{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Hoe maak je tijd voor alle huishoudelijke taken?

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Hoe maak je tijd voor alle huishoudelijke taken?

Hoe maak je tijd voor alle huishoudelijke taken?

Een vraag die elke moeder zichzelf weleens gesteld heeft...

Afbeelding blog 'Hoe maak je tijd voor alle huishoudelijke taken?'

Dit is een vraag die elke moeder zichzelf weleens gesteld heeft. Bijna iedere moeder heeft het druk met werk, gezin, tijd voor zichzelf, tijd voor de partner en dan tijd vrijmaken voor het huishouden. De ene moeder is heel perfectionistisch en de andere moeder is heel makkelijk. De perfectionistische moeder zal het belangrijk vinden dat het huishouden en de huishoudelijke taken perfect worden uitgevoerd en dat zij op andere gebieden ook heel perfectionistisch is. De moeder die wat makkelijker is zal het ook goed doen, alleen zal zij wat makkelijker zijn in het uitvoeren van de taken in huis.

Het maken van een schema

Een schema kan helpen bij het doen van alle huishoudelijke taken. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je vindt dat je huis elke week grondig schoongemaakt moet worden. Of een keer in de paar weken grondig schoonmaken. En de ene week wat sneller en minder grondig schoon te maken. Verder is het van belang om jezelf de vraag te stellen hoeveel tijd je per dag of week wil besteden aan het huishouden.

Andere vragen die ook belangrijk zijn om te beantwoorden voordat je een goed schema kunt maken zijn: hoe schoon wil ik mijn huis hebben? Kan ik de huishoudelijke taken verdelen over meerdere gezinsleden? Hoe maak je als moeder schoon? Schoonmaken kun je op veel verschillende manieren doen. Een moeder doet het grondig en dus gaat het langzamer en kost het ook meer tijd. De andere moeder haalt er vlug een lap over en is sneller klaar.

Het weekschema kan voor een moeder dus goed werken als je op het schema aangeeft of je elke dag van de week wilt schoonmaken of één keer per week. Een maandschema kan ook een manier zijn om je huishoudelijke taken te plannen. Bij het maandschema kun je bijvoorbeeld je huis in vier zones verdelen en elke week een stuk van het huis grondig onder handen nemen. De rest van het huis kun je ervoor kiezen om iedere week sneller schoon te maken en dat je dan weet dat elk ander gedeelte van het maandschema grondig wordt schoongemaakt.

Hoeveel tijd wil je als moeder besteden aan het huishouden?

Sommige moeders werken bijvoorbeeld twee dagen in de week en dan kun je de taken verdelen over de andere drie dagen. Als je als moeder meerdere dagen per week werkt, dan kun je ervoor kiezen om elke dag iets te doen in het huis. Anders sta je als werkende mama op je vrije dag het hele huis schoon te maken. En ik kan me voorstellen dat je op je vrije dag andere dingen wilt doen, dan alleen maar je hele huis schoonmaken.

Na het avondeten kun je de keuken bijvoorbeeld afruimen en stukje bij beetje doen. De badkamer wanneer de kinderen aan het badderen zijn of als je kinderen naar school gaan. Het hoeft allemaal niet in 1 keer af te zijn. De ene avond de buitenkant van de kastjes, de volgende avond het aanrechtblad met tegeltjes. Belangrijkste is dat je huis is opgeruimd, dat alles een vast plekje heeft. Dat scheelt al een hoop tijd bij het schoonmaken. Dus wen jezelf als moeder aan om vanaf nu alle zaken achter je aan op te ruimen. Het scheelt echt een hoop tijd en stress als alles een vaste plaats heeft in huis.

Hoe hoog is de vuilgrens van een moeder in huis?

De een zeemt graag de ramen iedere maand, de ander vindt twee keer per jaar voldoende. Belangrijk is dat het sanitair, aanrecht, koelkast, schoon beddengoed regelmatig de aandacht krijgt van de moeder. Als mama bepaal je voor jezelf hoe vaak je bepaalde klussen wilt doen. De keukenkastjes kun je bijvoorbeeld elke drie maanden schoonmaken, het kan ook elke vier maanden of een keer per half jaar. Wel is het zo dat iets wat nog niet heel vuil is gemakkelijker en sneller schoon te maken is, dan wanneer het heel vuil is. Je gezinssituatie speelt ook een rol. Als je met een kind in huis woont, dan is je huis minder snel vuil als je met meer kinderen in een huis woont.

Huishoudelijke taken verdelen over de gezinsleden?

Je kunt ervoor kiezen om de huishoudelijke taken te verdelen over de gezinsleden. Dit scheelt veel tijd. Als je met meerdere gezinsleden in een huis woont, dan kunnen de taken best verdeeld worden, tenzij je als moeder graag alles zelf wilt doen. Verder kun je er ook voor kiezen om iemand in te huren die het schoonmaakwerk van je overneemt. Dit hangt natuurlijk af hoeveel uur je werkt. Ik wens alle moeders veel succes toe met het tijd vrijmaken voor het huishouden.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je