{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Gezondheid > Hoeveel uur slaap lever je in als je mama wordt?

Advies > Mama > Gezondheid > Hoeveel uur slaap lever je in als je mama wordt?

Hoeveel uur slaap lever je in als je mama wordt?

Afbeelding blog 'Hoeveel uur slaap lever je in als je mama wordt?'

Heerlijk, eindelijk na 9 maanden zwangerschap heb jij je kleine baby in je armen. Maar nu begint een totaal ander leven. Je kleintje heeft ’s nachts voedingen nodig, heeft last van darmpjes, volle luiers, raakt een speentje kwijt, wilt gewoon even mama of papa voelen of ruiken, doorkomende tandjes als ze wat ouder worden of ze kunnen ziek zijn. De nachten zullen vaak onderbroken worden. Maar hoeveel uur slaap lever je eigenlijk in als je mama wordt?

Recent onderzoek

Uit recent Brits onderzoek, uitgevoerd door matrasfabrikant Ergoflex, blijkt dat een baby in het eerste jaar ouders 44 dagen slaap kost. Dit onderzoek is gedaan onder 1800 mensen. Aangeraden wordt om 8 uur per nacht te slapen, dit heeft je lichaam vaak nodig om gezond te blijven functioneren. Echt uit het onderzoek blijkt dat ouders in het eerste jaar na de geboorte maar 5,1 uur nachtrust krijgt. Dit komt voornamelijk door huilende kindjes, nachtvoedingen of bezorgdheid.

Natuurlijk zijn er ook baby’s die al snel de nacht doorslapen en ook overdag lange dutjes doen. Maar daarnaast zijn er, helaas voor de ouders, ook baby’s die maandenlang, of soms zelfs tot kinderen 2 jaar zijn, slecht inslapen, vaak wakker worden, overdag geen of hele korte dutjes doen of veel te vroeg wakker worden. Die ouders komen aan nog minder slaap dan de gemiddelde uitkomst uit het onderzoek. Dit is voor jou als moeder niet fijn, maar ook niet voor je baby en jullie relatie kan onder druk komen te staan, wanneer je op je tandvlees loopt.

Tips om alsnog aan wat slaap te komen

Ondanks dat ouders vaak afspreken taken eerlijk te verdelen, komt het toch net iets vaker voor dat moeders er telkens voor de baby uit bed moeten. Is dit bij jou ook het geval? En ben je echt toe aan wat meer slaap? Maak dan concrete afspraken met je partner. Misschien is het een idee om de nacht in een andere kamer te slapen, waarbij de ouder het dichtstbij de kinderkamer de nachtdienst heeft, zodat de andere ouder een goede nacht kan maken. Ga vroeger naar bed. Pak, wanneer mogelijk, wat slaap wanneer je baby overdag een dutje doet. Je kindje kan misschien een nachtje uit logeren bij opa en oma waardoor jullie aan jullie slaap en rust toe kunnen komen. Of stuur je partner uit wandelen met de kleine, zodat jij even kunt bijtanken.

Hoe slapen jij en je kindje? En hoe tank jij bij als je slaaptekort hebt? Deel je ervaringen hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je