{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Gezondheid > Hoe verwerk je het verlies van een kind?

Advies > Mama > Gezondheid > Hoe verwerk je het verlies van een kind?

Hoe verwerk je het verlies van een kind?

Hoe verwerk je het verlies van een kind? Eigenlijk is dat niet zo gemakkelijk uit te leggen..

Afbeelding blog 'Hoe verwerk je het verlies van een kind?'

Hoe verwerk je het verlies van een kind? Eigenlijk is dat niet zo gemakkelijk uit te leggen, omdat iedereen op zijn eigen manier omgaat met verlies en verdriet.

Alle manieren zijn juist

De één praat heel erg graag over het kindje, terwijl de ander zich bijvoorbeeld op zijn werk stort om er maar niet aan te hoeven denken. De één pakt na een paar maanden de draad van het leven weer op, terwijl de ander na een paar jaar nog steeds stuk van verdriet is. Hoe dan ook, alle manieren zijn juist, ieder op zijn eigen manier, waar je je zelf het best bij voelt. Helaas krijg je vaak al na een paar maanden opmerkingen uit je omgeving.

Opmerkingen

Goedbedoeld misschien, maar soms erg pijnlijk: “loop je nu nog te treuren? Het is al zo lang geleden” of “kom op! Het leven gaat door!” Je kan alleen maar hopen dat zulke mensen het zelf niet mee hoeven maken. Maar wat als jij er graag over wilt praten, maar je partner niet? Je respecteert de manier waarop je partner er mee om gaat, maar jij wilt het ook graag op jouw manier doen, wat dan? Via internet kun je in contact komen met lotgenoten.

Lotenoten

VOOK is een website om lotgenoten persoonlijk te ontmoeten. Ze organiseren ontmoetingsdagen door het hele land. Ook heeft deze vereniging een hulplijn, daarmee kun je telefonisch contact zoeken met een lotgenoot. Ook fijn van deze vereniging is, dat ze ook voor de oudere kinderen binnen het gezin dingen organiseren. Zij kunnen in contact komen met andere jongeren die ook een broer of zus hebben verloren. Voor deze jongeren is er ook nog een andere website, namelijk Achter de Regenboog.  

Dan heb je ook nog een stichting die met een mailinglist werkt. www.lieve-engeltjes.nl. Hierbij heb je vooral mailcontact met lotgenoten. Je wordt dan ingedeeld bij een groep die precies hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Als je bijvoorbeeld een kind hebt verloren door een ongeluk, word je zeker niet geplaatst bij mensen die in de zwangerschap hun kind verloren zijn.

Het maakt niet uit op welke manier jij dit grote verlies verwerkt, en het maakt ook niet uit hoe lang je erover doet. Neem de tijd, er komt heus een dag dat je weer kan lachen, en weer de leuke kant van het leven ziet, maar gun jezelf de tijd om het een plaats te geven. Het verliezen van een kind is onnatuurlijk, pijnlijk en het zal je je hele leven bij blijven, maar het krijgt een heel speciale plek in je hart.

Note van de redactie: Wat als het misgaat aan het einde van de zwangerschap? Lees meer!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je