{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Werkende mama’s & schuldgevoel

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Werkende mama’s & schuldgevoel

Werkende mama’s & schuldgevoel

Voel jij je weleens schuldig omdat je werkende bent? Of ben je een mama die bewust niet is gaan werken, omdat je bij je kindje wil zijn..

Afbeelding blog 'Werkende mama’s & schuldgevoel '

Voel jij je weleens schuldig omdat je een werkende mama bent? Of ben je een mama die bewust niet is gaan werken, omdat je bij je kindje wil zijn? Misschien ben je wel een mama die werkt en zich hier geen moment schuldig over voelt. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en de een kijkt er op terug en heeft misschien wel spijt van haar keuze, de ander staat nog voor de beslissing. 

Waarom werk je? 

Werk je voor het geld of omdat je graag wat voor jezelf doet? Er zitten voor- en nadelen aan werken met een kind of meerdere kinderen. Werken betekent tijd voor jezelf, sociale contacten, carrière maken, zelfredzaamheid, (financiële) onafhankelijkheid, maar ook schuldgevoel tegen over je kind en/of kinderen. Het betekent dat je kind naar de opvang moet, je minder tijd met je kind kunt doorbrengen dan je misschien eigenlijk zou willen, stukjes missen in de ontwikkeling. Want zeker in de eerste levensjaren ontwikkelt je kind zich tot zo’n mooi, uniek en eigen persoon, dat er bijna dagelijks veranderingen zichtbaar zijn. Wat nou als hij of zij net zijn eerste stapje bij opa en oma zet? Dat soort momenten wil je als moeder niet missen! 

Wat als je twijfelt? 

Vraag aan mama’s in je omgeving waarom zij hebben gekozen om wel of niet te gaan werken. Kijk of jij je kunt vinden in hun opvattingen. Je kunt ook op internet in blogs en fora's moeders raadplegen. Uiteindelijk zal je zelf de beslissing moeten maken. Mijn tip is; Volg vooral je intuïtie en gevoel bij je besluit of je wel of niet (minder)gaat werken. Uiteraard speelt of het financieel mogelijk is een grote rol. Bekijk dit goed, alleen of samen met je partner. 

Praktische info

Je hoeft niet gelijk je contract te wijzigen als je minder wil gaan werken of je uren anders in wil delen. Ouderschapsverlof is een goede optie. Hierbij behoud je je contractuele aantal uren voor een bepaalde periode die je zelf aan kunt geven. Je hebt recht op een aantal uren, afhankelijk van je werkgever kun je hier een volledige of gedeeltelijke vergoeding voor krijgen. Let er wel op dat als je kiest voor betaald ouderschapsverlof en je besluit binnen een half jaar na het aflopen van je ouderschapsverlof je contract in uren te minderen, je het gekregen bedrag terug moet betalen. Houd rekening met je pensioen en vakantiedagen. Voor de uren ouderschapsverlof bouw je geen vakantie uren op en geen pensioen. Voordeel is wel dat als je vrij neemt je je ouderschapsuren niet mee hoeft te rekenen.  

Werken als je kind(eren) naar school gaat 

Helpt het om pas weer te gaan werken als je kind of kinderen naar de basisschool gaan? Veel moeders die twijfelen en de financiële ruimte hebben om niet te hoeven werken, kiezen ervoor om weer aan het werk te gaan als hun kind naar de basisschool gaat. Ze houden weer tijd over voor zichzelf en merken dat het werken een leuke invulling kan zijn. Het schuldgevoel bij moeders waarvan de kinderen naar de basisschool gaan is een stuk minder aanwezig dan bij moeders waarvan de kinderen nog geen 4 zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat de dag invulling van het kind anders is en je als moeder niet heel de dag naast je kind in de schoolbanken kan gaan zitten. 

Schuldgevoel afkopen?

Wat als je dat schuldgevoel ervaart na een dag werken, koop jij dit af? Verwen je je kind extra of ben je nog meer gefocust op het je kind naar zijn of haar zin maken? Vergeet niet dat je kind het prima naar zijn zin kan hebben en het misschien wel heel fijn vind om even in een andere omgeving te zijn. Het kan de ontwikkeling van je kind alleen maar bevorderen als het meer ziet dan alleen de eigen vertrouwde omgeving. Daarnaast ben jij waarschijnlijk een veel leukere mama, omdat je ook wat tijd aan jezelf besteed. 

Tot slot

Wat je ook doet, kijk naar de voor jou en je kind meest fijne weg. Luister naar de adviezen en ervaringen om je heen, maar besluit zelf. Jij bent degene die wel of niet werkt en het is jouw kind! Niets is blijvend en (bijna) alles kun je veranderen, dus mocht je uiteindelijk spijt hebben van je keuze, is er vast een mogelijkheid om het anders te doen. (zonder schuldgevoel?)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je