{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Hoe overwin je sollicitatieangst?

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Hoe overwin je sollicitatieangst?

Hoe overwin je sollicitatieangst?

Doeltreffend solliciteren bestaat uit: zelfinzicht, presentatie, overtuigingskracht en voorbereiding.

Afbeelding blog 'Hoe overwin je sollicitatieangst?'
In mijn werk als sollicitatietrainer kom ik vaak mensen tegen die het eng vinden om te gaan solliciteren. Solliciteren is voor veel  mensen een spannende gebeurtenis. Vandaar dat het helemaal niet raar is om sollicitatieangst te hebben. Sommige mensen gaan solliciteren omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Andere mensen gaan op zoek naar een nieuwe baan omdat ze zijn ontslagen of omdat hun baan op de tocht staat. Het is belangrijk om eerst je ontslag te verwerken. Daarna kun je weer naar de toekomst kijken.


"Doeltreffend solliciteren bestaat uit: zelfinzicht, presentatie, overtuigingskracht en voorbereiding."

Zelfinzicht

Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Zelfinzicht bij solliciteren is ook heel belangrijk. Je krijgt bij het gesprek vragen als vertel eens iets over jezelf. Als je duidelijk weet wat je wilt, kun je gericht gaan zoeken naar een functie die bij je past. Vertel tegen iedereen dat je op zoek bent naar een baan. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van jouw zoektocht hoe meer mensen je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Tegenwoordig vindt 70% van de mensen een baan door netwerken. Andere manieren om aan een baan te komen zijn onder andere, jezelf inschrijven bij werving en selectiebureaus, open sollicitaties versturen, reageren op vacatures uit kranten/vakbladen, internet, vacaturebanken. Tevens kun je ook je cv op internet plaatsen. Toekomstige werkgevers kunnen je dan vinden. Ook kun je bij organisaties waar je graag wilt werken je mailadres invoeren, je krijgt dan vacatures in je mailbox. Social media is ook belangrijk bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Geef bijvoorbeeld op LinkedIn aan dat je werkzoekende bent en wat voor werk je zoekt. Veel recruiters vermelden hun vacatures op LinkedIn. Als je de geschikte vacature hebt gevonden of je bent benaderd door een recruiter voor een functie dan stuur je je cv en brief op. Je cv en je sollicitatiebrief zijn heel belangrijk. Je cv is je visitekaartje en in je brief geef je je motivatie aan waarom jij geschikt bent voor de baan bij die organisatie. Het is van belang dat er geen spelfouten in je brief en in je cv staan.

Presentatie, overtuigingskracht en voorbereiding

Gefeliciteerd, je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Probeer je sollicitatieangst op zij te zetten; de meeste mensen zijn heel zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Kleed je professioneel. Draag kleding die past bij de functie en de organisatie. Je presentatie wordt mede bepaald door de kleding die je draagt. Je houding is ook belangrijk. Geef een goede handdruk. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid voor het gesprek. Je kunt jezelf voorbereiden door het Linkedin profiel van de gesprekspartner goed door te lezen. Lees de website door van de organisatie. Bereid de antwoorden voor van de moeilijke en veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Doordat je jezelf goed hebt voorbereid op de vragen kun je je toekomstige werkgever goed overtuigen waarom juist jij de geschikte kandidaat bent voor de baan. Let op je ademhaling tijdens het gesprek. Praat niet te snel en blijf jezelf. Als je heel erg zenuwachtig bent, geef dit dan rustig aan. Dit zijn ook methodes om jezelf rustig te maken voor het gesprek. Als je jezelf goed voorbereid op het sollicitatiegesprek kom je overtuigender en zelfverzekerder over, waardoor de kans op een baan vergroot wordt. Veel succes met het solliciteren!   Geschreven door mama Gea   

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je