Je kunt jezelf gek maken met een overvol weekend met allerlei afspraken van mensen die je echt een keertje moet zien. Maar moet dat echt elk weekend? Plan een weekend voor jezelf in en ga lekker shoppen terwijl je partner voor de kinderen zorgt. Gun jezelf die ene vaste avond in de week dat je partner thuis blijft en jij kunt doen wat je wilt. In bad gaan, sporten, bijkletsen met een vriendin, in bed liggen lezen of een film met George Clooney of Brad Pitt kijken, wat jij wilt. Maak daar echt een vaste avond van, zodat je partner ook weet waar hij aan toe is en het niet als een verrassing komt dat jij die avond weg wilt. Regel een vaste oppas voor avonden dat je met z’n tweetjes even rustig zonder kinderen uit eten wilt. Wees niet bang om dat soort hulp aan mensen te vragen, dat begrijpen ze heus wel. De buren willen heus wel een keertje op jouw kinderen oppassen en de volgende keer pas jij weer op hun kinderen. Maak jezelf niet gek met klusjes die gedaan moeten worden en mensen die aan je lopen te trekken voor afspraken. Je mag best eens voor jezelf kiezen en doe dat vooral ook. Zeker als je moeilijk nee kunt zeggen, zal dat in het begin best lastig zijn. Praat erover met je partner en zoek daar steun, maak daar afspraken over en plan me-time in. Soms zul je daar inderdaad iets anders voor moeten laten…. Zoals die berg strijkgoed die dan echt nog even een dagje moet wachten, het onkruid in de tuin en die tante aan de andere kant van het land die zo graag wilt dat je thee komt drinken. Loop je over van de stress en drukte? Laat dat soort dingen dan even wachten, het kan en mag best. Neem je me-time en voor je het weet kun je er weer fris tegenaan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je