{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Mama’s en studeren; de voor- en nadelen op een rij

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Mama’s en studeren; de voor- en nadelen op een rij

Mama’s en studeren; de voor- en nadelen op een rij

Moeder zijn en studeren, dat kan! Tegenwoordig zijn er veel moeders die een studie doen. Lees hier de voor en nadelen.

Afbeelding blog 'Mama’s en studeren; de voor- en nadelen op een rij'

Moeder zijn en studeren, dat kan! Tegenwoordig zijn er veel moeders die een studie doen. Dit kan een parttime of een fulltime opleiding zijn, of natuurlijk een thuisstudie. Een opleiding is goed voor je eigen ontwikkeling, maar komt dit niet ten nadele van je eigen kind? Hieronder een opsomming met de voor en nadelen van het volgen van een studie

Voordelen

Het allereerste voordeel, is een lange termijn voordeel. Door het volgen van een opleiding kun je ervoor zorgen dat je een hoger inkomen kunt krijgen en daardoor meer stabiliteit kunt bieden aan je kinderen. Ten tweede is het goed voor je eigen ontwikkeling, door het volgen van een studie blijf je zelf alert en doe je weer nieuwe ervaringen op. Deze ervaringen kunnen niet alleen goed zijn voor je toekomstige baan, maar ook voor je persoonlijke leven. Ten derde blijf je onder de mensen, dus ondersteun je de sociale contacten. Je hebt contact met je klasgenoten, en je leert goed hoe je samen moet werken. Ten vierde je doet doormiddel van je stage werkervaring op, dit zorgt ervoor dat je wanneer je gaat solliciteren je sneller een baan kunt krijgen door je stage ervaringen. 

Nadelen

Je bent veel bezig met je opleiding. Je gaat vaak volle dagen naar school en thuis heb je nog een stapel huiswerk te doen. Dit moet je goed kunnen verdelen. Daarnaast heb je vaak een laag inkomen omdat je tijdens je opleiding alleen recht hebt op studiefinanciering (tenzij je een bijbaantje hebt). Wel heb je bij sommige stageplekken recht op een stagevergoeding. Dit is vaak een kleine maar fijne tegemoetkoming vanuit het stagebedrijf. Ook zou je, wanneer je een klassikale studie volgt, opvang moeten regelen voor je zoon en/of dochter. Je kan natuurlijk niet je kind mee naar school nemen. Tot slot heb je niet alle tijd voor je kind en moet je dus een deel van de opvoeding uit handen geven aan andere. Dit moet je omdat je ten eerste naar school moet en ten tweede huiswerk moet maken. 

Hoe maak je de studietijd een succes? 

Om je studie tijd tot een groot succes te maken moet goed denken om de volgende punten 

  •  Denk aan de toekomst, en wat je kunt bereiken door je opleiding te doen of af te maken. 
  • Zorg ervoor dat je goed kan plannen, of ga dit leren. Je moet je tijd als moeder nu eenmaal verdelen en als je op je zelf woont is er ook nog een huishouding die roept om gedaan te worden. 
  •  Denk om jezelf, een huishouding doen, een kind opvoeden en je schoolopdracht goed maken kost veel energie. Las af en toe een moment voor jezelf in zodat je tot rust kunt komen. 
  •  Blijf positief, als je het even niet meer ziet zitten denk dan niet direct ‘ik stop ermee’ maar denk aan al het positieve wat je kunt behalen doormiddel van je opleiding. Een opleiding volgen als moeder is niet makkelijk, en soms ook zwaar, maar het is niet onmogelijk. 

  Waar een wil is, is een weg

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je